Wat is er in de zomer lekkerder dan een heerlijk fris gerecht? Ik maakte frisse noedels met gemarineerde limoen tofu en een salade van komkommer en radijs. De frisse limoensmaak komt overal in terug: de tofu is ermee gemarineerd en er zit ook limoen in de dressing van de salade. Dit zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie.
Citroen noedels
Mijn vriendin Su-Anne ging onlangs op vakantie naar Japan en nam citroen noedels voor mij mee. Super leuk, dat had ik in Nederland nog nooit gezien. De citroen noedels vroegen natuurlijk om een fris gerecht. En zo ontstond deze super lekkere maaltijd! De citroen noedels geven een leuke kleur aan het gerecht en een extra frisse citroensmaak. De citroen noedels kun je natuurlijk prima vervangen door gewone noedels of rijst.
Gemarineerde tofu
Tofu kun je kopen in een blok of voorgekruid. Voor dit gerecht koos ik voor het onbewerkte blok tofu. Deze tofu kun je goed marineren. Je snijdt de tofu in reepjes en legt het in de marinade. De tofureepjes moeten minimaal een half uur marineren. Daarna zijn ze klaar om te bakken. Voor het bakken is het handig om de tofu goed te laten uitlekken op wat keukenpapier. Tofu is namelijk vochtig van zichzelf en wordt door de marinade nog vochtiger. Om knapperige tofu te krijgen, moet je het vocht dus even laten uitlekken op wat keukenpapier.
Salade
De salade maakt het gerecht helemaal af. De salade is heel erg simpel: komkommer, radijs en een dressing van limoen en olijfolie. Meer is het niet, maar het is wel ontzettend lekker!
Gemarineerde limoen tofu met frisse salade van radijs en komkommer
Ingrediënten
- 200 gram tofu onbewerkt, dus geen gekruide tofublokjes
- 3 limoen
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel honing
- 1 teentje knoflook
- 1 mespunt chilivlokken
- zout
- rijst of noedels voor 4 personen
- 1 komkommer
- 1 bos radijs
- 3 stengels bosui
- arachideolie of zonnebloemolie
Optioneel om te garneren
- 1 handje zwart sesamzaad
- 1 handje verse koriander
Instructies
- Zet een laag bakje klaar voor de marinade. Rasp 2 limoenen in het bakje en voeg ook het sap van de limoenen toe. Doe de sojasaus, honing, zout, chilivlokken, fijn gesneden knoflook en sesamolie erbij en roer goed door. Breng de marinade op smaak met zout en peper. Snij de tofu in reepjes. Leg de reepjes tofu in de marinade. Laat de marinade goed intrekken. Hoe langer hoe beter, maar zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten marineert.
- In de tussentijd kook je de rijst of noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak ook alvast de salade. Was de komkommer en radijs. Snij de komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snij vervolgens in plakjes. Snij de uiteindes van de radijs eraf en snij de radijs in dunne plakjes. Maak een dressing van de rasp en het sap van de laatste limoen, met 2 eetlepels arachideolie, zout en peper. Sprenkel de dressing over de salade.
- Snij de bosui in dunne ringen of grove stukken (waar je van houdt). Haal nu de tofu uit de marinade en dep goed droog met een stuk keukenpapier. Bak de tofu in ongeveer 10 minuten gaar in een flinke scheut arachideolie. Schep de tofu af en toe om zodat alle kanten licht krokant worden. Voeg de bosui na ongeveer 5 minuten toe en bak deze de laatste 5 minuten mee.
- Serveer de tofu met de rijst of noedels en de frisse salade. Garneer eventueel met zwart sesamzaad en wat verse koriander.
- Variatie Tip: je kunt de noedels of rijst toevoegen aan de tofu als de tofu lekker krokant is. Dan trekt de smaak lekker in de noedels. Je kunt eventueel ook nog de marinade er overheen schenken voor wat extra saus.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen hebben ervan gesmuld. De radijs lieten ze links liggen. Voor hen had ik een bakje met alleen komkommer gemaakt als bijgerecht.Â
Review