Buiten eten

Wanneer weet je dat de zomer echt begonnen is? Als de barbecue-uitnodigingen van vrienden en familie weer om je oren vliegen! Ik kan er zo van genieten, lekker met z’n allen buiten vertoeven en dan aan het einde van de dag de barbecue aansteken en grillen maar!

Vegetarische BBQ recepten

Bij een barbecue denk je natuurlijk al gauw aan vlees en vis, maar wist je dat er ook talloze heerlijke vegetarische recepten te bereiden zijn? En ja, dat gaat verder dan alleen de groentespiesjes.

Tofu saté met pindasaus
Vegetarische tofu saté van de BBQ. Met tofu maak je de allerlekkerste spiesjes! De zelfgemaakt pindasaus maakt het helemaal af!
Bekijk recept

Ik hou ervan om nieuwe recepten te ontwikkelen, ook voor op de barbecue! Des te leuker vind ik het dat ik door Purple Pride (aubergine) & Maille (mosterd) ben gevraagd om mee te werken aan hun zomercampagne. Laat ik nu gek zijn op aubergine en mosterd….

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe kook je lekker met aubergine?

Aubergines zijn één van mijn favoriete groente. Aubergines zijn rijk aan vezels (= gezond) en enorm veelzijdig. Door de vleesachtige structuur laat deze donkerpaarse rakker zich goed combineren. Purple Pride is de grootste aubergineteler van Noordwest-Europa met jaarlijks een oogst van zevenentwintig miljoen kilo aubergines. Wauw, dat is niet niks!

Ik hoor vaak van mensen dat ze aubergine niet lekker vinden, omdat het zo taai is qua structuur. Ik beloof je, dat hoeft niet! Je kunt aubergine ontzettend lekker bereiden. Als je kookt met aubergine, is mijn tip om de aubergine te snijden en vervolgens te bestrooien met wat zout. Dit zorgt ervoor dat het vocht eruit trekt en daardoor verdwijnt de taaie structuur bij het bakken. In dit pasta alla Norma recept werkt dat bijvoorbeeld heel erg goed!

Hopelijk heb ik je enthousiast gemaakt om zelf aan de slag te gaan met de aubergine. Voor dit recept heb ik ervoor gekozen om de aubergine te poffen op de barbecue, door deze manier van bereiden wordt het vruchtvlees lekker zacht en lepel je het zo uit de schil. Je kan als alternatief hier ook de oven voor gebruiken, maar hey, het zonnetje schijnt dus de barbecue is dé tool voor dit gerecht!

Aubergine poffen op de BBQ

Aubergine heeft eigenlijk niet veel nodig op de BBQ. Je kunt een aubergine poffen door het in aluminiumfolie te wikkelen. Breng het op smaak met wat olijfolie, zout, peper en eventueel knoflook en leg 30-45 minuten op de BBQ. De aubergine wordt nu heerlijk zacht van binnen.

Wil je net even iets meer uitpakken? Ga dan voor deze aubergines met zachte geitenkaas en mosterd. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Kerf de snijkanten van de aubergine in en bestrijk met een olie van olijfolie, mosterd, knoflook, zout en peper. Leg de aubergines met de buitenkant naar beneden op de grill en laat 15-20 minuten liggen met de BBQ deksel erop, of 30-40 minuten zonder deksel. De aubergine wordt al lekker zacht van binnen. Ik pofte mijn aubergines trouwens op mijn nieuwe tafel BBQ die ik kreeg van Yakiniku. Wat een gezellig feestje aan tafel. Normaal vind ik het met BBQ’en een beetje ongezellig, omdat er iemand de hele tijd bij de BBQ staat. Daar heb je met zo’n tafel BBQ geen last van. Wat een fijne aanwinst!

Gegrilde aubergine barbecue
Gepofte aubergine met geitenkaas en mosterd van de bbq

Mosterd in een vegetarisch recept als smaakmaker

De gepofte aubergine smaakt extra lekker als je er fijne toppings op serveert. Ik maakte de aubergine af met een topping van geitenkaas en mosterd. Mosterd en aubergine gaan namelijk heel goed samen, wist je dat? Mosterd haalt de smaak van andere ingrediënten naar boven en dat is precies waarom het zo goed past bij de aubergine. Ik gebruik mosterd zelf graag in dressings, marinade bij bijvoorbeeld tofu en natuurlijk als mosterdmayonaise bij een vegetarische kroket. In dit recept heb ik de grove mosterd (à l’Ancienne) gebruikt van Maille. Wie kent ze niet… de glazen potjes, zwarte deksels en dito etiket met gouden opschrift? Maille mosterd is van hoge kwaliteit en leent zich daardoor ook perfect voor dressings, marinades en dips. Ik ben zelf enorm fan van de grove mosterd. Deze mosterd heeft een klein zoetje en is niet zo super scherp. Daarnaast geven de mosterdzaadjes een lekkere bite.

Gegrilde aubergine barbecue
Gepofte aubergine met geitenkaas en mosterd van de bbq

Gepofte aubergine met geitenkaas en mosterd van de bbq

Op zoek naar een heerlijk vega bbq recept? Maak dan deze aubergine met geitenkaas en mosterd. De aubergine wordt heerlijk mals van binnen en de geitenkaas en mosterd maken het helemaal af!
4 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 42 minuten
KeukenBarbecue, BBQ
TrefwoordAubergine, Barbecue, BBQ, Gegrilde aubergine, Gepofte biet, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • 1 theelepel grove mosterd à l'Ancienne van Maille
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • peper

Toppings

  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 handje pistachenoten
  • 1-2 theelepels grove mosterd naar smaak
  • 2 stengels bosui

Instructies

  • Steek de BBQ aan en zorg dat deze goed warm is.
  • Was de aubergine en snijd in de lengte doormidden. Kerf met een mes de aubergine op de snijkant in met een mes. Ik maak er een soort rooster van.
  • Snijd de knoflook fijn en doe in een schaaltje, samen met de grove mosterd en de olijfolie, zout en peper. Bestrijk de aubergines met de mosterdolie. Je kunt de olie mooi smeren in de snijranden.
  • Leg de aubergines met de dichte (paarse) kant naar beneden op de grill van de BBQ. Laat de aubergine ongeveer 15-20 minuten grillen met de deksel erop, of 30-40 minuten zonder deksel. De aubergine wordt nu lekker zacht en mals. Is dat nog niet het geval? Controleer dan of je vuur heet genoeg is en laat de aubergine nog even liggen tot het lekker zacht is van binnen.
  • Bereid intussen de toppings voor. Kruimel de geitenkaas en doe de grove mosterd erover. Meng goed, zodat de mosterd mooi is verdeeld over de geitenkaas.
    Snijd de bosui in ringen.
    Pel de pistachenoten en hak eventueel grof.
  • Haal de aubergines van de BBQ en verdeel de geitenkaas over de aubergines. Verdeel ook de pistachenoten over de aubergines en breng op smaak met zout en peper.
    Leg de aubergines terug op de BBQ en grill nog eens 10 minuten.

Kidsproof tips

  • Aubergine wordt heerlijk zacht als je het grilt / poft op de bbq. Niet alle kinderen zijn gek op aubergine. Zorg daarom voor genoeg andere lekkernijen op de bbq. 
  • Wat ook kan, is de binnenkant van de aubergine met een lepel verwijderen na het grillen en daarna pureren, met een deel van de geitenkaas en mosterd. Zo krijg je een lekker zachte aubergine spread, die het misschien beter doet bij de kids.