Deze Thaise pindasoep had ik al heel lang in mijn hoofd zitten. Ik had een keer een pindasoep voorbij zien komen op Pinterest en dat leek me heerlijk. Hij kwam op mijn ‘to cook’ lijstje terecht en onlangs kwam het er eindelijk van om een recept hierbij te bedenken en te koken.
Verrassende smaaksensatie
De belangrijkste smaakmaker aan dit gerecht is, je raad het al, pindakaas! De pindakaas in combinatie met groene curry en kokosmelk zorgt voor een verrassende smaaksensatie. De bodem van de soeppan was bij ons thuis heel snel in zicht!
Choose your own toppings
Ik maakte de soep met woknoedels. Hierdoor krijg je een vullende maaltijdsoep. Wil je een lichtere soep, laat de noedels dan achterwege. Qua groente heb ik gekozen voor champignons en paprika, maar hier kun je op zich eindeloos mee variëren. Peultjes, sperziebonen, courgette, wortel, broccoli lijkt me ook heel lekker in deze soep.
Pindakaas soep
Voor de kids heb ik de soep verkocht als ‘pindakaas soep’. Joppe en Jolijn zijn allebei gek op pindakaas, dus je kunt je voorstellen dat deze soep echt een succes was. Ze vinden het allebei ook heel leuk om noedels met hun vingers te eten. Dat wordt inderdaad een zooitje, maar ik vind het belangrijker dat de kids goed eten, dan dat ze netjes eten. Misschien denk ik daar over een paar jaar anders over, maar ze zijn nu 4 en 1 dus ik choose mijn battles wat eten betreft :).
Ben je trouwens geen fan van pindakaas? Ik heb ook nog een heerlijke andere noedelsoep zonder pindakaas op mijn website staan. Die zal je waarschijnlijk beter bevallen.
Vegetarische Thaise pindasoep
Ingrediënten
- 2 eetlepels arachideolie
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel groene curry pasta
- 1 liter groentebouillon
- 400 ml kokosmelk
- 200 gram pindakaas
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels ahornsiroop
- 2 limoen of 4 eetlepels limoensap
- 1 paprika
- 400 gram kastanje champignon
- 125 gram woknoedels
Optioneel, om te garneren
- 2 stengels bosui
- 1 handje pinda's
- 1 handje zwart sesamzaad
Instructies
- Verwarm de arachideolie op middelhoog vuur in een grote soeppan. Verwijder de schil van de gember en knoflook en hak beide fijn. Voeg toe aan de olie. Let op dat de knoflook niet frituurt, dat geeft een bittere smaak. Voeg de currypasta en sambal toe en bak ongeveer een minuut mee.
- Voeg 750 ml groente bouillon en kokosmelk toe. Doe de pindakaas, sap van de limoenen, sojasaus en ahornsiroop bij de rest van de bouillon en roer totdat je een glad mengsel hebt. Voeg dit nu toe aan de soep en roer goed door.
- Snij de champignons in plakjes en de paprika in blokjes en voeg toe aan de soep. Breng de soep aan de kook en zet dan het vuur lager, zodat het niet meer kookt. Laat ongeveer 5 minuten verwarmen. Voeg nu de woknoedels toe en laat nog eens 2 minuten op het vuur staan. Als het goed is zijn je noedels, paprika en champignons nu mooi gaar.
- Serveer de soep met wat pinda's, zwart sesamzaad en fijn gesneden lente-ui.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen hebben ontzettend genoten van dit gerecht. Ik heb het verkocht onder de noemer van ‘pindakaas soep’. Nou dat wilde wel ;).
- Houdt jouw kind niet van pindakaas, dan is deze soep waarschijnlijk geen succes.
- De groente kun je aanpassen naar groente naar smaak.Â
Review