Paella! Ik moet toegeven dat ik nog nooit de traditionele paella heb gegeten. Ik eet al bijna mijn hele leven geen vis. Toch vind ik paella echt super lekker. Mijn vriendin Roos heeft een halfjaar in Valencia gestudeerd, jaren geleden. We zijn haar toen gaan opzoeken en hebben daar de lekkerste vega paella ooit gegeten. Het was een hele beleving. Het begon al bij de zoektocht naar het restaurant. We gingen met het ov en kwamen uit in een verlaten woonwijk waar je geen restaurants verwacht. Maar toch, na even zoeken kwamen we uit bij het restaurant. En dat was het lelijkste restaurant dat ik ooit had gezien. De aankleding was hilarisch: allemaal plastic tafels en stoelen. Zoiets bedenk je niet voor een restaurant. Maar goed, dit was blijkbaar het lekkerste paellarestaurant in town, dus we gingen naar binnen. En het zat bomvol! De koks werkten zich uit de naad. In de keuken hingen allemaal gietijzeren paellapannen in alle soorten en maten. Wij gingen aan een plastic tafel voor 4 zitten en bestelden een vegetarische paella. Een half uurtje later werd er een prachtige zwarte gietijzerenpan op tafel geserveerd met de lekkerste vegetarische paella die ik ooit heb gegeten. Wat heb ik hiervan geleerd? Vegetarische paella klinkt misschien als vloeken in de keuken, maar het is echt super lekker! En veroordeel een restaurant in het buitenland nooit op zijn looks. Sterker nog, hoe lelijker en hoe meer afgelegen, des te beter vaak de kwaliteit van het eten, is mijn ervaring :).
Vandaag deel ik mijn eigen recept voor vegetarische paella. Bijna net zo lekker als de paella uit Valencia!
Vegetarische paella
Ingrediënten
Voor de paella kruiden
- 0,05 gram safraan
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
Voor de paella
- 1 ui
- 320 gram paella / risottorijst
- 200 gram sperzieboon
- 1,5 blokje groenten bouillon (+800 ml water)
- 200 gram doperwt
- 250 gram cherrytomaten
- 1 citroen
- olijfolie
Instructies
- Snipper de ui en bak deze in een schuitje olijfolie in een paellapan of grote hapjespan.
- Voeg de kruiden toe aan de ui en bak de kruiden lekker mee. Voeg nu de rijst toe en bak 1 minuut mee. Blus de rijst af met het water en doe de bouillonblokjes erbij.
- Dop de sperziebonen. Snij de cherrytomaten doormidden. Voeg de bonen en tomaten toe aan de rijst. Als het goed is, staat de rijst net onder water. Is dat niet het geval? Voeg dan een beetje extra water toe. Dek de pan af en zet de paella op middenhoog vuur. Laat het water langzaam inkoken. In tegenstelling tot risotto hoef je niet te roeren en voeg je in principe geen extra bouillon toe tijdens het koken.
- Voeg na 15 minuten de doperwten toe en laat deze nog even 5 minuten mee koken. Het geeft niet als de rijst iets begint aan te koeken. Sterker nog, dat hoort zo. Het geeft de rijst een klein beetje knapperig korstje. De rijst moet echter wel gaar zijn. Is je rijst echter nog lang niet gaar op dit punt? Dan heeft de rijst wat extra vocht nodig. Voeg dan nog wat groenten bouillon toe, totdat de rijst weer net onder water staat.
- Serveer de paella met wat partjes citroen. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Dit is een prima kidsproof gerecht. Je kunt er zelfs nog extra groenten aan toevoegen, zoals paprika, champignon en courgette.Â
Review