Spinazie: een veelzijdige bladgroente
Spinazie zit vol met goede vitamines en mineralen. Het is een bladgroente waar je werkelijk van alles mee kunt maken! Je kunt spinazie bijvoorbeeld in een ontbijt smoothie verwerkten, maar je kunt er ook een heerlijke groenteomelet mee maken als lunch. Daarnaast kun je er natuurlijk tal van avondgerechten mee maken! Zoals deze heerlijke spinazietaart met ricotta en bladerdeeg.
Benieuwd naar al mijn spinazierecepten? Check dan het overzicht met al mijn recepten die spinazie bevatten!
Ovengerechten met spinazie
Persoonlijk vind ik het het leukst om spinazie te verwerken in ovengerechten. Je kunt namelijk de lekkerste hartige taarten en ovenschotels maken met deze groente! Deze lasagne met spinazie en tomatensaus is daar een mooi voorbeeld van. Of wat dacht je van deze groene groente mac ‘n cheese? En wil je graag iets extra feestelijks op tafel zetten, dan raad ik je deze té leuke croissantring met spinazie, feta en champignons aan!
Spinazietaart
In dit recept heb ik ervoor gekozen om een heerlijke bladerdeeg quiche te maken met spinazie. Hiermee wil ik je laten zien hoe je de állerlekkerste spinazietaart eenvoudig zelf kunt bereiden. Eerder maakte ik deze spinazietaart van filodeeg met feta. Eén van de allereerste recepten op mijn blog. Een heel gangbaar en lekker recept, die ik je zeker aan kan raden!
Hartige taart met ricotta
In veel recepten wordt spinazie gecombineerd met een witte kaassoort.
Dit kan bijvoorbeeld fetakaas of geitenkaas zijn, maar in dit recept heb ik gekozen voor ricotta. Ricotta is mild van smaak en heeft een hele zachte en ietwat korrelige structuur. Voor deze spinazietaart maak je van ricotta en ei een mengsel om over het geheel van de taart te gieten. Door het stollingsproces zorgt dit mengsel ervoor dat de vulling van de taart goed stevig blijft en een vastere structuur krijgt. Doordat ik het ricotta-ei mengel op smaak heb gebracht met Italiaanse kruiden, geeft het daarnaast ook een heerlijke smaak af aan het geheel van de taart!
Ingrediënten spinazietaart
De ingrediënten voor deze spinazietaart zijn vrij basic. Het scheelt natuurlijk dat ik voor het bladerdeeg kant en klare vellen gebruik, want anders was het een ander verhaal geweest ;).
Benodigdheden spinazietaart:
- 6 vellen bladerdeeg
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 800 gram verse spinazie
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 250 gram ricotta
- 5 eieren
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 1 handje pijnboompitten
Pijnboompitten als topping
De taart heeft een totale baktijd van 30 minuten. Na ongeveer 15 minuten strooi je de pijnboompitten erover. Niet eerder! Want anders bestaat de kans dat ze gaan verbranden.
De toevoeging van de pijnboompitten vind ik het gerecht echt af maken! Door ze even mee te bakken in de oven kleuren ze mooi goudbruin en geven ze daarnaast een lekkere extra bite aan de taart!
Spinazietaart met ricotta en bladerdeeg
Ingrediënten
- 6 vellen bladerdeeg ongeveer 270 gram
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 800 gram spinazie
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 250 gram ricotta
- 5 eieren
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 1 handje pijnboompitten
Instructies
- 30 minuten op 200 graden. Helverwege handje pijnboompitten erop
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ingevette springvorm of quichevorm klaar (22-24 cm diameter). Laat de bladerdeegvellen ontdooien.
- Verwarm een scheut olijfolie in een pan. Snij de knoflook fijn en doe de knoflook en de helft van de spinazie in de pan. Wacht tot de spinazie is geslonken en voeg de rest van de spinazie toe. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat de spinazie even afkoelen.
- Doe de eieren in een kom en klop ze los. Voeg de ricotta en de Italiaanse kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Beleg de springvorm met het bladerdeeg. Zorg dat de hele vorm is bedekt.
- Druk het vocht uit de spinazie. Dit kan door de spinazie in een vergiet te doen en het vocht eruit te drukken. Of knijp het vocht met de hand uit de spinazie.
- Verdeel de spinazie over het bladerdeeg en verdeel vervolgens het ei ricotta mengsel er over.Doe de quiche in de oven. En bak de taart 30 minuten. Strooi na 15 minuten de pijnboompitten erover.
Kidsproof tips
- Voor kinderen kan het een aanrader zijn om de spinazie te pureren nadat je het in de pan hebt gebakken.Â
Review