Deze courgette carpaccio heb ik een paar jaar gegeten bij een Italiaanse familie thuis. We aten bij een wijngaard. Een echte Italiaanse nonna kookte een ontzettend lekker diner voor ons, met de lekkerste Italiaanse wijnen. Het eten was dusdanig lekker, dat ik heb gevraagd of we nog een keer terug mochten komen en of ik dan mocht helpen in de keuken. Zo kon ik een kijkje nemen in de keuken van een Italiaanse nonna. En zo was ik ineens in het bezit van het recept voor de lekkerste courgette carpaccio

Dunne plakjes

Ik heb zelf nog nooit ‘echte’ carpaccio gegeten van vlees. Carpaccio betekent ‘dun gesneden’. En dun snijden, dat kan natuurlijk ook met groente! Courgette leent zich heel goed voor het maken van carpaccio. Ik snij de courgette in de food processor van de keukenmachine. Zo krijg je hele mooie gelijkmatige dunne plakjes. Je kunt ook een mandoline of kaasschaaf gebruiken als je geen keukenmachine hebt. Met de hand snijden is ook een optie, maar het is vrij lastig om mooie en gelijke dunne plakken te krijgen.

Citroen, als alternatief voor koken

Toen ik deze carpaccio voor het eerst proefde, dacht ik dat de courgette even kort gekookt was. De echte rauwheid was er namelijk vanaf. In werkelijkheid bleek de courgette gewoon rauw te zijn. Door de citroensap verandert de courgette iets van structuur en proeft hij wat minder rauw. Dit maakt de carpaccio extra lekker wat mij betreft!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Less is more

Heel veel makkelijker dan dit recept wordt het eigenlijk niet. De carpaccio bestaat namelijk uit: courgette, olijfolie, citroensap, verse basilicum, zout, peper en pijnboompitten. Ik heb nog wat tuinkers gebruikt als garnering, maar dit kun je net zo goed achterwege laten om eerlijk te zijn.

Dun gesneden courgettes voorgerecht
Courgette carpaccio

Courgette carpaccio

Deze courgette carpaccio ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens ontzettend lekker! Verras je eters met dit super simpele vegetarische Italiaanse voorgerecht.
4.19 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
GangBijgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordCarpaccio, Courgette, Vegetarisch
Porties3 personen

Ingrediënten

 • 1 handje pijnboompitten
 • 1 courgette
 • 0,5 citroen
 • olijfolie
 • zout
 • peper
 • 1 handje geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 handje verse basilicum

Instructies

 • Bak de pijnboompitten in een pan zodat ze een mooi lichtbruin kleurtje krijgen. Dit duurt een paar minuten. Zet de pijnboompitten apart.
 • Was de courgette, verwijder de beide uiteinden en snij de courgette in flinterdunne plakjes met een food processor, mandoline of kaasschaaf.
 • Verdeel de courgette plakjes mooi over 3 borden. Besprenkel met olijfolie en met het sap van de halve citroen. Bestrooi met wat zout en peper. Verdeel de Parmezaanse kaas en pijnboompitten over de carpaccio. Garneer met wat blaadjes verse basilicum

Kidsproof tips

 • Niet elk kind is gek op rauwe courgette. Mijn oudste maak ik hier niet blij mee, maar mijn jongste eet dit wel. Ik zou zeggen: probeer het gewoon. 
 • En als het niet bevalt en je wilt toch een leuke carpaccio voor je kind maken, probeer dan eens om een carpaccio te maken van wortel of biet!