Leids ontzet op 3 oktober

Ik kom oorspronkelijk uit de omgeving van Leiden en moest er elk jaar op 3 oktober aan geloven: hutspot! Met Leids ontzet eet iedereen in de buurt van Leiden hutspot of haring met wit brood. Als kind was ik er dol op, later iets minder…

Hutspot met pastinaak

Tijdens een familiedag maakten we een rondvaart door Leiden en werd ik in die prachtige stad herinnert aan de 80 jarige oorlog en het Leids ontzet. De kapitein van de rondvaartboot vertelde dat hutspot oorspronkelijk met pastinaak werd gemaakt. Dat leek me een heerlijk idee, dus ik nam mezelf voor om een lekkere hutspot variant te maken met pastinaak en zoete aardappel. En tadaaa, dit is het recept geworden!

Stamppot met zoete aardappel

Ik ben zelf dol op stamppotten én op zoete aardappel. Eén plus één is twee, want dit resulteert in heel wat stamppot variaties waarin ik zoete aardappel heb verwerkt! Zoete aardappel stamppot met raapstelen en zoete aardappel stamppot met broccoli en feta zijn hier heerlijke voorbeelden van. Een ‘gewone’ aardappel is heel erg makkelijk te vervanger door een zoete aardappel. Vandaar mijn keuze om in dit hutspot recept de keuze voor zoete aardappel te maken!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ook zo’n fan van zoete aardappel? Check dan eens deze pagina; alle recepten met zoete aardappel en laat je volop inspireren met de lekkerste zoete aardappel recepten!

Hutspot, maar dan vegetarisch

Het is heel gebruikelijk om bij hutspot een stuk vlees te eten. Denk hierbij aan rookworst, braadworst, een gehakbal of speklapjes. Als vegetariër doe ik hier natuurlijk niet aan mee. Tegenwoordig zijn er gelukkig tal van alternatieven om vlees op een hele smakelijke manier te vervangen door iets vegetarisch. Bij deze hutspot heb ik gekozen voor vegetarische gehaktballetjes. Een perfect alternatief om dit traditioneel Hollandse wintergerecht compleet te maken!

Ingrediënten voor vegetarische hutspot

Een warm stamppotje vind ik het perfecte voorbeeld van een lekkere comfort food maaltijd. Daarnaast zit de comfort van stamppotten ‘m ook in de ingrediëntenlijst. Deze blijft vaak vrij basic en bestaat veelal uit ingrediënten die je standaard in huis hebt.

Benodigdheden voor hutspot:

  • 500 gram wortel / peen
  • 250 gram uien
  • 500 gram zoete aardappel
  • 250 gram pastinaak
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 3 kruidnagels
  • 50 gram roomboter
  • zout
  • peper

Optioneel, om te serveren:

  • vegetarische gehaktballetjes
  • vegetarische jus

Hutspot met pastinaak en zoete aardappel

Hutspot is een traditioneel Hollands wintergerecht met wortel (peen), ui en aardappels. Oorspronkelijk hoort er ook pastinaak in de hutspot. Dit hutspot recept is daarom met wortel, pastinaak en zoete aardappel. Serveer met vegetarische gehaktballetjes. Op 3 oktober wordt hutspot gegeten in Leiden om het Leids ontzet te vieren.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
Trefwoord3 oktober, Hutspot, Kidsproof, Leids ontzet, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram wortel
  • 250 gram ui
  • 500 gram zoete aardappel
  • 250 gram pastinaak
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 3 kruidnagels
  • 50 gram roomboter
  • zout
  • peper

Optioneel, om te serveren

  • vegetarische gehaktballetjes
  • vegetarische jus

Instructies

  • Schil de wortel, zoete aardappel en pastinaak en rasp ze vervolgens (doe ik in de keukenmachine) of snijd ze in stukjes.
    Snij de ui in ringen.
  • Doe de ui samen met de groenten en zoete aardappel in een pan met ruimkokend water. Voeg de bouillonblokjes en kruidnagel toe en kook de groenten in ongeveer 20 minuten gaar.
    Giet de groenten af en bewaar een beetje kookvocht. Verwijder de kruidnagel.
  • Stamp de groenten nu tot een mooie stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de stamppot smeuïger te maken. Breng op smaak met wat boter, zout en peper.

    Serveer met vegetarische balletjes en vegetarische jus.
  • PS. Wist je dat je vegetarische jus heel makkelijk zelf kunt maken? Maak een roe van roomboter, een beetje bloem en giet af met wat water en een stukje verkruimeld bouillonblokje.

Kidsproof tips

  • Kinderen vinden hutspot vaak lekkerder als je de stamppot met de stafmixer pureert. Zo is het net wat minder grof.