Ik maakte onlangs een heerlijke vegetarische Indische rijsttafel en daarbij kon ik wel wat lekker atjar tjampoer gebruiken. Ik had nog een Chinese kool liggen en wat wortels, dus ik besloot mijn eigen atjar te maken. Zo gezegd zo gedaan! Ik vond mijn inspiratie hiervoor bij collega foodblogger Hanneke van Culinea. Het was super makkelijk en ontzettend lekker. Zo lekker, dat ik het recept hier graag met je deel.
Wat is atjar tjampoer?
Atjar is een zoetzuur bijgerecht uit de Indische keuken. Gebruik je meerdere soorten groente in de atjar, dan spreek je van atjar tjampoer (gemengd zuur).
Ingredienten om zelf atjar tjampoer te maken
De basis voor mijn atjar was Chinese kool. Die had ik toevallig nog liggen. Vaak wordt een witte kool gebruikt, maar Chinese kool kan dus ook prima. In mijn atjar gebruikte ik de volgende ingrediƫnten:
- 0,5 Chinese kool
- 2 wortels
- 1 rode peper
- 3 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- 300 ml natuurazijn
- 100 ml water
- 75 gram suiker
- 1 eetlepel kurkuma
Welke groente zijn geschikt voor atjar?
Een groentenatjar kun je maken met witte kool, wortel, ui, paprika, Chinese kool en komkommer. Probeer dus gerust wat verschillende combinaties met de groente die je nog in huis hebt, of het lekkerst vindt!
Vegetarische Indische rijsttafel
Deze atjar is heerlijk als bijgerecht bij een vegetarische rijsttafel. Maak er bijvoorbeeld een vegetarische ajam ketjap bij, of een rendang van jackfruit. Sajoer boontjes passen er ook heerlijk bij.
Atjar tjampoer zelf maken
Ingrediƫnten
- 0,5 Chinese kool
- 2 wortel
- 1 rode peper
- 3 cm gember
- 3 teentjes knoflook
- 300 ml natuurazijn
- 100 ml water
- 75 gram suiker
- 1 eetlepel kurkuma
Instructies
- Schil de wortels en was de kool. Snij de groente in dunne reepjes. Ik doe dit met een mandoline op de foodprocessor.
- Schil de gember en knoflook en hak super fijn. Snij de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij in dunne reepjes.
- Doe de azijn, water, suiker en kurkuma in een pan en breng aan de kook. Proef of je de zoetzuur balans goed is. Wil je het zuurder, voeg dan wat extra azijn toe. Wil je zoeter? Voeg dan extra suiker toe.
- Doe de kool, wortel en peper en gember in de pan en kook een minuut.
- Doe de groente in een pot en giet het vocht erbij zodat de groente onder water staat. Laat de groente afkoelen en sluit vervolgens de deksel. Zet in de koelkast. De atjar is het lekkerst om te eten als je het een paar dagen in de koelkast laat staan. De atjar blijft lang houdbaar.
Review