Lekker recept voor lasagne met rode saus en spinazie
Lasagne met spinazie is een super lekkere combinatie. Ik maakte deze lasagne met spinazie door de bechamelsaus. Wat een fijn recept, al zeg ik het zelf!
Hoe maak je zelf bechamelsaus?
Bechamelsaus is niet moeilijk om zelf te maken. Je maakt het met een simpele roux van (room)boter, bloem, (plantaardige) melk en water. Deze ingredienten heb ik eigenlijk standaard wel in huis. Een makkelijke saus dus, maar vergeet niet om goed te roeren!
Welke ingredienten heb je nodig voor de lekkerste lasagne met spinazie?
Haal de volgende ingredienten in huis voor een lekkere lasagne ovenschotel voor 4 personen:
Marinara saus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 paprika
- 250 gram champignon
- 1 courgette
- 1 eetlepe Italiaanse kruiden gedroogd
- zout
- peper
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes
- 200 ml water
- 2 theelepel honing of plantaardig alternatief, zoals ahornsiroop of agavesiroop
- olijfolie
Bechamelsaus
- 400 gram spinazie
- 75 gram roomboter of plantaardig alternatief
- 75 gram bloem
- 300 ml (plantaardige) melk
- 400 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- nootmuskaat
Overig
- lasagnebladen
- 75 gram geraspte kaas of plantaardig alternatief
Meer vegetarische lasagne recepten
Lasagne staat bij ons bijna iedere week wel op het menu. Als ik Joppe vraag wat hij wil eten, zegt hij standaard: lasagne. Wij eten lasagne in alle vormen en maten. Van klassieke lasagne bolognese tot Mexicaanse lasagne. Mijn vega lasagne is een van de best bezochte recepten op mijn website.
Vega lasagne met spinazie
Ingrediënten
Marinara saus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 paprika
- 250 gram champignon
- 1 courgette
- 1 eetlepe Italiaanse kruiden gedroogd
- zout
- peper
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes
- 200 ml water
- 2 theelepel honing of plantaardig alternatief, zoals ahornsiroop of agavesiroop
- olijfolie
Bechamelsaus
- 400 gram spinazie
- 75 gram roomboter of plantaardig alternatief
- 75 gram bloem
- 300 ml (plantaardige) melk
- 400 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- nootmuskaat
Overig
- lasagnebladen
- 75 gram geraspte kaas of plantaardig alternatief
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan. Laat hierin de spinazie slinken. Breng de spinazie op smaak met zout en peper. Haal de spinazie uit de pan en zet even apart.
- Verwarm opnieuw een flinke scheut olijfolie in de hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olie. Was de paprika's en courgette en snij in blokjes. Snij de champignon in partjes. Doe de groente in de pan en bak in ongeveer 5-8 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper en 1 eetlepel Italiaanse kruiden.
- Doe de tomatenpuree, de balsamico azijn en de tomatenblokjes bij de groente, samen met 200 ml water. Laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen totdat de groente mooi gaar zijn en de saus is ingedikt.
- Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat kort koken. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Je kunt de saus eventueel dunner maken door wat water toe te voegen. Roer de spinazie door de bechamelsaus en breng eventueel extra op smaak met zout en peper en nootmuskaat.
- Roer een theelepel honing en 2 eetlepels bechamelsaus (zonder spinazie) door de rode saus. Breng de saus eventueel extra op smaak met zout en peper en Italiaanse kruiden.
- Schep een laag rode saus in de ovenschaal. Leg hierop een laag lasagnevellen, dan weer een laag rode saus. Herhaal dit tot de saus op is. Doe ergens in het midden 1 laag met bechamelsaus tussen 2 lagen lasagnevellen. Eindig met een laag lasagnevellen en schenk hierop de rest van de bechamelsaus. Strooi de geraspte kaas erover. Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op lasagne in alle vormen en maten. Als ik iets verkoop onder de noemer van lasagne, dan eten ze het. Zelfs als er courgette en spinazie in zit, wat Joppe eigenlijk niet lekker vindt.Â
- Werkt de lasagne truc niet voor jouw kinderen? Maak deze lasagne dan met groente waarvan je weet dat je kind ze lekker vindt. Bijvoorbeeld met wortels.
- Een andere optie is om de rode saus te pureren, zodat je geen stukjes meer in de saus hebt. Dat scheelt vaak een hoop discussie.Â
Review