Wat is dandan noodles?

Dandan noodles is een Chinees Aziatisch noedelgerecht uit de provincie Szechuan. Het bevat noedels met een pittige saus, geconserveerde groente, chili-olie, gehakt en bosui.

Recept voor vegan dandan noedels met tofu gehakt

Dandan noedels zijn van origine niet vegan. Het bevat varkensgehakt. Het leek me leuk om dit Chinese gerecht te veganizen en te versimpelen qua ingredienten. Ik heb de varkensgehakt vervangen door tofu gehakt. Dit kun je heel eenvoudig zelf maken met een blok tofu en wat maizena.

Hoe maak je zelf dandan noodlesaus?

De dandan noedelsaus is natuurlijk cruciaal voor lekkere dandan noedels. Het is een ontzettend lekkere pittige, romige saus. Ik gebruik de volgende ingredienten voor de dandan noedelsaus voor 2 personen. De chiliolie heb je in allerlei verschillende gradaties van pittigheid. Ik gebruik de minst pittige. Zo is het gerecht ook nog een beetje kidsproof.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

  • 5 eetlepels sojasaus
  • 1,5 eetlepel tahin
  • 1,5 eetepel chiliolie crispy, niet te pittig!
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 0,5 theelepel 5 spices kruiden gedroogd
Recept voor dandan noedels
Snelle vegan dandan noedels

Makkelijke dandan noedels met ingredienten uit de supermarkt

Deze dandan noedels heb ik gemaakt met ingredienten uit de supermarkt. Je hoeft dus niet op zoek naar de meest exotische ingredienten in een toko.

Ingredienten voor dandan noedels

Haal het volgende in huis voor heerlijke dandan noedels voor 2 personen:

Tofu gehakt

  • 200 gram tofu
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 snufje chilivlokken

Zelfgemaakte dandan saus

  • 5 eetlepels sojasaus
  • 1,5 eetlepel tahin
  • 1,5 eetepel chiliolie crispy, niet te pittig!
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 0,5 theelepel 5 spices kruiden gedroogd

Noodles

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 preien
  • 125 gram volkoren noedels

Meer vega en vegan Aziatische gerechten

Ben je gek op de Aziatische keuken? Probeer dan ook eens een van deze gerechten:

Aziatische vegetarische kip met rijst en komkommer-radijssalade
Dit is een fantastisch fris en licht recept; Aziatische kip met rijst. Gemarineerde vegetarische stukjes, rijst en een heerlijk frisse radijs-komkommersalade. Een fijne lente en zomermaaltijd!
Bekijk recept
Vegan noedelsalade met sticky tofu en miso pindadressing
Deze vegan noedelsalade is een heerlijke frisse maaltijdsalade. Perfect voor een mooie zomerdag. De salade is gevuld met veel groente en perfect op smaak door de miso pindadressing.
Bekijk recept
Recept voor vegan noedelsalade
Kung Pao Tofu
Kung Pao Tofu is een heerlijke vegan versie van de kung pao kip. Een echte Aziatische klassieker. De tofu is heerlijk knapperig en super smaakvol gekruid. Zelfs vleeseters maak je blij met dit plantaardige recept.
Bekijk recept

Makkelijke en snelle vegan dandan noodles

Dandan noedels is een fantastisch gerecht uit de Chinese Szechuan provincie. Normaal gesproken is dandan noedels een vleesgerecht met gehakt. Deze verse is volledig vegan met zelfgemaakt tofu gehakt. De dandan saus maak je helemaal zelf en is fantastisch!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 18 minuten
Totale tijd: 20 minuten
KeukenAziatisch
TrefwoordDandan noedels, Dandan noodles
Porties2 personen

Ingrediƫnten

Tofu gehakt

  • 200 gram tofu
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 snufje chilivlokken

Zelfgemaakte dandan saus

  • 5 eetlepels sojasaus
  • 1,5 eetlepel tahin
  • 1,5 eetepel chiliolie crispy, niet te pittig!
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 0,5 theelepel 5 spices kruiden gedroogd

Noodles

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 prei
  • 125 gram volkoren noedels

Instructies

  • Laat de tofu goed uitlekken. De snelste manier is om het voorzichtig uit te wringen.
    De iets langere, maar wel effectievere manier, is om de tofu op keukenpapier te leggen. Daar weer een keukenpapier op te leggen en vervolgens iets zwaars op de tofu te leggen. Laat 20 minuten staan. Het vocht is nu uit de tofu gewrongen.
  • Verkruimel de tofu met je handen en doe in een schaal. Strooi de maizena erover. Schudt even zodat alle tofu bedekt is met de maizena.
  • Verwarm de sesamolie in een koekenpan. Voeg de tofukruimels toe en bak in ongeveer 15 minuten tot het licht knapperig is. Voeg na 10 minuten de sojasaus en chilivlokken naar smaak toe, bak nog even verder. Zet de tofu apart.
  • Kook intussen de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking zet apart.
  • Maak de dandan saus. Doe de sojasaus, tahin, chiliolie, zonnebloemolie en 5 spices kruiden in een schaaltje en roer goed door.
  • Snij de gember en knoflook fijn.
    Verwarm de zonnebloemolie in een wok of hapjespan. Voeg de gember en knoflook toe en bak op middenhoog vuur.
  • Was de preien en snij in ringen. Doe in de pan en bak even mee.
  • Voeg de noedels, tofu gehakt en dandan saus toe. Roer goed door.

Kidsproof tips

  • Deze noedels zijn best een beetje pittig. Je kunt de chili olie achterwege laten tijdens het bereiden en later op je eigen bord toevoegen.Ā 
Recept voor dandan noedels
Snelle vegan dandan noedels