Vegetarische pasta pesto
Pasta pesto is een klassieker uit de Italiaanse keuken die we denk ik allemaal wel kennen. Als variatie op deze klassieker heb ik deze gebakken gnocchi met verse pesto en gegrilde cherrytomaat gemaakt. Een heerlijk smaakvol vegetarisch pastarecept om je vingers bij af te likken!
Gebakken gnocchi
Gnocchi is een pastasoort waarbij het deeg gemaakt is van aardappel en tarwemeel. Het is daardoor even wat anders dan een ‘gewone’ pastasoort. Gnocchi koop je gewoon in de supermarkt, in het versvak, of gedroogd bij de andere pastasoorten. Je kunt gnocchi koken en daar een lekker sausje bij serveren, of gebruiken in een maaltijdsoep. Ik vind zelf gebakken gnocchi het lekkerst. Je kunt gnocchi bakken in een flinke scheut olijfolie. Het krijgt dan een heerlijk knapperig korstje en de olijfolie geeft ook wat extra smaak aan de gnocchi. Als je van gebakken gnocchi houdt, dan zou ik de twee gnocchi recepten hieronder ook eens proberen!
Zelf pesto maken
Voor dit recept heb ik verse pesto gebruikt. Je kunt natuurlijk een bakje verse pesto bij de supermarkt kopen, maar zelf pesto maken is bijna net zo snel en extra lekker!
Ingrediënten pesto:
- 30 gram verse basilicum
- 20 gram pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 75 ml olijfolie
- zout
- peper
Bak de pijnboompitten kort aan in een pan tot ze goudbruin zijn. Doe vervolgens alle ingrediënten in een keukenmaler of blender en pureer tot een lekkere smeuïge pesto. Hoe langer je pureert, hoe egaler en gladder de pesto wordt. Ik vind het lekker als de pesto nog een beetje bite heeft van de pijnboompitten.
Binnen 20 minuten op tafel
Dit is een super snel recept dat binnen 20 minuten op tafel staat! Ideaal voor drukke dagen of als je simpelweg geen zin hebt om lang in de keuken te staan. De gnocchi heeft even tijd nodig om mooi goudbruin te bakken. Vervolgens voeg je hier de pesto en cherrytomaten aan toe, bak dit kort mee, en je maaltijd is klaar om geserveerd te worden! Serveer de gebakken gnocchi met pesto en gegrilde cherrytomaat met wat Parmezaanse kaas, verse basilicum en pijnboompitten.
Meer vegetarische pasta recepten
Vond je dit een lekker recept? Probeer dan ook eens een van mijn andere vegetarische pasta’s! Voor het gemak heb ik een overzichtsartikel gemaakt met mijn favoriete vega pasta recepten.
Gebakken gnocchi met pesto en gegrilde cherrytomaat
Ingrediënten
- 1000 gram verse gnocchi
- 500 gram cherrytomaat
Verse pesto
- 30 gram verse basilicum blaadjes van 1 plantje * je kunt de verse pesto ook vervangen door 100 gram voorverpakte pesto.
- 20 gram pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 75 ml olijfolie
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- 1 handje verse basilicum
- 1 handje pijnboompitten voor garnering
- 20 gram Parmezaanse kaas voor garnering
Instructies
- Verwarm alle pijnboompitten in een pan tot ze mooi goudbruin kleuren. Haal uit de pan en zet even apart.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Bak hierin de gnocchi in ongeveer 10-12 minuten goudbruin. Roer niet te vaak om, zodat de gnocchi mooi de tijd krijgt om een krokant korstje te krijgen. Gebruik eventueel extra olijfolie als de pan te droog wordt.
- Maak in de tussentijd de verse pesto. Doe alle ingredienten in een blender of keukenmaler en pureer. Pureer de ingredienten tot een mooie pesto.
- Was de cherrytomaten en snij doormidden.
- Roer de pesto en tomaten door de gnocchi en bak nog eens 5 minuten.
Optioneel, om te garneren
- Verwarm in een andere pan de pijnboompitten.
- Garneer met wat Parmezaanse kaas, verse basilicum en pijnboompitten. Serveer met een lekkere salade.
Kidsproof tips
- Gnocchi vinden veel kinderen lekker.Â
- Eigenlijk is dit sowieso wel een kindvriendelijk gerecht. De pesto kan eventueel voor wat discussie zorgen. Houdt in dat geval een portie gnocchi met tomaat zonder pesto voor je kind apart.Â
Review