Makkelijk gerecht

Gegrilde pompoen is wat mij betreft een heerlijke maaltijd dat op ieder moment van de dag een goed idee is. Eet het als lunch, als bijgerecht of als voorgerecht. Je hoeft de pompoen alleen maar te wassen en in plakken te snijden (neem wel een scherp en groot mes en kijk uit voor je vingers!). Daarna doet de oven zijn werk en raakt de pompoen heerlijk op smaak door de olijfolie.

Kerstdiner

Een kerstdiner is wat mij betreft niet compleet zonder pompoen. Pompoen is voor mij de smaakmaker van de herfst en de winter. Je kunt er alle kanten mee op. Vul de pompoen en je hebt een prachtig vegetarisch hoofdgerecht. Of verwerk het in de risotto en je hebt weer een heel ander lekker gerecht. Zo gegrild, als bijgerecht, is het waarschijnlijk nog het makkelijkst. De oven doet z’n werk.

Hoeveel pompoen heb je nodig?

Ik gebruikte voor mijn gerecht een halve pompoen. Dit was ongeveer 500 gram. Ik sneed er 12 plakjes van. Voor een bijgerecht reken ik op ongeveer 3 stuks pompoen per persoon. Dat is meer dan genoeg, of misschien zelfs iets te veel, ervan uitgaande dat er nog meer lekkers op tafel staat. Als je nog pompoen over houdt, kun je daar heerlijke pompoensoep van maken of wat denk je van deze pompoenrisotto? Bekijk hier al mijn recepten met pompoen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meal preppen

Met kerst vind ik het zelf altijd fijn als je niet meer de hele dag in de keuken hoeft te staan en zelf lekker aan tafel kunt genieten. Ik kies daarom altijd gerechten uit die je (zoveel mogelijk) van tevoren kunt bereiden. De pompoen kun je prima een dag van tevoren snijden en bewaren in een plastic bak. De broodkruim kun je ook van tevoren klaar maken en bewaren. De pompoen bak je dan ter plekke af.

#verspillingsvrij

Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.

Pas de porties aan

Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.

Pas het aantal bijgerechten en de hoeveelheid per bijgerecht aan op het aantal personen dat je aan tafel hebt. Omdat je vaak meerdere gangen eet, kun je uitgaan van tussen de 100 en 200 gram groente per persoon. Halveer eventueel de hoeveelheden uit het recept als je graag meerdere bijgerechten wilt serveren.

Restjes recepten

Deze gegrilde pompoen kun je de volgende dag nog wel een keer oppiepen in de oven, of koud eten. Je kunt de pompoen ook gebruiken in een pompoensoep, of in wat kleinere stukjes snijden voor door de pompoenrisotto. Ook is het heerlijk om de pompoen in een wrap te eten.

Gegrilde pompoen met Parmezaan en broodkruim

Deze gegrilde pompoen is een super makkelijk en smaakvol bijgerecht. Perfect om je vegetarisch kerstdiner mee te completeren. De pompoen hoeft alleen gewassen en in stukken gesneden te worden. De rest doet de oven voor je. Makkelijker kan niet toch? Heerlijk met zelfgemaakte pangrattato (broodkruim).
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangBijgerecht, Voorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBIjgerecht, Broodkruim, Gegrilde pompoen, Kerst, Vegetarisch
Porties4 personen (ongeveer 12 plakjes pompoen in totaal)

Ingrediƫnten

  • 500 gram pompoen ongeveer een halve pompoen
  • olijfolie
  • zout
  • 1 mespuntje chilivlokken
  • 1 donkere boterham
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje verse rozemarijn
  • peper
  • 25 gram Parmezaanse kaas

Instructies

Pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Was de pompoen goed en verwijder de zaadjes met een lepel.
    Snij de pompoen in dunne plakken en verdeel over de bakplaat. Besprenkel de pompoen met olijfolie en bestrooi met zout en een klein beetje chilivlokken.
  • Schuif de pompoen ongeveer 20-25 minuten in de oven. Prik eventueel met een vork in de pompoen om te kijken of hij goed gaar is. De vork moet er makkelijk doorheen gaan. Is de pompoen nog niet gaar? Bak dan nog iets langer in de oven.

Broodkruim

  • Doe de boterham, de dunne takjes van de rozemarijn en de knoflook in een blender en maal fijn. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Bak hierin het broodkruim. Schep goed om en bak ongeveer 5 minuten. Let op dat het broodkruim niet zwart wordt! Haal de broodkruim uit de pan, laat even afkoelen en strooi de fijn geraspte Parmezaanse kaas erover. Roer goed door.

Serveren

  • Haal de pompoen uit de oven. Bestrooi de pompoen met de broodkruim en serveer aan tafel.

Kidsproof tips

  • Goede kans dat dit bijgerecht ook bij de kids in de smaak valt! Pompoen is heerlijk zacht van smaak en daarmee potentieel kindvriendelijk!Ā 
  • Het broodkruim kun je eventueel apart serveren zodat je kind het zelf op kan scheppen, of achterwege kan laten.Ā 

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een handig overzicht gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner
Kerst bijgerecht pompoen
Gegrilde pompoen