Deze champignonburger met blauwe kaas zat al heel lang in mijn hoofd. Ik ben gek op vega burgers en vind het heel leuk om allerlei verschillende recepten te proberen (en uit te werken voor foxilicious). De combinatie van champignon en blauwe kaas leek me super goed, dus dat moest ik een keer proberen. En geloof me, deze burgers wil je echt een keer eten! De smaakcombinatie was inderdaad super!

Vega burgers

Als vegetariër gaat er een hele wereld voor je open als je eens een vega burger wilt proberen. En met een vega burger bedoel ik niet zo’n groenteschijf van de supermarkt. Nee, ik bedoel zelfgemaakte vega burgers. Je hebt ze in alle soorten en maten en er zijn zoveel lekkere varianten te bedenken! Op mijn website vind je recepten voor bijvoorbeeld deze bietenburger, wortel-linzenburger, kool burger, zwarte bonen burger en deze notenburger. En in de toekomst zullen er nog veel meer volgen, want ik ben nog lang niet uit geëxperimenteerd :).

Champi burger

Een burger van champignons ontbrak nog aan mijn collectie, dus daar moest ik snel verandering in brengen. Champignons lenen zich heel goed om burgers van te maken. Je kunt ze fijnmalen in de food processor, even kort bakken en daarna zijn ze klaar om een heerlijke burger van te fabriceren.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Big mac saus

Ik maakte onlangs voor het eerst zelf een big mac saus. Je weet wel, die saus die je bij de grote M op een big mac krijgt. Het recept voor de big mac saus is een paar jaar geleden uitgelekt, dus dat is een makkie zou je denken. Maar niks is minder waar. De saus bevat namelijk 33 ingrediënten en het zijn ook niet bepaald ingrediënten die je standaard in huis heb. Ik ben dus zelf gaan experimenteren en ben tot een super simpele versie gekomen die echt ontzettend dicht in de buurt komt van de echte saus. Maar dan met minder zooi :). De big mac saus combineert heerlijk met de champi burger en blauwe kaas, maar kijk uit met de hoeveelheid. Smeer een beetje saus op de onderkant van het broodje, dat is al meer dan genoeg. Anders proef je de champiburger en blauwe kaas niet meer en dat is echt zonde, want daar was het allemaal om te doen.

Champignonburgers met blauwe kaas

Deze champignonburgers met blauwe kaas zijn echt hemels! De perfecte veggie burger met een super smaakcombinatie van champignon met blauwe kaas. Verras jouw eters en zet deze vega burgers op tafel.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
KeukenFusion
TrefwoordBig mac saus, Blauwe kaas, Champignonburger, Kidsproof, Vegetarisch, Veggie burger
Porties4 personen

Ingrediënten

De burgers

  • 400 gram kastanje champignon
  • 15 gram peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 medium rode ui of 2 sjalotjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout
  • peper
  • 100 gram broodkruim (panko)
  • 2 eieren

Gecarameliseerde ui

  • 2 grote rode ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels bruine basterd suiker
  • 2 eetlepels balsamico azijn

Overig

  • 4 zachte broodjes
  • 75 gram blauwe kaas bijvoorbeeld gorgonzola dolce. Kies in elk geval voor een niet te pittige blauwe kaas
  • 50 gram sla naar keuze

Big mac saus (deze kun je eventueel vervangen door 4 eetlepels saus naar keuze – bv curry, ketchup, wiskey saus oid)

  • 2,5 eetlepels yogonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel piccalilly
  • 1 snufje chilipoeder
  • 1 theelepel azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 0,25 sjalot

Instructies

De burgers

  • Maal de rode ui, knoflook en peterselie fijn in een keukenmachine. Voeg vervolgens de champignons toe en maal totdat alle champignons grof zijn gehakt.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin het champingonmengsel, ongeveer 5 minuten. Doe de champignons in een schaal en laat even afkoelen. Als er vocht is vrijgekomen tijdens het koken, is het handig om de champi's even af te gieten in een vergiet.
  • Voeg nu de eieren en het broodkruim toe aan de champignons en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Zet de champignons nu (minimaal) 30 minuten (meer mag ook) in de koelkast. Hierdoor blijven de burgers straks beter bij elkaar tijdens het bakken. 15 minuten in de vriezer kan ook!

Gecarameliseerde rode ui

  • Snij de uien in ringen.
  • Verwarm de boter en olijfolie in de pan en bak hierin de uien voor ongeveer 1 minuut. Blus af met de balsamico azijn en suiker. Carameliseer de uien in ongeveer 10-15 minuten. Zet het vuur niet te hoog, want dan heb je kans dat de uien aanbranden.

Optioneel: Big mac saus (eventueel te vervangen door een saus naar keuze)

  • Maak nu de big mac saus. Snij de 0,25 sjalot super fijn. Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar en roer goed door.

Burgers bakken

  • Haal het champignonmengsel uit de koeling en kneed er met je handen 4 burgers van. Bak de burgers in een flinke scheut olijfolie. De burgers hebben ongeveer 5-10 minuten aan beide kanten nodig om mooi krokant te worden.

Broodjes beleggen

  • Grill de broodjes eventueel kort (2-3 minuten) in de oven op 180 graden zodat ze een beetje krokant zijn.
  • Smeer de onderkant van het broodje (dun!) in met wat (big mac) saus. Niet te veel saus, anders gaat dit ontzettend overheersen en dat is zonde van de smaak van de burger en de blauwe kaas.
    Leg wat sla op de saus en leg hier vervolgens de burger op. Kruimel de blauwe kaas erover en leg de andere helft van het broodje erop. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Deze vega burgers zijn ideaal voor kids! Zelfs voor kinderen die niet van champignon houden. De structuur van champignons is namelijk niet meer te bekennen in de burgers. 
  • De blauwe kaas kun je vervangen door een plakje gewone Hollandse kaas. Dat vinden kinderen vaak heerlijk. 
  • De sla kun je vervangen door een plakje tomaat, komkommer of augurk.