Minder bitter

Ik ben zelf groot fan van witlof. Ik maak het graag met kaas uit de oven, of in de vorm van een witlofgratin. Ik heb ook eens een hartige taart gemaakt met witlof en brie. Erg machtig, maar wel heel lekker! Ook als salade vind ik witlof heerlijk.

Witlof heeft van zichzelf een wat bittere smaak. Ik hou er wel van, maar ik ken genoeg mensen (en vooral kinderen) die er minder fan van zijn. Door de witlof te karameliseren verdwijnt de bittere smaak wat naar de achtergrond. Je hebt hiermee een super lekker vegetarisch bijgerecht.

Lekker met

Deze witlof is heerlijk met wat groente frietjes zoals deze frietjes van pastinaak of van zoete aardappel en een lekkere vegetarische burger. Of eet met wat aardappeltjes uit de oven of aardappelpuree.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Witlof als kindervriend?

Witlof is meestal niet echt een kindervriend. De smaak is normaal wat bitter en de meeste kinderen zijn daar geen fan van. Door het karameliseren wordt de witlof wat zoeter. Snij de witlof in stukjes en roer door wat aardappelpuree en je hebt een super kidsproof maaltje!

Gekarameliseerde witlof

Deze witlof smaakt heerlijk zoet. Het bittere van de witlof verdwijnt wat naar de achtergrond. Een fantastisch vegetarisch bijgerecht.
3.86 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordVegetarisch, Witlof
Porties4 personen

Ingrediënten

 • 800 gram witlof
 • 30 gram roomboter
 • 15 gram suiker

Instructies

 • Snij het uiteinde van de witlof en snij de witlof doormidden. Kook de witlof in een pan ruimkokend water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
 • Verwarm de roomboter in een koekenpan. Voeg de suiker toe en roer goed door.
  Leg de stronkjes witlof met de snijkant naar beneden in de pan. Bak totdat de suiker volledig gekarameliseerd is en de witlof karamel randjes krijgt.

  Passen de witlofstronken niet tegelijkertijd in je koekenpan? Bak dan in 2 etappes, met de helft van de boter en suiker per etappe.

Kidsproof tips

 • Witlof is meestal geen echte kindervriend, maar met deze gekarameliseerde witlof maak je denk ik nog de beste kans. De witlof is lekker zoet van smaak geworden, waardoor de bitterheid flink naar de achtergrond is verdwenen. 
 • Voor kinderen kun je er eventueel wat aardappelpuree bij maken en de gekarameliseerde witlof in stukjes door de puree doen.