Vegan zoetzuur recept
Zin in zoetzuur, maar dan zonder pakjes en zakjes? Dan is dit vegan zoetzuur recept precies wat je zoekt. De saus maak je helemaal zelf, met simpele ingrediënten als rijstazijn, tomatenpuree en gembersiroop. Daardoor heb je veel meer controle over de smaak en hoef je geen onnodige toevoegingen of suikerbommen uit een kant-en-klaar pak te gebruiken. Het resultaat is een rijke, hartige en lichtzoete saus die perfect samengaat met frisse groenten en peulvruchten. En geloof me: als je dit eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer terug naar de supermarktversie.
Haverrijst recept
In plaats van gewone rijst gebruik ik in dit recept haverrijst van Willja Fazer. Dit is echt een bewuste en lekkere keuze. Haverrijst wordt gemaakt van haver, dat van nature veel meer vezels en eiwitten bevat dan gewone rijst. Daardoor blijf je langer vol zitten en is het voedzamer. Daarnaast wordt haver geteeld in Scandinavië, wat veel minder water en transport kost dan bijvoorbeeld rijst uit Azië. Je vindt de haverrijst van Willja Fazer bij Jumbo, Dirk en sinds kort ook bij Hoogvliet.
Ik werk samen met Willja Fazer en ben ontzettend enthousiast over hun product. Het staat hier wekelijks op tafel – niet alleen omdat het gezond is, maar ook omdat het gewoon heel lekker is. De nootachtige smaak en stevige bite passen goed bij allerlei gerechten. Wil je meer inspiratie? Bekijk dan ook deze recepten met haverrijst die ik eerder deelde.
Zoetzuur met sperziebonen
Sperziebonen zijn lekker knapperig en fris in een warm gerecht als dit. Ze zorgen voor balans in de zoetzure saus en combineren goed met de paprika, champignon en ananas. Geen fan van sperziebonen? Je kunt de groente helemaal aanpassen aan wat jij (of je kinderen) lekker vindt. Broccoli en courgette doen het bijvoorbeeld ook heel goed in dit gerecht. Of gebruik restjes uit je koelkast – zo maak je het makkelijk én duurzaam.
Hoe maak je zoetzure saus zonder pakjes en zakjes?
Zoetzure saus zelf maken is eigenlijk verrassend eenvoudig. Je hebt alleen een paar basissmaken nodig: iets zuurs (zoals rijstazijn), iets zoets (zoals gembersiroop of ananassap) en iets hartigs (zoals sojasaus of tomatenpuree). In dit recept gebruik ik een combinatie van al die smaken, waardoor je een saus krijgt die in balans is en lekker veel diepgang heeft. Door zelf de saus te maken, bepaal je precies hoe zoet of zuur je ‘m wilt hebben – en je vermijdt onnodige toevoegingen zoals kunstmatige smaakversterkers of te veel suiker. Ideaal dus als je bewust wilt koken zonder concessies te doen aan smaak.
Vegan maaltijd met peulvruchten
Cannellinibonen zorgen hier voor de extra plantaardige eiwitten. Ze nemen goed de smaak op van de saus en geven een zachte bite. Daardoor mis je helemaal geen vlees in dit gerecht. Peulvruchten zijn trouwens ook ideaal om een maaltijd vullender te maken zonder dat je hoeft te grijpen naar vleesvervangers uit de supermarkt.
Vegan zoetzuur met haverrijst
Ingrediënten
- 320 gram haverrijst Willja Fazer
- 500 gram sperzieboon
- 4 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 2 paprika
- 250 gram champignon
- 250 gram cherrytomaat
- 70 gram tomatenpuree
- 140 gram ananas in blokjes, uit blik (uitlekgewicht)
- 2 eetlepel rijstazijn of natuurazijn
- 2 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel gembersiroop
- 500 ml water
- 240 gram cannelliniboon uit blik (uitlekgewicht)
- 50 gram cashewnoot
- 3 stengels bosui
- zout
- peper
Optioneel
- 2 eetlepel maizena
Instructies
- Kok de haverrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart. Dop de sperziebonen. Snij doormidden en kook de boontjes 4 minuten in kokend water. Giet af en zet apart.
- Schil de knoflook, ui en gember en snij fijn. Verwarm de olie in een hapjespan. Doe de knoflook, ui en gember in de pan en bak 2 minuten op middenhoog vuur.
- Was de paprika en snij in blokjes. Snij de champignon in partjes. Doe de champignon en paprika in de hapjespan en bak 5 minuten.
- Was de cherrytomaat en snij doormidden. Voeg toe aan de groente.
- Blus direct af met gembersiroop, het sap van de ananas, sojasaus, tomatenpuree en rijstazijn. Voeg ook het water toe en laat lekker 10 minuten pruttelen.
- Giet de cannellinibonen af en roer door de zoetzure saus. Voeg ook de ananasschijfjes toe.
- Is je saus nog wat dun? Maak dan een papje met 2 theelepels maizena en 2 theelepels water. Voeg dit toe aan de saus. Hiermee dik je de saus wat in. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de zoetzure saus met de sperziebonen en haverrijst. Garneer met cashewnoten en bosui ringetjes.
Kidsproof tips
- Dit is een heerlijke maaltijd om met kinderen te eten.
- Gebruik groente die jouw kind lekker vindt. Bijvoorbeeld broccoli, courgette.
Review