Mexicaans eten vind ik altijd een feestje. Ik ben echt fan van de Mexicaanse en Texmex keuken. Deze vegetarische groentestoof mag daarom niet ontbreken op mijn website. Makkelijk te maken, vol met rijke voedingsbronnen en niet onbelangrijk: ontzettend lekker!
Foodblog swap
Deze maand doe ik weer mee aan de swiepswoepswap. De watte? hoor ik je denken. De swiepswoepswap is een foodblogswap, in het leven geroepen door Mandy, van de foodblog mandyandmore. Met de foodblogswap krijg je de naam van een andere foodblogger en daar mag je een gerecht van koken en hier je eigen sausje over gieten. Dit keer mocht ik een gerecht koken van Leonneke, van de website Mysweetbalance . Leonneke deelt op haar website haar ervaringen over het zoeken naar de balans in haar leven als foodie met diabetes type 1. Op haar website vind je prachtige recepten, maar ook reisverhalen en ervaringen over het leven met diabetes type 1. Een aanrader om eens te bezoeken!
Mijn oog viel meteen op deze Mexicaanse groentestoof. Een prachtig gezond en veelzijdig maaltje. Ik voegde er wat sperziebonen aan toe en maakte de stoof met mijn eigen Mexicaanse kruidenmix (die je heel makkelijk zelf kunt maken).
Voedzaam
Dit gerecht zit vol met groente; tomaten, paprika, mais, kidneybonen, sperziebonen en avocado. Heel veel vitamines en mineralen dus. Daarnaast een schep met zilvervliesrijst, een eitje en wat cottage cheese voor extra proteine. Je kunt dit gerecht natuurlijk heel makkelijk vegan maken, door het ei en de kaas achterwege te laten. Ik zou het zelf niet missen. Mijn kinderen vonden het ei wel echt fantastisch, dus dat is een argument om het ei niet te skippen ;).
Mexicaanse groentestoof
Ingrediënten
- 200 gram zilvervliesrijst
- 4 eieren
- 400 gram sperzieboon
- 2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 paprika
- 4 plakjes plakjes jalapeno uit een potje
- Mexicaanse kruidenmix
- 400 gram cherrytomaat
- 400 gram tomatenblokjes
- 400 gram kidney boon 240 gram uitlekgewicht
- 150 gram mais 140 gram uitlekgewicht
- 2 avocado
- 4 eetlepels cottage cheese
- zout
- peper
- olijfolie
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Breng een pannetje met water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten hard.
- Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Bak hierin de ui en knoflook kort.
- Snij de paprika in dunne reepjes en bak even mee. Voeg de Mexicaanse kruidenmix en de jalapeno toe en bak mee tot de geuren vrij komen. Voeg nu de cherrytomaat en tomatenblokjes toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen en voeg dan de kidneybonen en mais toe. Laat nog eens 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra Mexicaanse kruiden, of extra jalapeno (als je van spicy houdt).
- Dop intussen de sperziebonen. Blancheer de sperziebonen. Dit doe je door ze eerst 4 minuten te koken in ruimkokend water en daarna af te blussen in een pan of schaal met ijskoud water. De sperziebonen hebben nog een lichte bite en behouden hun mooie felle kleur.
- Serveer de groentestoof met rijst, sperziebonen, ei, cottage cheese en avocado.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op Mexicaans eten. Bonen, mais en tomaat doen het altijd goed bij ons.Â
- Het leuke van dit gerecht is dat je nog wat te kiezen houdt voor je kind. Wel of geen avocado, wel of geen ei?Â
- Je kunt eventueel wat rauwkost erbij serveren als je kind één van de ingrediënten minder lekker vindt.Â
Review