Mexicaanse ovenschotel met orzo

Texmex ovenschotel zonder pakjes en zakjes

Mij kun je wakker maken voor een lekkere vegetarische Mexicaanse maaltijd. Ik ben gek op wraps en de smaken uit de (Tex)mex keuken. Geef mij een bak guacamole en wat nacho’s en je hoort me niet meer. Regelmatig ontwikkel ik nieuwe vegetarische Mexicaanse recepten en deze ovenschotel met orzo bleek een ware hit te zijn!

Mexicaanse kruidenmix

In de Mexicaanse keuken worden een aantal kruiden en specerijen veelvuldig gebruikt. De meeste recepten bevatten paprikapoeder, komijn, koriander en knoflookpoeder. In de winkel kun je zakjes kopen met taco of burrito kruiden. Hierdoor krijg je de perfecte Mexicaanse smaken in je gerecht. Het nadeel van deze zakjes is vaak de hoeveelheid onnodige toevoegingen. Ik maak daarom het liefst mijn kruidenmix zelf. En dat is helemaal niet moeilijk. Je hoeft er maar een paar kruiden voor in je kruidenla te hebben. Ik maak meestal een flinke hoeveelheid en gebruik dan een beetje voor het recept en de rest bewaar ik in een potje. Zo kan ik een paar maaltijden vooruit. Veel gezonder en veel goedkoper dan die zakjes uit de winkel. Je vind het ‘recept’ voor mijn Mexicaanse kruidenmix hier.

Meer (tex)mex

Kun je nog meer vegetarische inspiratie gebruiken voor lekkere Mexicaanse gerechten? Bekijk dan ook eens dit andere recept met orzo, of dit Mexicaanse eenpansgerecht met quinoa. Een Mexicaanse maaltijd kan natuurlijk niet zonder zelfgemaakte guacamole en tomatensalsa. Mijn favoriete Mexicaanse maaltijd is een monkey platter, waarbij je verschillende schaaltjes op tafel zet met Mexicaanse ingrediënten en je tafelgasten zelf hun wrap samen kunnen stellen.

Jouw Foxilicious account

Wil jij vaker vegetarisch eten? Ik inspireer je graag met lekkere en makkelijke vega(n) recepten met kidsproof tips. Maak een gratis account aan voor leuke extra's:

✓ Sla je favoriete recepten op in je eigen collecties

✓ Ontvang vega weekmenu's

✓ Beheer je account en ontvang extra's

Foxilicious foodblog recepten vegetarisch en vegan

Texmex ovenschotel zonder pakjes en zakjes

Mexicaanse ovenschotel met orzo

Wat een heerlijk feestmaal is dit! Makkelijk om te maken en super smaakvol. De ovenschotel bestaat uit orzo, bonen, mais, tomaten en Mexicaanse kruidenmix. De cheddar maakt het helemaal af. Lekker met creme fraiche en avocado.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Fusion, Mexicaans, Texmex
Trefwoord: Kidsproof, Mexicaans, Ovenschotel, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram orzo
  • 1 blokje groente bouillon
  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5-1 jalapeno peper
  • 285 gram mais uitlekgewicht
  • 2 paprika
  • 2 eetlepels limoensap
  • 4 eetlepels mexicaanse kruidenmix zie hier voor eenvoudig recept, of gebruik taco kruiden uit een zakje
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 240 gram zwarte boon of kidneybonen, uitlekgewicht
  • 125 gram cheddar kaas
  • zout
  • peper

Optioneel, om erbij te serveren

  • bosui
  • jalapeno peper
  • avocado
  • creme fraiche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Kook de orzo in ruimkokend water met een bouillon blokje gaar. Giet af, besprenkel met wat olie en zet apart.
  • Verwarm in de tussentijd een flinke scheut olie in een hapjespan. Snij de ui, knoflook en jalapeno (zonder zaadjes) fijn en doe in de pan.
    Was de paprika en snij fijn. Giet de mais af. Doe de mais en paprika in de pan en roer goed door. Bak het geheel ongeveer 5 minuten.
  • Blus af met de tomatenblokjes, 200 ml water en de limoensap. Voeg ook de zwarte bonen, de gekookte orzo en de Mexicaanse kruidenmix toe. Roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
  • Rasp de cheddar en roer de helft door de orzo.
    Doe de orzo in de ovenschaal en strooi de rest van de cheddar erover. Schuif de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 10 minuten, tot de kaas mooi goudbruin kleurt.

Optioneel

  • Snij de lente-ui en de jalapeno in ringen, hak de koriander en snij de avocado in plakjes. Serveer bij de ovenschotel. Serveer ook de creme fraiche.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op Mexicaans eten. Wraps kun je ze elk moment van de dag voor zetten. 
  • Het hoofdingredient in deze ovenschotel is orzo. Dit is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Kids vinden het vaak heerlijk. 

Voedingswaarde

Calorieën: 552kcalKoolhydraten: 86gEiwitten: 25gVet: 13gVerzadigd vet: 7gCholesterol: 33mgZout: 209mgKalium: 762mgVezels: 11gSuiker: 12gVitamin A: 2382IUVitamine C: 86mgCalcium: 275mgIron: 3mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Zelf guacamole maken
Wil je zelf guacamole maken? Dat is helemaal niet moeilijk! In 5 minuten maak je zelf de lekkerste guacamole. Lekker bij een Mexicaanse maaltijd, als dip bij wat nacho’s of op brood. Wil je weten hoe je de guacamole maakt? Check snel het makkelijke recept!
Bekijk recept
Zelfgemaakte guacamole avocado

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling