Vegetarische zoetzure saus zonder pakjes en zakjes

          Tempeh met zoetzure saus, sperziebonen, champignons en paprika

Vegetarische Chicken Tonight

Vroeger, toen ik nog thuis woonde en nog geen vegetariër was, aten we weleens Chicken Tonight. Ik vond dit toen ongelofelijk lekker. De zoetzuure variant was mijn favoriet. Tegenwoordig eet dit niet meer, zowel de kip  niet, als de potjes zoetzuur. Maar de zoetzure saus, die mis ik af en toe. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een vegetarische variant op zoetzure saus.

Zoetzure saus zonder pakjes en zakjes

Ik maakte de zoetzure saus zonder pakjes en zakjes en natuurlijk zonder kip. De zoetzure saus is eigenlijk heel eenvoudig om te maken. Het enige wat je nodig hebt is:

  • zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenpurree
  • 3 eetlepels ahornsiroop of honing
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 theelepel maizena
  • chilivlokken

Tempeh in plaats van kip

Ik verving de kip door tempeh. Tempeh is een plantaardige vleesvervanger op basis van soja. Het wordt gemaakt door fermentatie van de gele sojaboon. Door het fermenteren krijgt de tempeh een vaste structuur. Tempeh is een stuk steviger dan bijvoorbeeld tofu.

Welke groente eet je bij zoetzure saus?

Deze zoetzure saus kun je met heel veel verschillende groente eten. Ik maakte het zelf met sperziebonen, champignons en paprika, maar je kunt bijvoorbeeld ook broccoli of courgette gebruiken.

Meer lekkere vegetarische gerechten uit Azië

Onze kids (en wijzelf ook) zijn gek op de Aziatische keuken. Zo verslinden ze bijvoorbeeld noedels met groente en tofublokjes. Hieronder vind je een paar andere van mijn favoriete Aziatische recepten.

Tofu korma vegetarische Indiase curry
Ben je op zoek naar een lekkere eiwitrijke vegetarische curry zonder pakjes en zakjes? Deze tofu korma is het helemaal! Je maakt de curry vrij eenvoudig zelf.
Bekijk recept
Curry met ei
Deze curry met ei is een van de makkelijkste, snelste en lekkerste curry's die je zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes. Het is al jaren één van mijn favoriete curry's. Het originele recept is met eieren, maar je kunt de basiscurry saus ook gebruiken om een curry met groente van te maken. Geniet van deze vegetarische curry!
Bekijk recept
Vegetarische lo mein roerbak noedels met veel groente
Dit is een heerlijke vegetarische versie van lo mein noedels. Lo mein is een Chinees noedelgerecht. Het is eigenlijk een droge variant van noedelsoep. Deze lo mein zit bomvol lekkere groente en is een heerlijk snel vegetarisch hoofdgerecht.
Bekijk recept
Tempeh met zoetzure saus, sperziebonen, champignons en paprika

Super snelle vegetarische zoetzuur

Deze vegetarische zoetzure saus maak je snel, zonder pakjes en zakjes. Een heerlijke maaltijd voor de doordeweekse avond. Kinderen zijn er dol op!
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Chinees, Fusion
Trefwoord: Chinees, Sperziebonen, Tempeh, Zoetzure saus, Zoetzuur
Porties: 4 personen
calorieën: 461kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

Voor de zoetzure saus

  • zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenpurree
  • 3 eetlepels ahornsiroop of honing
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 theelepel maizena
  • chilivlokken

Overig

  • 250 gram gemarineerde tempeh Heb je geen gemarineerde tempeh? Marineer dan de tempeh met de zoetzure saus na stap 3. Laat 15 minuten intrekken en ga dan verder met stap 4.
  • 400 gram sperziebonen
  • 2 paprika’s
  • 250 gram champignons
  • 1 blikje ananasstukjes
  • 300 gram rijst
  • zout
  • 2 bosuitjes

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ook de sperziebonen gaar. 
  • Snij de knoflook fijn en bak deze 1 minuut in wat zonnebloemolie in een sauspan. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, azijn en ahornsiroop toe. Laat het geheel 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met chilipeper en zout.  
  • Verdik nu de saus. Meng de theelepel maizena met wat druppels koud water tot een koud papje en voeg toe aan de saus. 
  • Verwarm een hapjespan op het vuur met wat zonnebloemolie. Snij de champignons en paprika en bak deze in de pan in 5-10 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper. Haal de groente uit de pan.  
  • Bak nu de tempeh in wat olijfolie in 5 minuten gaar. 
  • Voeg nu de tempeh, sperziebonen, champignons, paprika en ananasstukjes toe aan de zoetzure saus. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Garneer met bosui. Serveer met de rijst. 

Kidsproof tips

  • Kinderen zijn vaak dol op zoetzure saus. Houdt jouw kind niet van sperziebonen, champignons of paprika? Je kunt wat groenten achterwege laten, of vervangen door andere groente die jouw kind wel lekker vindt 
  • De tempeh kun je vervangen door gemarineerde tofublokjes, of naturel tofu. 

Voedingswaarde

Zout: 21mg | Calcium: 132mg | Vitamine C: 89mg | Vitamin A: 2553IU | Suiker: 8g | Vezels: 6g | Kalium: 879mg | Calorieën: 461kcal | Verzadigd vet: 2g | Vet: 8g | Eiwitten: 21g | Koolhydraten: 79g | Iron: 4mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Pin it Print
Pas­ta broc­co­li e vegetarische sal­sic­cia Pas­ta broc­co­li e vegetarische sal­sic­cia
Wortel salade met honing mosterd vinaigrette Groente salade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling