Vegetarische rijst met kip kerrie
Rijst met kerrie en jackfruit, de vegetarische versie van rijst met kip kerrie. Oh, wat aten wij dat vroeger thuis vaak! Het was een van de favoriete gerechten in ons gezin. Toen ik vegetariër werd miste ik dit gerecht eerlijk gezegd wel. Ik heb verschillende keren geprobeerd om er een lekker vegetarische versie van te maken met tofu, kipstuckjes en andere vleesvervangers, maar het was het toch allemaal net niet.
Jackfruit als vervanger voor kip
En toen was daar de jackfruit! Een plantaardige vleesvervanger. Jackfruit is een fruit dat aan bomen groeit in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.
Jackfruit maakt in Nederland zijn opmars als vleesvervanger. Jackfruit heeft namelijk een vlezige structuur die veel lijkt op pulled pork of pulled chicken. Het neemt de smaak van het gerecht goed op, dus je kunt het lekker kruiden. Je kunt jackfruit tegenwoordig in de supermarkt kopen.
Recepten met jackfruit
Ik maakte al eerder heerlijke recepten met jackfruit. Dus ben je net als ik fan van deze vleesvervanger? Check dan zeker ook onderstaande recepten!
Gerecht voor het hele gezin
Ik gebruikte de jackfruit dus in deze rijst met kerrie en dat pakte heel goed uit! Het heeft inderdaad een vlezige structuur en door de kerrie krijgt het veel smaak. Ik kookte er wat sperziebonen bij en at er een koolsalade naast. Wat een lekker vegetarisch maaltje! De kids hebben er trouwens ook van gesmuld, dus hij staat ook meteen op de kidsproof pagina!
Rijst met kerrie, sperziebonen en jackfruit
Ingrediënten
- 320 gram rijst
- 400 gram sperzieboon
- olijfolie
- 1 ui
- 1-1,5 eetlepel kerriepoeder
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 1,5 blokjes groenten bouillon (+ 800 water)
- 280 gram jackfruit (uitlekgewicht)
- 75 gram rozijntjes
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Was en dop de boontjes en kook de sperziebonen in 12-15 minuten gaar.
- Doe nu wat olijfolie in de hapjespan. Pel de ui en snij deze fijn en bak vervolgens in de olijfolie. Voeg na 2 minuten de roomboter toe en daarna de kerriepoeder en beetje bij beetje de bloem. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Bak de bloem 2 minuten mee zodat hij gaar wordt. Voeg nu beetje bij beetje de groentenbouillon toe. Blijf ook hier weer goed roeren, anders krijg je klontjes in de kerriesaus.
- Giet de jackfruit af en voeg de stukjes toe aan de saus. Voeg ook de rozijnen toe. Laat de kerriesaus nu 10 minuten pruttelen, zodat de jackfruit uit elkaar valt en wat draderig wordt. Doe de sperziebonen erbij en je bent klaar!
- Optioneel: Hou je van ananas? Voeg dan de ananasblokjes toe en laat even 2 minuten meekoken zodat ze warm worden.
- Serveer die kerrie met rijst. Lekker met een (kool)salade erbij voor extra groente!
Kidsproof tips
- Houdt jouw kind niet van sperziebonen? Je kunt ook broccoli, peultjes, doperwtjes of courgette toevoegen aan de kerriesaus in plaats van sperziebonen.Â
Review