Er is weinig makkelijker dan een oven tray met verse groente in de oven schuiven en wachten tot ie klaar is. En dat geldt dus ook voor deze vegetarische bakplaat met gnocchi, pomoen, venkel, cherrytomaat en chili burger.
Pompoen en venkel: lekkere herfst groente
Pompoen is een typische herfstgroente die vanaf half september t/m december van het land komt. Pompoenen kunnen vrij goed gekoeld worden bewaard, vandaar dat je ze het hele jaar door redelijk betaalbaar kunt verkrijgen in de supermarkt.
Venkel is in Nederland in het seizoen van juni t/m november. Pompoen en venkel samen zijn dus perfect voor een fijne herfstmaaltijd. Het zijn ook beide ideale groente om te grillen in de oven. Even snijden, op de bakplaat leggen en grillen maar!
Op zoek naar meer herfst recepten? Ik heb ze voor je op een rij gezet.
Gnocchi
Gnocchi is een pastasoort, gemaakt van aardappel en meel. Gnocchi is het meervoud van het Italiaanse woord gnocco, wat ‘klont’ betekent. De Nederlandse en Duitse variant van gnocchi is knoedel. Gnocchi zijn oveale balletjes gemaakt van aardappel en tarwemeel. Het is razend populair in ItaliĆ«. Je kunt gnocchi koken en eten met een lekkere tomatensaus, of verwerken in een maaltijdsoep. Mijn favoriete bereiding van gnocchi is bakken. Dit kun je doen in een pan met olijfolie of boter. Het duurt iets langer voordat de gnocchi klaar is, maar het smaakt ontzettend lekker. Probeer bijvoorbeeld eens mijn gebakken gnocchi met champignonroomsaus, of met pesto.
Gnocchi in de oven
Je kunt gnocchi ook goed in de oven bakken. Het is belangrijk om de gnocchi goed in te vetten met olijfolie, zodat het niet uitdroogt in de oven. Hou jij van wat zachtere gnocchi? Dan kun je de gnocchi eventueel een paar minuten koken voordat je bij de ovenschotel voegt.
Vegetarische chili burger
Bij dit gerecht heb ik chili burgers van BOON bonen gebruikt. De burgers zijn gemaakt van bonen en quinoa en dat geeft een lekkere bite aan het gerecht. Daarnaast geeft het een heerlijk licht pittige smaak aan deze gegrilde groente. Je kunt de burgers heel eenvoudig gebruik in dit gerecht. Haal ze uit de verpakking en snij ze in reepjes. Leg ze op de bakplaat met de groente en besprenkel met olijfolie. Vervolgens bak je de bakplaat 15 minuten in de oven. De burger reepjes blijven lekker knapperig.
Ovenschotel met pompoen, venkel, gnocchi en vegetarische burger
Ingrediƫnten
- 75 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 handje verse basilicum en/of oregano
- zout
- peper
- 500 gram verse gnocchi
- 1 pompoen
- 2 venkels
- 250 gram cherrytomaat
- 4 chiliburgers ik gebruik de chilibrugers van Boon
Optioneel
- 1 handje Parmezaanse kaas geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg 2 bakplaten met bakpapier klaar.
- Maak een kruidenolie van de olijfolie, verse tuinkruiden (zoals oregano en basilicum), een geperst teentje knoflook, zout en peper. Schenk de helft van de kruidenolie op de twee bakplaten met bakpapier.
- Leg de gnocchi op de bakplaten en schud voorzichtig heen en weer, zodat alle gnocchi's goed in de olie zitten.
- Was de pompoen, cherrytomaat en venkel.Snij de pompoen doormidden, verwijder de zaden en zaadlijsten met een lepel en snij de pompoen in parten. Verwijder de onderkant van de venkel, snij doormidden en snij in parten. Verdeel de pompoen, venkel en cherrytomaat over de bakplaten.
- Snij de chili burgers in repen en verdeel over de bakplaten. Schenk de rest van de kruidenolie over de bakplaten en schut even rustig zodat de olie mooi is verspreid over de groente. Bestrooi eventueel met wat Parmezaanse kaas.
- Bak de bakplaten ongeveer 15 minuten in de oven.
Kidsproof tips
- Dit is lekker finger food voor de kids.Ā
- Houdt jouw kids niet van pompoen of venkel? Vervang deze dan door groente die jouw kind wil lekker vindt. Bijvoorbeeld paprika, courgette, of champignons.
Review