Wat is Herman?

Herman is een vrienschapscake, of vrienschapsbrood die je niet kunt kopen, je kunt het alleen krijgen of weg geven. Het is een soort kettingbrief, maar dan met een desemcake. Mijn moeder maakte het vroeger heel vaak.

Het is een gistdeeg en groeit gedurende 10 dagen doordat jij het voedt en verzorgt. Op dag 9 verdeel je Herman in vier porties; één deel bak je de volgende dag af tot een heerlijke kruidencake, 2 delen geef je aan vrienden en het laatste deel gebruik je om een nieuwe Herman op te starten. Het is de bedoeling dat je in de tijd dat je met Herman bezig bent, even stil staat bij liefde, jezelf, vriendschap en relaties. Mooi idee toch? Ik heb Herman trouwens niet zelf bedacht. Dit is een super oud recept. Ik heb het alleen maar even extra overzichtelijk uitgewerkt en kidsproof picto’s aan toegevoegd!

Extra liefde tijdens Corona crisis

Ik heb Herman zelf een paar weken geleden opgestart, in het begin van de Corona crisis. Mijn zoontje mocht namelijk niet met zijn vriendjes spelen en daar was hij erg verdrietig over. Herman leek me een leuke afleiding voor hem, en bovendien mocht hij na 9 dagen twee porties Herman aan twee vriendjes geven. Op die manier hadden ze toch nog even contact bij de voordeur en konden ze aan elkaar denken tijdens het verzorgen van Herman.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Inmiddels hebben wij zelf al drie Hermans verzorgd en gebakken. Het zou een leuk statistiek sommetje zijn om na te denken hoeveel mensen er nu al een Herman hebben in omgeving Lent / Nijmegen :). Wij proberen Herman net zo lang levend te houden totdat we een stukje aan mijn moeder kunnen geven, na de Corona crisis.

Herman gekregen?

Heb jij een portie Herman gekregen van een van je vrienden? Wat leuk dat ze aan jou hebben gedacht! Misschien vind je het gedoe, maar probeer het mooie van Herman maar in te zien :). Geef hem voldoende aandacht en liefde en hij zal groeien tot een heerlijke cake! En jij mag em vervolgens ook weer aan jouw vrienden doorgeven.

Zo verzorg je Herman

Hieronder leg ik je uit hoe je Herman moet verzorgen. Onderstaande gebruiksaanwijzing heb ik ook in pdf uitgewerkt.

  • Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen. Doe Herman in een grote plastic of glazen kom. Herman heeft het graag warm, dus zet Herman niet in de koelkast. Dek Herman af met een theedoek, zodat hij goed kan ademen. Herman zal groeien, dus doe hem in een ruime schaal. Hij houdt niet van metaal, dus gebruik geen metalen kom of lepel! Laat hem aan je huis wennen en doe verder even niets met hem.
  • Dag 2 en 3: Roer Herman een paar keer per dag goed door met een houten lepel.
  • Dag 4: Herman heeft honger: geef hem daarom 250 ml melk, 125 gram bloem en 200 gram suiker.
  • Dag 5, 6, 7 en 8: Roer Herman een paar keer goed door.
  • Dag 9: Herman heeft weer honger. Geef hem vandaag 250 ml melk, 125 gram bloem en 150 gram suiker.
  • Dit is het moment dat Herman zich gaat voortplanten. Verdeel Herman over 4 bakjes of zakjes. 2 bakjes geef je (met deze gebruiksaanwijzing) aan een vriend(in) of familielid, 1 bakje wordt je volgende Herman en 1 bakje wordt de Herman die je morgen gaat bakken.
  • Dag 10: Vandaag heeft Herman een enorme honger en daarom verwen je Herman een feestmaal:
  • 50 ml liter olie
  • 250 gram Bloem
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 appel in stukjes
  • 200 gram Suiker
  • 200 gram noten en/of rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel zout

Roer Herman nog eens goed door. Vet een bakblik in en vul het bakblik met Herman deeg. Verwarm de oven voor op 170C (150 graden bij hetelucht oven) en bak Herman in ongeveer 75-90 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Herman zelf starten?

Wil je niet wachten tot je ooit een keer een Herman van iemand krijgt, of wil je juist dit mooie vrienschapsritueel opstarten? Dat kan natuurlijk ook! Iemand moet de eerste zijn :).

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 250 ml warm water
  • 7 gram droge gist
  • 225 gram tarwebloem

Bereiding

Los de suiker op in het warme water en roer de gist erdoor. Laat even 10 minuten staan zodat de gist mooi op kan starten. Roer de bloem erdoor tot je een mooi glad beslag hebt. Dit is jouw Herman starter. Begin de volgende dag met het recept hierboven (dag 2).

Gebruiksaanwijzing in pdf doc, inclusief kidsproof plaatjes!

Hieronder kun je het recept / de gebruiksaanwijzing downloaden in pdf bestand, zodat je het makkelijk kunt printen.

Omdat ik Herman met mijn zoontje verzorg, heb ik voor hem een kidsproof gebruiksaanwijzing gemaakt met plaatjes. Hij is nog niet oud genoeg om het helemaal zelf te kunnen doen, maar de plaatjes maken het wel extra interessant en leerzaam voor hem. Wil jij Herman ook met je kind maken? Download hier dan het kidsproof recept!

Desemcake vrienschap kettingbrief
Vrienschapscake Herman

Meer desem recepten?

Heb je het desem bakken te pakken gekregen door Herman? Probeer dan ook eens een eigen desem brood te maken? Claudia, van de foodblog Foodfromclaudnine heeft een super mooi recept voor desem brood. Zij is de desemkoningin van Instagram in Nederland.