Als we vroeger Chinees aten, naam ik vaak tjap tjoy en foe yong hai. Dit waren de twee gerechten die je als vegetarier goed kon eten. Inmiddels heb ik al een tijdje niet meer bij een Chinees restaurant gegeten. Ik krijg er vaak buikpijn van en een ongezond gevoel. Jammer, want de kern van de gerechten is vaak heel gezond!
Chinees, zelfgemaakt, zonder pakjes en zakjes
Daarom wilde ik zelf eens een vegetarische tjap tjoy maken. Zonder pakjes en zakjes uiteraard, lekker gezond. Meneer Conimex heeft helaas geen goede aan mij..
Recept met veel groente
Tjap tjoy is helemaal niet ingewikkeld om te maken. Je kiest 200-250 gram groente per persoon. Hier kun je heel veel kanten mee op. Ik ging voor paprika, prei, komkommer, champignon, sperzieboon en taugé. Maar ook peultjes, paksoi, wortel, kool en courgette zijn heerlijk hierbij. Naast de groente heb ik ook tofu verwerkt in de tjap tjoy. De tofu heb ik eerst even kort gebakken en daarna de groente gewokt. Op deze manier blijft de tofu mooi heel. Anders loop je namelijk het gevaar dat je scrumbled tofu krijgt.
Makkelijke tjap tjoy
Het is niet moeilijk om deze tjap tjoy te maken. Je bakt eerst de tofu en daarna wok je de groente. Het sausje bestaat uit sojasaus, verdikt door maizena. Met wat rijst erbij heb je een heerlijke vegetarische maaltijd, zonder pakjes en zakjes, en zonder buikpijn!
Ingrediënten
- 200-250 gram tofublokjes of tempeh blokjes
- 1 eetlepel arachideolie of zonnebloemolie
Groente
- 2 cm verse gember
- 1 ui
- 250 gram champignons
- 2 paprika's
- 500 gram sperziebonen beetgaar gekookt
- 250 gram peultjes
- 60 gram taugé
Overig
- 320 gram zilvervliesrijst
- 1 theelepel Chinese 5 spice kruiden
- 2 eetlepels sojasaus
- 250 ml water
- 4 theelepels maizena
- 0,5 blokje groenten bouillon
Optioneel, om te garneren
- verse chilipeper
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even apart.
- Verwarm 1 eetlepel arachideolie in een wok of hapjespan. Bak de tofu of tempeh blokjes in ongeveer 5 minuten in de olie gaar. Haal het uit de pan en zet even apart.
- Snij intussen de groente. Schil de gember en ui en snij fijn. Was de paprika, sperziebonen en peultjes. Snij de paprika in reepjes of blokjes en dop de boontjes. Snij de champignons in plakjes.
- Verwarm een flinke scheut arachideolie in de wokpan en voeg de ui en gember toe. Bak 2 minuten. Voeg vervolgens de paprika, champignons en sperziebonen toe. Maak een sausje van 4 theelepels maizena, 2 theelepels 5 spice kruiden, 250 ml water en 2 eetlepels sojasaus. Blus de groente af met de saus en voeg het halve bouillonblokje toe en laat even pruttelen. Voeg na 2 minuten de peultjes toe en laat nog eens 3 minuten pruttelen. Voeg de tofu of tempeh blokjes toe.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper. Garneer eventueel met verse chilipeper. Serveer met de rijst.
Kidsproof tips
- Dit lijkt op het eerste gezicht niet de meest kindvriendelijke maaltijd. Je kunt niet om de groente heen en veel kids worden daar niet blij van.
- Dit gerecht gaat om de groente, dus daar kun je niet echt onderuit. Maar je bepaalt zelf welke groente je gebruikt, dus kies vooral voor de favoriete groente van je kind.
- Het chilipepertje kun je eventueel achterwege laten.
Voedingswaarden
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.
Manolito van Galen says:
Hoi Nienke,
Een lekker gerecht.
Wat dient er tijdens de bereiding van de tofu te gebeuren met de knoflook en de chilipeper?
En ik mis bij de ingrediënten de ui(en).
Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Nienke - Foxilicious says:
Hi Manolito,
Dankjewel voor je berichtje. Ik zie dat de beschrijving van het recept niet volledig en niet duidelijk genoeg was. Ik heb het aangepast. Heel fijn dat je me hier op hebt gewezen. Ik ben benieuwd hoe het je smaakt!
Liefs, Nienke