Spinazietaart: één van mijn favorieten
Deze vegetarische spinazietaart was één van de eerste recepten op mijn blog. Mijn vriendin Megga heeft dit jaren geleden een keer voor mij gekookt en sindsdien staat het op mijn lijstje van favoriete recepten!
Hartige taarten vind ik sowieso onwijs lekker! Deze quiche met witlof en brie en deze hartige taart met broccoli en paprika ben ik bijvoorbeeld ook dol op!
Spinazietaart van Jamie Oliver recept
Het originele recept komt uit een kookboek van Jamie Oliver. Volgens mij het 30 minute kookboek, waar je altijd iets langer mee bezig bent :). Schrik niet trouwens, dit is echt geen moeilijk recept! Ik heb na veelvuldig maken van deze spinazietaart wat kleine aanpassingen gedaan in het recept. Het is makkelijk, gebruiksvriendelijk en súper lekker!
Griekse spanakopita
Het recept voor deze vegetarische spinazietaart is een variant op de Spanakopita. Dit is een Grieks gerecht met filodeeg, spinazie en feta. Ga je op vakantie naar Griekenland, dan moet je deze echt een keer proberen!
Hoe maak je hartige taart met filodeeg?
De bodem van deze hartige spinazietaart maak je van filodeeg. Dit doe je door laagjes te maken van filodeegbladeren. Je legt de filodeegbladeren op een stuk bakpapier en smeert ze in met olijfolie. Hierop leg je nog een laagje filodeeg en dit herhaal je totdat het deeg op is. In de receptenkaart hieronder leg ik je precies uit hoe dat werkt!
Hoe zorg je ervoor dat de hartige taart niet te vocchtig is?
De vulling van spinazie in deze hartige taart is super makkelijk om te maken! Je neemt een grote zak spinazie en laat deze slinken in wat boter. Niks moeilijks aan, maar toch zit het succes van het recept in de spinazie. De allerbelangrijkste stap van het recept is namelijk om de spinazie goed uit te wringen. Ik doe dit zelfs met de hand, zodat ik zeker weet dat het vocht eruit is. Neem je deze stap niet serieus, dan krijg je een natte taart. En geloof me… dat wil je niet!
Ben jij net als ik een fan van spinazie? Neem dan ook eens een kijkje naar onderstaande recepten:
Eimengsel voor hartige taarten
Hetgeen wat de vulling voor hartige taarten bij elkaar houdt is vaak een eimengsel. Zo ook bij deze spinazietaart! Het is niet moeilijk om te maken en hebt er slechts een paar ingrediënten voor nodig. Je klutst drie eieren en mengt hier verkruimelde kaas doorheen. Dit breng je op smaak met zout, peper, en wat oregano.
En dan kun je beginnen met het opmaken van de taart!
Spinazietaart à la Jamie Oliver
Ingrediënten
Spinazie
- 1 klontje roomboter (ongeveer 25-30 gram)
- 450 gram spinazie
- 200 gram feta
Eimengsel
- 3 eieren
- 50 gram geraspte kaas
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- nootmuskaat
- 75 gram pijnboompitten
Bodem
- 200-250 gram filodeeg
- 100 ml olijfolie
- zout
- cayennepeper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ronde ovenschaal klaar (20-24 cm doorsnee).
Spinazie
- Bak de roomboter in een grote pan. Was de spinazie en voeg deze beetje bij beetje toe aan de roomboter totdat alle spinazie in de pan is. Bak de spinazie nog even totdat alles mooi geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de spinazie in een vergiet en druk het vocht goed uit de spinazie. Laat de spinazie goed afkoelen en pak de spinazie vervolgens met je handen en wring goed uit totdat al het vocht eruit is. Neem deze stap heel serieus, anders krijg je een natte spinazietaart en dat wil je niet :).
- Je kunt er nog voor kiezen om de spinazie te blenden zodat je een wat fijner spinaziemengsel hebt. Ik vind zelf grove spinazie het lekkerst, maar mijn kids houden daar niet van, dus ik blend het spinaziemengsel tegenwoordig. Zet de spinazie even apart.
Eimengsel
- Bak de pijnboompitten in een pan bruin in een paar minuten.
- Doe de eieren in een kom en roer goed door met een vork. Kruimel de feta erover en doe de geraspte kaas, de pijnboompitten en de oregano erbij. Doe er wat nootmuskaat en zout en peper naar smaak over. Roer goed door. Zet het eimengsel nog even apart.
Bodem
- Zet een bakje klaar met de olijfolie en een kwastje.
- Neem een vel bakpapier, kreuk deze en leg daarna op het aanrecht. Besmeer met olijfolie. Leg hierop een laag filodeegbladen. De randen van de filodeeg mogen overlappen. Smeer het deeg in met olijfolie en bestrooi met wat zout en cayennepeper. Leg een tweede laag filodeeg erop en herhaal de stap met olijfolie, zout en cayennepeper. Herhaal dit tot je filodeeg op is.
- Leg nu de lap met filodeeg en het bakpapier in het midden van je ovenschaal. De randen van het deeg vallen over de schaal heen, dat geeft niet, dat lossen we later op.
- Leg de spinazie op het filodeeg en doe het eimengsel erover. Verdeel netjes over het deeg en vouw de flappen naar binnen zodat je de taart mooi afdekt. Bestrijk nog een keer met olijfolie. Bak de taart nu ongeveer 25 minuten op 180 graden goudbruin.
Kidsproof tips
- Mijn kids zijn geen groot fan van spinazie, maar als ik de spinazie blend, dan eten ze het toch op!
Review