Frittata met courgette, tuinerwt en feta

Vegetarische Italiaanse groente omelet

Deze frittata stond al heel lang op mijn to cook lijstje. Ik heb het een keer in de stad gegeten als lunch en dit leek me heerlijk om eens zelf te maken. De frittata mocht even op zich laten wachten, want er was altijd wel iets anders lekkers om te koken. Maar laatst wilde ik een week wat minder koolhydraten eten en toen bleek deze frittata het ideale recept!

Italiaanse omelet

Frittata is een van oorsprong Italiaanse omelet. De tegenhanger van de Spaanse tortilla. Het gerecht schijnt uit armoede te zijn ontstaan. Frittata werd vroeger gemaakt van groenten en pasta’s die over waren van de dag ervoor.

Frittata maak je met ei, groente, kaas en Italiaanse kruiden. Soms zit er ook aardappel of brood in, maar meestal is de frittata koolhydraatarm.

Foxilicious kerstspecial 2022

Wil jij dit jaar een heerlijk duurzaam en stressvrij kerstdiner? Bestel dan nu de Foxilicious kerstspecial.

✓ 12 vega(n) recepten

✓ Duurzaam

✓ Stressvrij

✓ Verkrijgbaar als ebook en hardcopy A5 magazine

Het perfecte duuurzame sint of kerstcadeau.

Ebook kerstrecepten vegetarisch

Courgette, tuinerwt en feta

Ik maakte de frittata met courgette, tuinerwt en feta, op smaak gemaakt met citroen en verse basilicum. De courgette heb ik even kort gebakken met wat knoflook. Je kunt ook andere groente gebruiken in de omelet. Paprika en cherrytomaat smaken er ook heel lekker bij.

Lekker makkelijk in de oven.

Er zijn twee manieren om een groente omelet te bakken: in de pan, of in de oven. Als je kiest voor de pan, kun je een deksel op de omelet doen na een aantal minuten, dan gaart de bovenkant goed mee. Je kunt de omelet ook draaien.

Ik koos dit keer voor de oven. Dat is de makkelijkste manier om een frittata te bakken. Je hoeft de ingrediënten alleen maar in een goed ingevette ovenschaal doen en dan in de oven te schuiven.

Vegetarische Italiaanse groente omelet
Frittata met courgette, tuinerwt en feta
Vegetarische Italiaanse groente omelet

Frittata met courgette, tuinerwt en feta

Frittata is de Italiaans omelet, gevuld met allerlei lekkere groente. Deze frittata is één van mijn favorieten. Courgette, tuinerwten en feta zijn de smaakmakers van deze omelet. De citroen zorgt ervoor dat het lekker fris is. Ik eet deze frittata het liefst koud. Hij is ook perfect om mee te nemen als lunch.
3.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Fusion, Italiaans
Trefwoord: Courgette, Frittata, Omelet, Tortilla
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 eieren
  • 75 ml melk
  • 3 bosui
  • 150 gram feta
  • 0,5 citroen
  • 1 klein handje basilicum
  • 100 gram doperwt
  • 0,5 theelepel chilivlokken
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een ronde ovenschaal klaar en vet deze in met olijfolie.
  • Snij de courgettes in dunne plakken. Bak de courgettes in een scheutje olijfolie. Snij de knoflook fijn en voeg deze toe aan de courgette. Bak totdat de courgette een beetje slap wordt.
  • Doe de eieren in een kom, voeg de melk toe en klop de eieren. Voeg chilivlokken en zout naar smaak toe. Rasp de halve citroen over het eimengsel. Voeg de tuinerwten toe en brokkel de feta erover.
    Snij de bosui in dunne ringen en voeg toe aan het eimengsel.
  • Doe de courgettes in de ovenschaal. Scheur de basilicum erover. Schenk het eimengsel erover heen. Doe de ovenschaal ongeveer 20-30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin kleurt.

Kidsproof tips

  • Deze omelet kun je prima aan de kids voorschotelen. 
  • Houdt jouw kind niet van stukjes? Pureer dan de courgette en doperwt voordat je het in de ovenschaal doet. 

Voedingswaarde

Calorieën: 420kcal

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




3 reacties op Frittata met courgette, tuinerwt en feta

  • Net gemaakt, lekker hoor!! En heel makkelijk:) Heb alleen gedroogde basilicum gebruikt en wat verse blaadjes na het bakken er op. Verse basilicum verliest alle smaak als je dit ergens in mee kookt of bakt.

  • Yolanda Hilgersom-Broere says:

    Best wel lekker gerecht. Wel voldoende kruiden gebruiken anders zal het te flauw worden. Gemaakt voor 2 personen en de hoeveelheden aangepast met ook nog wat aspergepunten die ik nog had liggen. Alleen 25 minuten op 180 graden was niet voldoende om de eieren te laten stollen dus nog 10 minuten extra op 190 graden. Als ik het nog een keer maak dan gelijk 25 minuten op 190 graden.