Wereldgerecht
Iets met tandoori stond al een tijdje op mijn lijstje om te koken. Ik vond vroeger het wereldgerecht ‘kip tandoori’ erg lekker, dus ik wilde heel graag met een tandoori recept aan de slag. In eerste instantie had ik bedacht om tofu of paneer tandoori te maken, maar het werd uiteindelijk bloemkool tandoori omdat ik nog een bloemkool in de groentela had liggen. En dat smaakte werkelijk heerlijk!
Tandoori marinade
Ik wilde dit recept maken zonder pakjes en zakjes en kant en klaar gedoe. De klassieke tandoori marinade maak je op basis van yoghurt. Ik gebruikte hiervoor Griekse yoghurt. Daarnaast heb je gember en knoflook nodig en garam masala, cayenne peper, kurkuma, citroensap, olie en zout. Deze ingrediĆ«nten heb ik standaard op voorraad, want hier kun je ontzettend veel lekkere recepten mee maken, van curry’s, tot Arabische gerechten tot heerlijke Mexicaanse recepten.
De bloemkool heeft zeker een kwartier nodig om te marineren. Het lekkerst is om de marinade goed lang in te laten trekken. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je een avond van tevoren de marinade maken en de bloemkoolroosjes hierin leggen. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog maar de bloemkool in de oven te schuiven.
Bloemkool tandoori
Ingrediƫnten
- 500 gram bloemkool Ik had 1 kleine bloemkool van 900 gram. Daar bleef 500 gram roosjes van over.
- 150 gram basmati of gele rijst
Marinade
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram Griekse yoghurt
- 2 theelepel garam masala
- 1,5 theelepels cayennepeper
- 0,5 theelepel kurkuma
- 0,5 theelepel zout
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Raita
- 250 gram Griekse yoghurt
- 0,25 komkommer
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
- 5 takjes verse koriander
Instructies
- Was de bloemkool en snij in roosjes. Schil de gember en knoflook en snij fijn. Doe de gember en knoflook, samen met de andere ingrediƫnten voor de marinade in een afsluitbare bak en meng goed. Voeg de bloemkool toe en zorg dat alle bloemkoolroosjes goed in de marinade zitten. Sluit de bak met een deksel en zet 15-30 minuten in de koelkast.** hoe langer hoe beter; je kunt de marinade zelfs een nacht laten intrekken voor nog meer smaak.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Leg de bloemkoolroosjes, inclusief de marinade op de bakplaat en schuif in de oven. Bak in ongeveer 20 minuten gaar.
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak intussen de raita. Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje. Snij de knoflook fijn, rasp de komkommer en hak de koriander fijn. Voeg de knoflook, komkommerrasp en koriander toe aan de yoghurt. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de bloemkool tandoori met rijst en de raita.
Kidsproof tips
- Als je kids van bloemkool houden, dan is dit gerecht zeker een aanrader.Ā
- Zo niet, dan is het alsnog het proberen waard, omdat de marinade een andere smaak geeft aan de bloemkool.
- Houd eventueel wat rauwkost achter de hand, dan kunnen de kids altijd nog rijst met rauwkost eten.Ā
Meer curry recepten
Ik ben een enorme curry fan. Ik hou vooral van curry’s zonder pakjes en zakjes en ook zonder heel ingewikkelde ingrediĆ«nten. Het fijnste vind ik om een aantal kruiden en specerijen op voorraad te hebben, zodat ik elke week een lekkere curry kan maken zonder dat daar specifiek boodschappen voor hoef te doen. Dat kan bijvoorbeeld met mijn curry met broccoli, palak paneer, paneer makhani en tofu tikka masala.
De best bezochte curry recepten op mijn website zijn:
Review