Shepherd’s pie, ook wel cottage pie genoemd, is een ovenschotel van gehakt afgedekt met aardappelpuree. Dit van oorsprong Britse gerecht werd vroeger vooral door de armen gegeten en werd gemaakt van vleesresten. Het recept dat ik vandaag met je deel bevat natuurlijk geen vleesresten. Deze Shepherd’s pie is in een modern vegetarisch jasje gestoken en is gemaakt met linzen en zoete aardappel. Deze ovenschotel is zelfs veganistisch, dus voor de vegan liefhebbers ook erg geschikt! Vegetariërs kunnen nog een laagje geraspte kaas over de pie strooien, dan krijg je een lekker krokant kaaskorstje. Ik vind dit een heerlijk vegetarisch gerecht voor de herfst en de winter. Comfort food dat het ook goed doet bij de kids. 

Shepherd’s pie met zoete aardappel en linzen

Deze tradionele Shepherd’s pie is in een modern vegetarisch jasje gestoken. Geen gehakt, maar linzen. Geen aardappelpuree, maar puree van zoete aardappel. Een heerlijk comfort food gerechtje voor de herfst en de winter!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenBrits, Fusion
TrefwoordKidsproof, Linzen, Ovenschotel, Shepherd’s pie, Veganistisch, Vegetarisch, Zoete aardappel
Porties5 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 stengel van een bleekselderij
  • 1 wortel
  • 1 handje doperwt
  • 1 paprika
  • 150 gram champignon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 150 gram linzen gedroogd; linzen uit blik kan ook, neem dan 2 blikken (800 gram)
  • 500 gram zoete aardappel
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 3 takjes verse tijm
  • zout
  • peper

Optioneel

  • 100 ml creme fraiche
  • 100 gram geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar. 
  • Schil de zoete aardappels, snij in stukjes en kook deze in ongeveer 10 minuten gaar in ruim kokend water met een bouillonblokje. Giet vervolgens de aardappels af en pureer ze met wat olijfolie, zout en peper. NB. Niet vegans kunnen eventueel wat creme fraiche en/of gerapste kaas toevoegen aan de puree. 
  • Snij intussen de ui, knoflook, bleekselderij, paprika, wortel en champignons fijn. Bak deze groenten in een scheut olijfolie voor ongeveer 3 minuten. Voeg nu de tomatenpuree, tuinerwten en linzen toe met 500 ml water, de tijmblaadjes en een bouillonblokje. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur wat lager zodat het zachtjes pruttelt. Kook de linzen in ongeveer 15-20 minuten gaar. Voeg eventueel extra water toe als het prutje al droog is gekookt. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. 
  • Doe de linzen in de ovenschaal en leg de zoete aardappelpuree er boven op. Bak de ovenschotel in 15-20 minuten tot er een korstje op de aardappelpuree ontstaat. NB. Niet vegans kunnen eventueel wat geraspte kaas over de ovenschotel strooien. 

Kidsproof tips

  • Ovenschotels doen het vaak goed bij kinderen. 
  • Qua groenten die je aan de linzen toevoegt, kun je eindeloos variëren. Je kunt wat groenten weglaten en andere groenten, zoals paprika en courgette toevoegen. 
  • Linzen kun je eventueel vervangen door vegetarisch gehakt. 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99