Ja hoor, deze groene groente mac ‘n cheese is echt fantastisch! Vorig jaar maakte ik ook al een keer een mac ‘n cheese met verstopte broccoli. Die was lekker, maar ik moet je toegeven, dat deze nĆ³g beter is! De versie die ik nu maakte is geinspireerd op een recept uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: VEG. Dat kookboek staat vol met lekkere groente recepten. De groene mac ‘n cheese van Jamie zag er geweldig uit en dat inspireerde me om dit recept te maken. Ik heb het recept van Jamie een beetje aangepast, met nog meer groente en wat vereenvoudigd. Een beetje van mij en een beetje van Jamie zullen we maar zeggen..
Pasta Popeye
Pasta Popeye is denk ik het meest gegeten gerecht in studentenhuizen. Pasta, spinazie en boursin; een goude combinatie. Deze ovenschotel is een briljante kruising tussen mac ‘n cheese en pasta Popeye. Maar dan zonder roomkaas.
Super veel verstopte groente
In deze ovenschotel zit maar liefst 950 gram groente verwerkt. Verdeel dat eens over 4 personen en concludeer dat je hiermee bijna je aanbevolen dagelijkse portie van 250 gram groente per dag binnen hebt! Ideaal toch?
Het handige aan dit gerecht vind ik dat de meeste groente niet zichtbaar is. Ok, het gerecht kleurt groen, dus dat verraad al wat, maar verder is de groente goed onzichtbaar. Ik heb alleen de broccoliroosjes heel gelaten. Die vinden mijn kids namelijk heerlijk. Maar ook de broccoli kun je natuurlijk pureren en dan ben je helemaal van je stukjes af.
Groene groente mac ‘n cheese
Ingrediƫnten
- 400 gram broccoli
- 300 gram (grote) macaroni of een andere pasta naar keuze
- olijfolie
- 400 gram spinazie
- 1 grote prei
- 4 teentjes knoflook
- 100 gram Parmezaanse kaas
- zout
- peper
- 1 theelepel tijm
- nootmuskaat naar smaak
- 1 handje amandelschaafsel
Optioneel
- 6 theelepels maizena + 6 theelepels water, of ander bindmiddel
Instructies
- Doe de macaroni in een pan met kokend water. Kook 2 minuten.
- Snij de broccoli in roosjes. Voeg toe aan de macaroni en kook nog eens 3 minuten. Giet af, besprenkel met wat olijfolie en zet even apart.
- Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Snij de broccolisteeltjes in dunne plakjes. Was de prei en snij in dunne ringen. Hak de knoflook fijn. Was de spinazie. Doe de broccolisteeltjes, prei, spinazie en knoflook in de pan. Bak de groente totdat de spinazie mooi geslonken is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Als het goed is, is er flink wat vocht vrijgekomen.
- Doe de broccolisteeltjes, prei, spinazie, knoflook en het vrijgekomen vocht in een blender. Pureer tot een gladde saus en schenk de saus terug in de pan.
- De saus moet ongeveer de dikte hebben van yoghurt. Is je saus nog een stuk dunner? Bind het dan met een papje van 6 theelepels maizena en 6 theelepels koud water.
- Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe aan de saus. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en tijm.
- Doe de macaroni en broccoli bij de saus en roer goed door. Schenk het totaal in een ovenschaal. Rasp de rest van de Parmezaanse kaas erover en garneer met wat amandelschaafsel. Schuif de mac 'n cheese in de oven en bak ongeveer 15 minuten op 180 graden totdat de kaas en amandelschaafsel mooi goudbruin zijn.
Kidsproof tips
- Deze groene groente mac ‘n cheese is een briljante manier om groente te verstoppen en je kind ongemerkt veel groente te laten eten. Het blijft natuurlijk wel groen, maar er zijn een stuk minder stukjes ;).Ā
- Je kunt de broccoliroosjes eventueel ook mee pureren met de spinazie en de prei, als je helemaal geen stukjes in je pasta wilt.Ā
Review