Wat is een galette?
Galettes zijn een soort mini hartige taartjes. Je maakt het van deeg, waarbij je de randen van het deeg naar binnen toe dicht vouwt. In tegenstelling tot bij hartige taart of quiche, heb je geen eiervulling nodig. Galettes zijn niet zo hoog, dus je kunt ze beleggen als een soort pizza. Je kunt een grote galette maken, maar mini galette met cherrytomaat is ook ontzettend leuk om te serveren.
Ingrediënten voor mini galette met cherrytomaat
Voor deze mini galettes heb je de volgende ingrediënten nodig:
Deeg
- 225 gram tarwebloem
- 150 gram ongezouten roomboter
- 0,5 theelepel zeezout
- 4-5 eetlepels ijskoud water
Toppings
- 125 gram cherrytomaat
- zout
- peper
- 125 gram kruiden roomkaas
- 1 eierdooier
Ook handig om te hebben: een uitsteekring van 11-14 cm diameter.
Makkelijk hartig bakrecept
Ik ben zelf niet bepaald een bakprinses. Mijn moeder is super goed in taarten bakken, dus dat laat ik graag aan haar over. Maar een makkelijk bakrecept, daar ben ik wel voor te porren. Deze galettes zijn, zelfs voor mij, makkelijk om te maken. Het deeg maak je zelf van boter en bloem. Het kan bijna niet mis gaan.
Galette bodem van bladerdeeg of hartige taartdeeg
Wil je het echt heel makkelijk maken voor jezelf? Maak de galettes dan met bladerdeegvellen of hartige taartdeegvellen. Vouw de randen naar binnen en je hebt ook een lekkere mini galette. Zelfgemaakt deeg is natuurlijk lekkerder, maar dit is een prima oplossing!
Meer vegetarische hartige taarten
Smaakt deze hartige galette naar meer? Probeer dan ook eens één van deze vega hartige taarten:
Mini galettes met cherrytomaat en roomkaas
Keukengerei
- 1 Keukenmachine of food processor met deeg kneed stand, of mixer met deegkneedhaken.
- 1 Uitsteekring ongeveer 12-14 cm diameter
Ingrediënten
Deeg
- 225 gram tarwebloem
- 150 gram ongezouten roomboter
- 0,5 theelepel zeezout
- 4-5 eetlepels ijskoud water
Toppings
- 125 gram cherrytomaat
- zout
- peper
- 125 gram kruiden roomkaas
- 1 eierdooier
Optioneel
- sla
- pijnboompitten
- balsamico creme
Instructies
- Snij de boter in kleine blokjes.
- Doe de bloem en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en pulseer een paar keer totdat de bloem en de boter grof gemengd zijn. Zet nu de mix stand aan en voeg het koude water lepel voor lepel toe, totdat het deeg zich tot een bol vormt. Is dat nog niet het geval, voeg dan nog een beetje water toe. Leg de bol met deeg op een stuk vershoudfolie en maak het plat, tot een dik plak deeg van ongeveer 10 cm dik. Leg het deeg 1 uur te rusten in de koelkast.
Toppings
- Was de tomaten en snij in plakjes. Laat ze even drogen op een vel keukenpapier.
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
Galettes maken
- Haal het deeg uit de koelkast. Besprenkel je schone aanrecht met wat bloem. Leg het deeg erop en besprenkel het deeg ook met wat bloem.Rol het deeg met een deegroller tot een lap deeg van ongeveer 0,5 cm dik, of iets dunner. Steek ronde vormen uit het lap deeg met de uitsteekring. Leg de ringen op de bakplaat met bakpapier. Als er niet meteen 6 rondjes uit kunnen, verzamel je het overgebleven deeg. Bebloem het deeg opnieuw en rol weer uit tot een lap deeg van 0,5 cm dik. Steek opnieuw de ringen uit. Herhaal dit tot je deeg op is en je er niet nog een rondje uit kunt steken.
- Verdeel de roomkaas over het midden van de deegrondjes. Laat de buitenste 2 cm van de rondjes leeg. Verdeel de tomaten over de roomkaas. Vouw de buitenste randen van de deegrondjes naar binnen. Bestrijk de randen met eidooier. Bak de galettes in ongeveer 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Optioneel, om te serveren
- Serveer eventueel op een bedje van sla, met wat pijnboompitten en wat balsamico creme.
Kidsproof tips
- Voor kinderen is zo’n mini taartje ook heel lekker. Beleg het taartje met groente waar je kind gek op is. Bijvoorbeeld paprika in blokjes, of courgette in dunne plakjes.Â
- De kruiden roomkaas kun je vervangen door naturel roomkaas, of door een mengsel van naturel roomkaas, gemengd met zachte geitenkaas.Â
Review