Zuurkool is een echte winterse maaltijd
In de zomer eet ik eigenlijk nooit zuurkool, maar zodra de herfst goed en wel is aangebroken, is het er wat mij betreft weer tijd voor! Ik hou wel van een zuurtje en vind zuurkool dan ook echt lekker. Het is niet zo dat dit iedere week bij ons op tafel staat, maar mij maak je wel blij met zuurkool! Deze vegetarische zuurkoolschotel maak ik al jaren en gaat nooit vervelen.
Variant op zuurkoolstamppot
In de winter vind ik het heerlijk om stamppot te eten in allerlei soorten en maten. Mijn favoriete stamppot is boerenkool, of misschien eigenlijk andijvie stamppot. Maar ook een zuurkoolstamppotje kun je mij wel blij mee maken! Deze zuurkoolschotel is een leuke winterse variatie op de stamppot.
Hoe maak je een lekkere ovenschotel met zuurkool?
Deze vegetarische zuurkoolschotel is zuur, zoet en romig tegelijkertijd. Dat klinkt misschien een beetje heftig, maar ik beloof je, de smaken zijn helemaal in balans. Het zure komt van de zuurkool, het zoete van de ananas en het romige door de creme fraiche en de aardappelpuree. Het vegetarisch gehakt geeft een lekkere extra structuur aan het eten en door de kruiden ook een lekkere extra smaak.
Meal preppen
Zoals je misschien inmiddels wel weet, ben ik van het meal preppen. Op maandag en woensdag kook ik ook voor de volgende dag. Na een lange werkdag en kinderen die naar school, bso en de opvang zijn geweest, heb ik geen zin, tijd en puf meer om te koken. Het eten moet dan snel op tafel staan. Ovenschotels vind ik daarom ideaal. Deze kun je heel eenvoudig van tevoren bereiden en de volgende dag in de oven opwarmen. Let wel op dat je de ovenschotel goed afsluit met een deksel of folie en bewaart in de koelkast. De ovenschotel heeft iets langer de tijd nodig om warm te worden, dan wanneer je het direct na het koken in de oven zet. Hou daar dus rekening mee!
Ingrediënten voor vegetarische zuurkoolschotel
Haal voor deze zuurkoolschotel de volgende ingrediënten in huis:
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 blokje groente bouillon
- 150 ml halfvolle melk
- 440 gram ananas in blokjes ongeveer 228 gram uitlekgewicht
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram (kastanje) champignons
- 250 gram vegetarisch gehakt
- 1-1,5 eetlepel raz el hanout kruiden
- 500 gram zuurkool
- 125 gram creme fraiche
- 100 gram geraspte kaas
- olijfolie
- zout
- peper
- nootmuskaat
Vegetarische zuurkoolschotel met aardappelpuree
Ingrediënten
- 1 kilo aardappel
- 1 blokje groente bouillon
- 150 ml halfvolle melk
- 440 gram ananas ongeveer 228 gram uitlekgewicht
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram kastanje champignon
- 250 gram vegetarisch gehakt
- 1-1,5 eetlepel raz el hanout kruiden
- 500 gram zuurkool
- 125 gram creme fraiche
- 100 gram geraspte kaas
- olijfolie
- zout
- peper
- nootmuskaat
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Schil de aardappels en snij in grove stukken. Kook de aardappels in ruim kokend water gaar met een blokje groente bouillon.
- Schil de ui en knoflook en snij fijn. Bak beide in een scheutje olijfolie in een koekenpan. Snij de champignons in stukjes. En bak mee in de olie.
- Voeg het vegetarisch gehakt toe en bak een paar minuten. Breng op smaak met de raz el hanout. Proef zelf hoeveel kruiden je toevoegt. Smaken verschillen qua hoeveelheid kruiden.
- Giet de aardappels af. Voeg de melk toe aan de aardappels en stamp de aardappels fijn met een stamppot stamper (of pureer met een staafmixer). Roer de ananas en de helft van de geraspte kaas door de aardappel puree. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
- Giet de zuurkool af en doe de zuurkool in een ovenschaal. Roer de creme fraiche door de zuurkool.
- Verdeel het vegetarisch gehakt over de zuurkool en verdeel de aardappelpuree daar weer over. Strooi de rest van de geraspte kaas erover. Doe de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 20 minuten in de oven totdat er een goudbruin korstje ontstaat.
Kidsproof tips
- Zuurkool is niet het eerste gerecht waaraan je denkt als je aan kidsproof denkt, maar mijn kinderen vonden dit heerlijk. Dat komt denk ik door de creme fraiche. Hierdoor wordt de zuurkool wat minder zuur van smaak.Â
- Je kunt de zuurkool eventueel nog extra omspoelen in een vergiet zodat het zure er nog wat meer afgaat.Â
Review