Stoofpotjes; lekker comfort food
Stoofpotjes zijn naar mijn mening heerlijke comfort food maaltijden. Niets fijner dan een pot vol lekkers die op het vuur staat te pruttelen! Eerder maakte ik al verschillende stoofpotjes, zoals dit vegetarisch stoofpotje met falafel balletjes , dit vegetarisch stoofpotje met pompoen en linzen en deze Mexicaanse groentestoof.
Koken met harissa kruiden
Voor dit recept heb ik harissa in mijn stoof verwerkt. Harrisa is een kruidenpasta op basis van o.a. tomaten, rode pepers, verse knoflook, komijnzaad en koriander. Deze kruidige rode pasta kan gebruikt worden als marinade, saus of dressing. In dit gerecht is harissa dus de basis voor een lekker kruidige en spicy saus!
Veelzijdige vegetarische maaltijden
Als vegetariër ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn maaltijden zo lekker en gevarieerd mogelijk te maken. Om mijn gerechten zo puur mogelijk te houden, geef ik de voorkeur aan koken zonder kant en klare vleesvervangers. Hiermee wil ik tevens bewijzen dat vegetarisch koken veel veelzijdiger is dan je denk. Koken zonder vlees of vis hoeft niet simpelweg een swap van een dierlijke burger naar een plantaardige burger te zijn. Koken zonder vlees of vis is véél meer dan dat. Deze versie van een stoof met sperziebonen, wortel en kikkererwten is een heel goed voorbeeld daarvan!
Een goedgevuld vegetarisch stoofpotje
Deze vegetarische stoofpot is gevuld met allerlei lekkers. Dit ter compensatie van vlees en/of vis. Ik maak daarbij graag gebruik van peulvruchten. In dit geval zijn dat kikkererwten, maar je kunt deze ook prima vervangen door linzen. Een mix van beide mag natuurlijk ook! Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan bij dit recept, Harira: Marokkaanse tomatensoep met linzen en kikkererwten.
Naast peulvruchten houd ik er van om voldoende groente in mijn recepten te verwerken. In dit recept heb ik gekozen voor wortels en sperziebonen. Ik vind dat ze erg goed samen gaan en van deze stoof een mooi kleurrijk geheel maken!
Eindeloos variëren met groente
Gaat jouw voorkeur uit naar andere groente? Dan kun je de sperziebonen en wortels prima vervanger door welke groente dan ook, zolang jij het maar lekker vindt! Denk hierbij bijvoorbeeld aan paprika, courgette, champignon, broccoli etc. Je kunt bij stoofpotjes eigenlijk eindeloos blijven variëren, dus alles is mogelijk!
Ecostoof; een handige keukentool
De stoofpot heb ik deze keer op een bijzonder bereid. Namelijk met behulp van de ecostoof. Dit is een duurzame uitvinding. Je brengt hierbij je eten aan de kook en vervolgens zet je de pan met deksel erop in de ecostoof. De pan staat dus niet op het vuur, maar het eten gaart vanzelf verder in de ecostoof. Ontzettend handig als je wat minder gaspitjes ter beschikking hebt! En een goede keuze voor het milieu omdat je minder stookt. Daarnaast lijkt het mij ideaal om mee te nemen naar de camping.
De ecostoof is trouwens niet gesponserd ;). Ik heb hem gekregen en wilde de stoof graag een keertje uitproberen. Ik ben ontzetten tevreden met het resultaat!
Hoe lang moet een gerecht stoven in de Ecostoof?
Mocht je ook een Ecostoof gebruiken, dan adviseer ik om het eerste deel van het recept gewoon in de pan te bereiden. In stap 3 voeg je de groente bouillon toe en doe je de deksel op de pan. Dat is het moment waarop ik de pan in de Ecostoof doe. Doe de stoof goed dicht en laat de pan ongeveer 25-40 minuten in de stoof staan.
Vegan harissa stoofpotje met sperziebonen, wortel en kikkererwten
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 300 gram wortel
- 300 gram sperzieboon
- 2 theelepels harissa pasta of meer, als je van pittig houdt
- 70 gram tomatenpuree
- 2 theelepels komijn gemalen
- 1 theelepel koriander gemalen
- 1 mespuntje kaneel
- 500 ml groente bouillon
- 240 gram kikkererwt uitlekgewicht, uit blik van 400 gram
Optioneel, om mee te serveren
- 300 gram bulgur of couscous
- verse peterselie of koriander om te garneren
- (vegan) yoghurt
Instructies
- Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een braadpan of hapjespan en bak hierin de ui en knoflook.
- Schil de wortel en snij in plakken. Was de sperziebonen, dop de zijkanten en snij doormidden.
- Voeg de boontjes en wortel toe. Voeg ook de harissa, tomatenpuree, gemalen komijn en koriander en het snufje kaneel toe en bak 2 minuten mee op laag vuur. (Voeg eventueel extra harissa toe naar smaak, als je van pittiger eten houdt.)Blus af met de groente bouillon.
- Doe de deksel op de pan en laat zachtjes stoven op laag vuur totdat de wortel en sperziebonen gaar zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Voeg na 20 minuten de uitgelekte kikkererwten toe en stoof deze de laatste 10 minuten mee.
Optioneel
- Serveer met bulgur en eventueel wat (vegan) yoghurt. Garneer met verse peterselie of koriander.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen vonden dit een heerlijke stoofpot. Pas een beetje op met de harissa, die kan soms net iets te pittig zijn. Dat verschilt per merk. Doe daarom eerst een theelepel harissa in de pan en proef even of het pittig genoeg is. (Vegan) yoghurt kan het gerecht iets opfrissen en de pittigheid wegnemen.Â
- Deze stoof kun je natuurlijk ook met andere groente maken, als wortel en sperzieboon geen favoriet zijn. Denk aan paprika, courgette, champignon, broccoli. Ga je voor broccoli? Voeg deze pas later toe aan de stoof, anders wordt ie te slap.Â
- De kikkererwten kun je eventueel vervangen door linzen (uit blik).Â
Review