Italiaanse groentestoof

Een tijdje terug heb ik mijn recept voor caponata online gezet. Dit is een Italiaanse groentestoof uit Sicilie. Van origine is het eigenlijk een salade, maar tegenwoordig wordt caponata vaak als stoof bereid.

Caponata: lekker bij pasta

Caponata kun je koud eten als soort anti pasti salade, of op toast of brood. Maar je kunt het ook serveren als saus voor bij de pasta.

Zoetzure pastasaus

Caponata maak je van aubergine, tomaat, paprika. Vaak worden ook kappertjes en rozijnen toegevoegd. Dit geeft een lekkere zoetzure smaak. Zo heb je echt een keer een ander soort pastasaus, met bijna dezelfde groente als bijvoorbeeld de pasta alla Norma.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Kidsproof caponata

Laat ik maar eerlijk zijn: mijn kinderen vonden dit helemaal niets. De structuur van aubergine werd absoluut niet op prijs gesteld. Ik kreeg dus keurig alle aubergine op mijn bord geschoven.

Gelukkig is er goed nieuws: je kunt deze caponata namelijk prima pureren. Je krijgt dan een soort pesto. Deze pesto roer je door de pasta en zo heb je een kidsproof caponata pasta!

Pasta caponata met aubergine en paprika

Caponata is een Italiaanse groentestoof met aubergine, paprika en kappertjes. Het heeft een lekker zoetzure smaak en zachte structuur. Serveer met een lekkere pasta en je hebt een perfecte vegetarische avondmaaltijd!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Vocht uittrekken uit aubergine: 15 minuten
Totale tijd: 55 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans, Siciliaans
TrefwoordAubergine, Groentestoof, Italiaans, Stoofpotje, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 2 aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika
  • 250 gram cherrytomaat
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 4 eetlepels rode wijn azijn
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 320 gram pasta

Optioneel

  • verse Italiaanse kruiden bijvoorbeeld basilicum of oregano
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • Was de aubergine en snij in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Leg de aubergine blokjes in een vergiet en bestrooi met zout. Laat nu minimaal 15 minuten staan, zodat het vocht uit de aubergine kan trekken.
  • Snij de rode ui en knoflook fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Was intussen de paprika en snij in blokjes. Voeg na 3 minuten toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten.
  • Dep het vocht van de aubergine af met een theedoek of keukenpapier. Voeg de aubergine blokjes nu toe aan de pan en bak nog eens 10 minuten.
  • Was de cherrytomaat en halveer de tomaatjes. Voeg toe aan de aubergine. Blus af met de rode wijn azijn. Voeg ook de kappertjes en de rozijnen toe. Breng op smaak met zout en peper.
    Doe de deksel op de pan en laat de groente nog eens 10 minuten stoven op laag vuur. Roer af en toe door. Breng eventueel extra op smaak met zout, peper, wat extra kappertjes of verse Italiaanse kruiden, zoals basilicum of oregano.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met olijfolie.
    Serveer de pasta met de caponata.
  • Garneer eventueel met wat Parmezaanse kaas

Kidsproof tips

  • Ik zal eerlijk zijn: mijn kids vonden dit helemaal niets. De structuur van aubergine vinden ze niet lekker.Ā 
  • Voor kinderen kun je caponata pureren. Je krijgt dan een soort pesto. Roer de caponata pesto door de pasta en je hebt een heerlijke kidsproof pasta!