Lekkere soep in de herfst en winter
Een gebonden soep vind ik heerlijk in de herfst en de winter. De champignons geven ook een lekkere herfstige smaak aan de soep.
Ik heb de soep op smaak gemaakt met blokjes paddenstoelen bouillon. Dat versterkt de smaak van de champignons heel mooi. Paddenstoelen bouillon blokjes kun je tegenwoordig bij iedere supermarkt kopen. Ik koop ze bij de Jumbo (geen sponsoring).
Zo maak je een soep van roux
Deze champigonsoep is gebonden. Het is geen bouillon, maar een lekker romige soep. Dit heb ik gedaan door een roux te maken van roomboter, bloem en melk. Met deze 3 basisingrediƫnten kun je de lekkerste gebonden soepen en sauzen maken. Het is ook de basis voor een bechamelsaus voor een lasagne.
Om een roux te maken, verwarm je roomboter in een pan. Als de boter gesmolten is, voeg je beetje bij beetje de bloem toe. Roer goed door totdat de bloem en de boter mooi gebonden zijn. Bak de bloem-boter een paar minuten zachtjes, zodat de bloem kan garen. Schenk vervolgens een scheutje melk erover. Roer goed door zodat de klontjes verdwijnen. Schenk steeds wat extra melk erbij en blijft goed roeren om de klontjes op te lossen. Ben je door de melk heen? Ga dan verder met het water totdat al het melk en water is opgelost. Nu heb je een mooie gebonden basis voor een soep.
Comfort food
Ik vind soep echt heel fijn comfort food. Het is heerlijk verwarmend en makkelijk om te maken. Ik probeer bijna iedere week een keer soep te maken. Ik vind het ideaal om van tevoren klaar te maken en even op te warmen na een drukke werkdag. Een lekker stokbroodje met kruidenboter of hummus erbij, en je hebt een lekkere maaltijd!
Meer vegetarische soepen
Wil jij vaker een vegetarische soep eten? Goed idee! Soep is heerlijk als lunch, als voorgerecht, of als hoofdgerecht. Ik heb mijn 10 favoriete vegetarische soepen voor je op een rij gezet.
Vegetarische champignonsoep
Ingrediƫnten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 1 liter koud water
- 500 ml melk
- 3 blokjes paddenstoelen bouillon
- 250 gram champignon
- 400 gram kastanje champignon
- 1 theelepel tijm
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- verse peterselie of verse tijm
Instructies
- Verwarm de roomboter in een grote soeppan.
- Snij de ui en knoflook fijn en bak in de boter. Voeg de bloem toe en bak een paar minuten. Pas op dat de roux niet aanbrandt.
- Giet beetje bij beetje wat water bij de roux en roer goed door zodat de klonten worden opgelost. Schenk vervolgens de melk erdoor en blijf goed roeren. Doe de bouillonblokjes erbij.
- Snij de champignons en kastanje champignons in plakjes en doe ze in de soep.
- Breng de soep aan de kook en doe het vuur laag. Laat nog 10 minuten op het vuur staan. Breng op smaak met zout en peper. Garneer eventueel met wat verse peterselie of verse tijm.
Kidsproof tips
- Dit is een heerlijk romige soep.Ā
- Als je kind niet van champignons houdt, dan wordt deze soep een lastig verhaal vrees ik. Je kunt de champingnons er eventueel uitlaten en een bakje rauwkost geven.Ā
Review