Lekker en makkelijk fried rice recept
Fried rice is een makkelijk en snel te bereiden gerecht. Het is perfect voor een doordeweekse maaltijd. In de winter en het voorjaar zitten er vaak kolen in de biologische groentetas waar ik een abonnement op heb. Fried rice is een hele lekkere manier om spitskool bij te bereiden. Vandaar dat ik heel graag met jou dit recept voor fried rice met spitskool deel.
Nasi spitskool vegetarisch
In Nederland kennen we nasi als klassiek Aziatisch gerecht. Dat is stiekem echt een Nederlandse vorm van het eten van rijst. In Azie kennen ze fried rice. En dat is niets anders dan gebakken rijst met groente. Nasi dus eigenlijk. Dit recept is een vegetarische of veganistische variant op de klassieke nasi. De spitskool geeft de fried rice een heerlijke, frisse en knapperige smaak en zorgt natuurlijk voor de nodige vezels en vitaminen.
Lekker recept met spitskool
Spitskool is een veelzijdige groente die in allerlei gerechten gebruikt kan worden. Deze fried rice is een heerlijke manier om spitskool te verwerken.
Hoe maak je zelf tofu gehakt?
Tofu gehakt is heerlijke plantaardige vervanger voor gehakt. Je kunt dit heel gemakkelijk zelf maken. En je hebt dus geen (dure en minder gezonde) voorbewerkte vleesvervangers meer nodig. Tofu is een hele goede eiwitbron. Als je het lekker bereidt, dan wil wil je echt niet meer zonder tofu in je leven.
Om zelf tofu gehakt te maken, heb je het volgende nodig:
- 1 blok tofu
- maizena
- zonnebloemolie
- zout
- peper
- sojasaus
- Knijp voorzichtig het vocht uit de tofu. Brokkel met je handen de tofu in korrels en doe in een kom. Strooi de maizena erover en de chilipoeder en wat zout. Schudt de kom goed, zodat alle tofu korrels bedekt zijn met maizena.
- Verwarm de sesamolie in een hapjespan. Bak hierin de tofu in ongeveer 10 minuten knapperig. Roer steeds goed door. Blus de tofu daarna af met de sojasaus. Laat een minuutje op het vuur staan en zet het vuur dan uit.
Meer vegan aziatische recepten
Op mijn blog vind je nog veel meer vegan aziatische recepten, zoals ramen, noedels en Aziatische vegan kip.
Fried rice met spitskool en tofu gehakt
Ingrediënten
- 300 gram (zilvervlies) rijst
- 2 eetlepels arachide olie of zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 4 cm gember
- 1 ui
- 1 spitskool ongeveer 250 gram pp. Alternatief: groene kool of witte kool
- 3 eetlepels sesamolie
- 3 eetlepels sojasaus
Tofu gehakt
- 375 gram tofu een blok tofu
- 3 eetlepels maizena
- 1 mespuntje chilipoeder
- zout
- 3 eetlepels sesamolie
- 3 eetlepels sojasaus
Optioneel, om erbij te serveren
- gebakken ei
- cashewnoten
Instructies
- Kook of stoom de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart.
Tofu gehakt
- Knijp voorzichtig het vocht uit de tofu. Brokkel met je handen de tofu in korrels en doe in een kom. Strooi de maizena erover en de chilipoeder en wat zout. Schudt de kom goed, zodat alle tofu korrels bedekt zijn met maizena.
- Verwarm de sesamolie in een hapjespan. Bak hierin de tofu in ongeveer 10 minuten knapperig. Roer steeds goed door. Blus de tofu daarna af met de sojasaus. Laat een minuutje op het vuur staan en zet het vuur dan uit.
Fried rice
- Verwarm de arachideolie in een hapjespan of wok. Schil de gember, ui en knoflook en snij fijn. Bak deze op middelhoog vuur in de pan.
- Snij de spitskool in dunne reepjes. Ik doe dat met de rasp op de foodprocessor, maar het kan ook met een groot mes, of met een mandoline. Doe de spitskool in de pan en bak 5 minuten. Hou je van knapperige spitskool? Bak de kool dan niet te lang. Wil je lieer geen knapperige groente? Bak de kool dan iets langer.
- Schuif de spitskool naar de zijkanten van de pan. Verwarm de sesamolie in het midden van de pan. Voeg de rijst en sojasaus toe en roer de rijst door de spitskool. Bak de rijst ongeveer 5 minuten.
- Serveer de fried rice met het tofu gehakt, of roer het tofu gehakt alvast door de nasi.
Optioneel
- Serveer eventueel met gebakken ei, of gebakken cashewnoten.
Kidsproof tips
- Kinderen vinden fried rice vaak heel lekker!Â
- Bak de spitskool wat langer, zodat het minder knapperig is. Dan heb je minder kans dat je kind gaat zeuren over ‘stukjes’.Â
- Voeg eventueel nog extra groente toe waarvan je weet dat je kind het lekker vindt.Â
Review