Nog zo’n kerstklassieker: pasteitjes, gevuld met ragout. Super lekker, zo’n bakje van bladerdeeg met een romige vulling. Ik weet nog dat wij ragout vroeger vaak uit blik of pot aten. En die ragout was ook niet vegetarisch. Daarom kom ik hier met een vegetarische variant met zelfgemaakte ragout! Moeilijk? Nee hoor, helemaal niet!

Ideaal kerst voorgerecht

Pasteitjes met ragout vind ik een super voorgerecht voor kerst. Het ziet er super feestelijk uit.

Meal preppen

Ik koos ervoor om de pasteibakjes niet zelf te maken, maar te kopen bij de supermarkt. Dat is wel zo makkelijk. De pasteibakjes bak je ter plekke af, vlak voordat je het voorgerecht serveert. De ragout kun je in z’n geheel van tevoren klaar maken. Verwarm de ragout nog even op vlak voordat je het voorgerecht uit serveert. Zo heb je een heerlijk voorgerecht met minimale inspanning ter plekke. Ideaal dus voor kerst!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

#verspillingsvrij

Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.

Pas de porties aan

Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.

Restjes recepten

Pasteitjes worden wat sompig als je ze met vulling en al bewaart. De ragout vulling kun je de volgende dag nog prima eten! Warm de vulling op en eet er wat rijst of brood bij. Je kunt er ook deze heerlijke ovenschotel mee maken.

Meer kerstinspiratie?

Zin in meer vegetarische kerstrecepten? Ik heb van alles voor je in de aanbieding; van de lekkerste vegetarische kerst recepten: voorgerechten, tot de beste hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Een vegetarisch kerstdiner is super veelzijdig, smaakvol en hoeft niet moeilijk te zijn! Fijne feestdagen!

Vegetarische pasteitjes met zelfgemaakte ragout

Deze vegetarische pasteitjes zijn een perfect voorgerecht voor kerst. De ragout is zelfgemaakt met champignons en broccoli. Deze vegetarische kerst topper is makkelijk om te maken en super handig om te meal preppen.
3.38 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangVoorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBroccoli, Champignons, Kerst, Kidsproof, Pasteitjes, Vegetarisch
Porties8 personen

Ingrediƫnten

  • 1 rode ui of 2 sjalotjes
  • 250 gram kastanje champignon
  • 75 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 1 blokje paddenstoelen bouillon +500 ml water
  • 250 gram broccoli
  • 50 gram kookroom
  • peper
  • zout
  • 8 pastei bakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een rooster met bakpapier klaar.
  • Snipper de ui en snij de champignons fijn. Verwarm 15 gram roomboter in een koekenpan en bak hierin de ui en champignons in ongeveer 5 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper. Haal de champignons uit de pan en zet even apart.
  • Verwijder de steel van de broccoli en snij de broccoli in mini roosjes. Kook de broccol in ruimkokend water in ongeveer 3-4 minuten beetgaar. Giet af.
  • Verwarm de rest van de boter in de koekenpan en voeg de bloem toe als de boter is gesmolten. Roer goed door en laat de roux 2 minuten zachtjes garen.
    Schenk nu beetje bij beetje de bouillon erbij en blijf goed roeren zodat er geen klontjes meer zijn. Roer de champignons, broccoli en de kookroom door de ragout en breng op smaak met zout en peper.
  • Snij de dekseltjes van de pasteibakjes. Bak de pasteitjes en de dekseltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven.
  • Schenk de ragout in de pasteibakjes en serveer direct.

Kidsproof tips

  • Kinderen vinden pasteitjes vaak heel lekker. Zo’n bakje ziet er heel leuk uit en smaakt net als een koekje.
  • De ragout kun je eventueel pureren voor de kids, dan heb je geen stukjes meer en eet het heel makkelijk.
  • Krijg je de ragout er niet in? Vul het pasteibakje dan met rauwkost!