Vegetarische gehaktballen met stamppot
Stamppotten kennen we hier in Nederland in vele soorten, maten en varianten. De basis bestaat altijd uit aardappelen met groente. Ik heb inmiddels al veel vegetarische stamppotrecepten op mijn website staan. Zuurkoolstamppot met blauwe kaas, peer en hazelnoten, boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes zoete aardappel stamppot met paprika en feta, broccoli stamppot met zongedroogde tomaat en geitenkaas en zo kan ik nog wel even doorgaan! Maar een bloemkool pastinaak stamppot ontbrak nog in dit lijstje….tijd om daar verandering in te brengen! Met dit recept voor bloemkool pastinaak stamppot met vegetarische gehaktballen is dat zeker gelukt!
Mocht je geen tijd hebben om zelf vega gehaktballen te draaien? Dan kun je uiteraard ook voorverpakte vegetarische balletjes gebruiken.
Recept voor romige stamppot
Ik vind stamppotten heerlijk oer-Hollands comfort food! De combinatie van bloemkool en pastinaak in deze stamppot is echt een smaakbeleving. Ik heb de stamppot zelfs nóg lekkerder gemaakt met een ‘geheim ingrediënt’. Namelijk met…..boursin! Dit kan trouwens ook elke andere willekeurige kruidenkaas zijn. Dit brengt de stamppot extra op smaak en maakt het super lekker romige en smeuïg. Dit wil je toch!?
De vegetarische jus is ook echt een tip om erbij te maken. Dat geeft een next level smaakdimensie aan de stamppot!
Vegetarische gehaktballen zelf maken
Om een écht lekkere vegetarische gehaktbal te maken, heb je meer nodig dan alleen gehakt nodig. Dit recept is voor 8 medium grote gehaktballen. Voor mijn versie van vegetarische gehaktballen heb je nodig:
- 360 gram vega gehakt (2 verpakkingen)
- 1 klein ei
- 40 gram paneermeel
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels ketjap manis of 1 el ketjap en 1 el sojasaus
- 1 theelepel cayenne peper
- 40 gram roomboter
Het is een kwestie van alles in een kom doen, goed mengen en rollen maar! Uit dit recept heb ik 8 middel grote gehaktballen gekregen.
Bloemkool pastinaak stamppot met zelfgemaakte vegetarische gehaktballen
Ingrediënten
Vegetarische gehaktballen
- 360 gram Boon gehakt dit vegan gehakt kun je gebuiken om gehaktballen mee te maken. Met ander vegetarisch gehakt is dit helaas niet mogelijk
- 1 klein ei
- 40 gram paneermeel
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels ketjap manis of 1 el ketjap en 1 el sojasaus
- 1 theelepel cayenne peper
- 40 gram roomboter
Bloemkool stamppot
- 1 bloemkool ongeveer 600-750 gram
- 200 gram pastinaak
- 1 kilo aardappel
- 1 blokje groente bouillon
- 200 ml water
- 100 gram boursin
- zout
- peper
- nootmuskaat
Vegetarische jus
- 25 gram roomboter
- 1 ui
- 1,5 eetlepel bloem
- 250 ml groente bouillon
- 1 eetlepel sojasaus
Optioneel, om te garneren
- 25 gram pastinaak chips zie hieronder voor korte uitleg
- verse bieslook
Instructies
Vegetarische gehaktballen
- Doe het ei, paneermeel, cayennepeper, mosterd en ketjap in een kom. Voeg het vegetarisch gehakt toe en meng goed. Maak vervolgens 8 balletjes van het gehakt. Als je tijd hebt, zet de gehaktballen dan nog even in de koelkast. Zo stijven ze extra op en blijven ze mooier tijdens het bakken.
Vegetarische jus
- Verwarm de roomboter in een pan. Snij de ui fijn en bak 2 minuten in de boter. Voeg de bloem toe en roer goed door gedurende ongeveer een minuut. Schenk de sojasaus erbij en voeg beetje bij beetje de groente bouillon toe. Blijf goed roeren zodat je een egale saus (met stukjes ui) krijgt. Haal de jus uit de pan en zet even apart.
Balletjes braden
- Verwarm de roomboter in een braadpan. Voeg de gehaktballen toe en bak aan alle kanten bruin. Schenk de jus bij de ballen en laat ongeveer 10 minuten met deksel op de pan op laag vuur rustig pruttelen.
Stamppot
- Schil de aardappels, was ze en snij in stukjes.Was de bloemkool en snij in stukjes. Schil de pastinaak en snij in stukjes.
- Doe de aardappels, bloemkool en pastinaak in een pan. Voeg kokend water toe tot alles net onder water staat. Doe het bouillon blokje erbij en kook in ongeveer 10-12 minuten gaar (afhankelijk van hoe groot je hebt gesneden). Giet af en houd 200 ml kookvocht apart.
- Stamp de groente en aardappels met een aardappelstamper fijn. Voeg het kookvocht en de kruidenkaas toe en roer goed door.Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Serveer de stamppot met de vegetarische gehaktballen en vegetarische jus.
Optioneel, om te garneren
- Garneer eventueel met wat pastinaakchips (plakjes pastinaak met wat olijfolie grillen in de oven) en verse bieslook.
Kidsproof tips
- Dit is een super kidsproof stamppot. De stamppot is namelijk helemaal wit van kleur. De groente valt dus niet op. Daarnaast is de stamppot lekker romig door de boursin, zonder dat dit overheerst.
- Zijn stukjes voor jouw kind een probleem? Pureer de stamppot dan met een staafmixer.Â
- De vegetarische jus kun je ook pureren, zodat je geen stukjes ui meer ziet.Â
Review