Vegetarische Chicken Tonight
Vroeger, toen ik nog thuis woonde en nog geen vegetariër was, aten we weleens Chicken Tonight. Ik vond dit toen ongelofelijk lekker. De zoetzuure variant was mijn favoriet. Tegenwoordig eet dit niet meer, zowel de kip niet, als de potjes zoetzuur. Maar de zoetzure saus, die mis ik af en toe. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een vegetarische variant op zoetzure saus.
Zoetzure saus zonder pakjes en zakjes
Ik maakte de zoetzure saus zonder pakjes en zakjes en natuurlijk zonder kip. De zoetzure saus is eigenlijk heel eenvoudig om te maken. Het enige wat je nodig hebt is:
- zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook
- 1 blikje tomatenpurree
- 3 eetlepels ahornsiroop of honing
- 2 eetlepels azijn
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 theelepel maizena
- chilivlokken
Tempeh in plaats van kip
Ik verving de kip door tempeh. Tempeh is een plantaardige vleesvervanger op basis van soja. Het wordt gemaakt door fermentatie van de gele sojaboon. Door het fermenteren krijgt de tempeh een vaste structuur. Tempeh is een stuk steviger dan bijvoorbeeld tofu.
Welke groente eet je bij zoetzure saus?
Deze zoetzure saus kun je met heel veel verschillende groente eten. Ik maakte het zelf met sperziebonen, champignons en paprika, maar je kunt bijvoorbeeld ook broccoli of courgette gebruiken.
Meer lekkere vegetarische gerechten uit Azië
Onze kids (en wijzelf ook) zijn gek op de Aziatische keuken. Zo verslinden ze bijvoorbeeld noedels met groente en tofublokjes. Hieronder vind je een paar andere van mijn favoriete Aziatische recepten.
Super snelle vegetarische zoetzuur
Ingrediënten
Voor de zoetzure saus
- zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook
- 1 blikje tomatenpurree
- 3 eetlepels ahornsiroop of honing
- 2 eetlepels azijn
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 theelepel maizena
- chilivlokken
Overig
- 250 gram gemarineerde tempeh Heb je geen gemarineerde tempeh? Marineer dan de tempeh met de zoetzure saus na stap 3. Laat 15 minuten intrekken en ga dan verder met stap 4.
- 400 gram sperzieboon
- 2 paprika
- 250 gram champignon
- 1 blikje ananas
- 300 gram rijst
- zout
- 2 bosui
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ook de sperziebonen gaar.
- Snij de knoflook fijn en bak deze 1 minuut in wat zonnebloemolie in een sauspan. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, azijn en ahornsiroop toe. Laat het geheel 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met chilipeper en zout.
- Verdik nu de saus. Meng de theelepel maizena met wat druppels koud water tot een koud papje en voeg toe aan de saus.
- Verwarm een hapjespan op het vuur met wat zonnebloemolie. Snij de champignons en paprika en bak deze in de pan in 5-10 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper. Haal de groente uit de pan.
- Bak nu de tempeh in wat olijfolie in 5 minuten gaar.
- Voeg nu de tempeh, sperziebonen, champignons, paprika en ananasstukjes toe aan de zoetzure saus. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Garneer met bosui. Serveer met de rijst.
Kidsproof tips
- Kinderen zijn vaak dol op zoetzure saus. Houdt jouw kind niet van sperziebonen, champignons of paprika? Je kunt wat groenten achterwege laten, of vervangen door andere groente die jouw kind wel lekker vindtÂ
- De tempeh kun je vervangen door gemarineerde tofublokjes, of naturel tofu.Â
Review