Ik vind quiche altijd ontzettend lekker als lunch of als avondeten, met een salade erbij. Zeker in de zomer maak je mij heel blij met een hartige taart. op mijn website staan al diverse hartige taart recepten.
Koolhydraatarm
Mijn beste vriendin zocht naar een koolhydraatarm alternatief voor hartige taart. Dit kan natuurlijk door de deegbodem achterwege te laten. In feite heb je dan een frittata Een ander alternatief is om een groente bodem te maken. En dat heb ik gedaan met bloemkool.
Bloemkooldeeg
Bloemkooldeeg wordt lekker krokant en heeft echt iets weg van een bladerdeeg of hartige taartdeeg. Het enige nadeel is dat het wel wat tijd kost om een bloemkooldeeg te maken.
Eerst maak je rijst van bloemkool. Dit kan in de food processor. Vervolgens zet je de bloemkoolrijst even in de magnetron en laat je het afkoelen. Wring dan al het vocht uit de bloemkoolrijst. Nu is de bloemkool klaar om als deeg te verwerken. Je bakt een bloemkoolbodem eerst af voordat je het vult. Daarna moet het nog eens 40 minuten bakken om lekker krokant te worden. Heel wat handelingen dus, maar ik beloof je dat het zeker de moeite waard is!
Nog meer hartige taarten
Je kunt de bloemkoolbodem natuurlijk gebruiken in combinatie met andere hartige taart recepten. Denk bijvoorbeeld aan pompoentaart, tomaten quiche, of dit recept met snijbiet.
Hartige taart met broccoli, op basis van bloemkoolrijst ‘deeg’
Ingrediƫnten
- 1 kleine bloemkool ongeveer 750 gram
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 0,75 theelepel zout
- 2 theelepels tijm
- 5 eieren
- 200 ml melk
- 50 gram feta 0,5
- 0,5 theelepel zwarte peper
- olijfolie
- 300 gram broccoli
- 1 handje pijnboompitten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vet een hartige taartvorm in.
- Snij de bloemkool in grove stukken en maal ze fijn tot bloemkoolrijst in een food processor. Doe de bloemkool in een kom en zet deze 5 minuten in de magnetron op 600 watt. Laat even afkoelen. Doe de bloemkool in een schone theedoek en knijp het vocht eruit. Plaats de bloemkool weer terug in de schaal en voeg 1 ei, de Parmezaanse kaas, fijngesneden knoflook, 1 theelepel tijm en 0,25 theelepel zout toe. Kneed goed door totdat je een mooi deeg hebt.
- Verdeel het deeg over de taartvorm en druk goed aan met een lepel. Bak het deeg ongeveer 15 minuten in de oven.
- Snij intussen de broccoli in roosjes en kook deze in een pan ruimkokend water in ongeveer 4 minuten beetgaar. Giet goed af!
- Doe de melk, verkruimelde feta, 4 eieren, 0,5 theelepel zout en peper en 1 theelepel tijm in een kom en klop met een vork of garde totdat de ingrediƫnten goed gemengd zijn.
- Haal de taartvorm uit de oven en verdeel hierover de broccoli. Strooi wat zout en peper over de broccoli. Schenk het eimengsel erover. Bak ongeveer 20 minuten in de oven en strooi daarna de pijnboompitten erover. Bak nog eens 20 minuten tot de taart goudbruin is en het ei goed is gestold.
- Serveer met een lekkere salade.
Kidsproof tips
- Goede kans dat je de aandacht trekt met het woordje ‘taart’. Noem deze quiche dan ook geen quiche, maar taart. Je moet het ook een beetje aantrekkelijk laten klinken ;).
- Is broccoli niet jullie ding? Vervang deze dan door paprika, courgette of cherrytomaat.Ā
- De feta kun je evt vervangen door wat geraspte belegen kaas of zachte geitenkaas.Ā
- Ik maak voor de kids ook weleens een mini hartige taart die ze kunnen vullen met hun favoriete groente.Ā
Review