Ben je op zoek naar een lekker frisse stamppot voor de lente of zomer? Dan is deze zoete aardappel stamppot met raapstelen echt iets voor jou!

Niet alleen in de winter

Stamppot wordt vaak geassocieerd met de winter. En dat klopt ook helemaal. Want in de winter eten we in Nederland massaal boerenkool stamppot en hutspot. Maar stamppotten zijn ook heerlijk in de rest van het jaar. Een stamppot maak je seizoensproof door met seizoensgroente te werken. In dit geval heb ik gekozen voor raapstelen. Deze bladgroente is in het voorjaar en de zomer goed verkrijgbaar. Ook andijvie is geen typische wintergroente, dus daar kun je ook heerlijke frisse stamppotten mee maken.

Raapstelen vervangen

Raapstelen zijn de jonge bladeren en bladstelen van meiknol en koolraap. Het is een groente die met name in het voorjaar wordt geoogst. De smaak van raapsteel lijkt een beetje op een kruising tussen rucola en andijvie. Raapstelen kun je kopen bij de groenteboer of in supermarkten waar ze een goed seizoensassortiment hebben. Ben je geen fan van raapsteel, of kun je ze niet vinden in de winkel? Je kunt de raapstelen vervangen door rucola, spinazie, sla of andijvie.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarische zoete aardappel stamppot met raapstelen

Dit is een heerlijk frisse vegetarische stamppot op basis van zoete aardappelen. De raapstelen geven een lekkere bite aan de stamp. De geitenkaas, zongedroogde tomaat en vega spekjes geven een heerlijke smaak aan het gerecht. Zet deze vega stamppot in de lente of vroege zomer op tafel.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordKeeltjes, Raapsteel, Raapstelen, Stamppot, Vegetarisch, Zoete aardappelstamppot
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1500 gram zoete aardappel
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 400 gram raapsteel alternatief: veldsla, spinazie of rucola
  • 125 gram vegetarische spekjes
  • 120 gram zongedroogde tomaat in reepjes, uitlekgewicht
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Schil de zoete aardappels en snij in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 10-15 minuten gaar in een pan met kokend water en de bouillonblokjes.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de vegetarische spekjes.
  • Was de raapstelen en snij ze grof.
  • Giet de aardappels af. Voeg de geitenkaas en een scheutje olijfolie toe en stamp de aardappels tot een grove puree.
  • Roer de spekjes, de raapstelen en de zongedroogde tomaat door de stamppot. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Laat ik meteen maar eerlijk zijn: mijn kids hebben dit niet gegeten. Raapstelen krijg ik er hier niet in. 
  • Maar zoete aardappels vinden ze heerlijk. Voor hen heb ik een stamppotje gemaakt met wat paprika en cherrytomaat. De zongedroogde tomaat en raapstelen heb ik achterwege gelaten. 
  • Zo maak je dit recept toch heel eenvoudig kidsproof
Vegetarische stamppot zoete aarrdappel
Zoete aardappel stamppot met raapstelen
Vegetarische stamppot zoete aarrdappel
Zoete aardappel stamppot met raapstelen