Nachoschotel: ultiem comfort food

Een lekkere gevulde Mexicaanse nachoschotel, wie lust dat nou niet?! Tortilla chips, een heleboel toppings (zoals paprika, tomaten, mais en gehakt) en tot slot een overload aan kaas. Ikzelf ben er gek op en vind het ultiem comfort food! Vaak worden nacho’s gegeten als borrelhap, maar met dit recept wil ik je laten zien dat deze Mexicaanse schotel ook op een gezondere manier bereid kan worden. Op deze wijze wordt de Mexicaanse guilty pleasure omgetoverd tot een avondmaaltijd met veel groente. Minstens net zo lekker!

Nachoschotel TexMex
Vegetarische nachoschotel met andijvie

Andijvie in een nachoschotel?

Andijvie wordt vaak verwerkt in stamppotten. En daar ben ik zeker niet vies van! Zo postte ik eerder bijvoorbeeld deze andijvie stamppot met tofu en kaasblokjes en andijvie stamppot met appel en vegetarisch gehakt.
In dit recept heb ik andijvie eens gecombineerd met totaal iets anders, nacho’s dus. Expect the unexpected, want deze combinatie is goddelijk!

Nacho’s met een gezonde twist

Alles draait om balans, zo ook bij deze nachoschotel. Normaalgesproken wordt de term ‘gezond’ niet gelinkt aan een nachoschotel. Ik moet toegeven dat deze versie ook niet 100% gezond is, maar met de andijvie is de gezonde twist zeker weten aanwezig! Daarnaast bestaat het kidneybonen mengsel uit paprika, mais, tomaten en vegetarisch gehakt. Een prima basis voor een gezonde en gevarieerde avondmaaltijd!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Nachoschotel TexMex
Vegetarische nachoschotel met andijvie

Een Mexicaans feestmaal om te delen

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van een ovenplaat om de nachoschotel op te maken. Een grote ovenschaal is natuurlijk ook altijd een optie.
De schotel is opgebouwd uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit het bonenmengsel. Vervolgens strooi je hier de andijvie overheen die in flinterdunne reepjes is gesneden. Tot slot verdeel je een laag nacho chips over het geheel en deze top je af met geraspte cheddar kaas. Muy rico!

Eenmaal uit de oven kan de ovenplaat of ovenschaal zo op tafel worden gezet en is het aanvallen geblazen. Een heerlijk Mexicaans feestmaal om te delen!

Lekkere toppings voor een nachoschotel

Een nachschotel is van zichzelf natuurlijk al een mega lekker geheel. Toch kun je dit Mexicaanse feestmaal nóg lekkerder maken met een aantal finishing touches. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koriander en/of uienringen als extra topping. Of wat dacht je van je van deze zelfgemaakte guacamole maken of Mexicaanse tomatensalsa? Op en top genieten!

Nachoschotel met andijvie, kidney bonen en groente

Vegetarische nachoschotel? Ben je op zoek naar TexMex comfortfood met een gezonde twist? Dan is deze nachoschotel voor jou. De andijvie zorgt voor extra groente en knapperigheid. De schotel is verder gevuld met kidneybonen, mais, tomaat, paprika, kaas en natuurlijk nacho's. Ultiem comfortfood dat je lekker met je vingers mag eten.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 7 minuten
Bereidingstijd: 8 minuten
Oventijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangBorrel, Hoofdgerecht, Snack
KeukenFusion, Mexicaans, Texmex
TrefwoordAndijvie, Kidsproof, Nacho’s, Nachoschotel, Tortilla chips, Vegetarisch
Porties3 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 175 gram vegetarisch gehakt
  • 2 paprika
  • 3 eetlepels Mexicaanse kruidenmix zie makkelijk recept op mijn blog of gebruik een zakje tacokruiden
  • 125 gram cherrytomaten
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 200 ml water
  • 240 gram zwarte boon uitlekgewicht van blik van 400 gram
  • 240 gram kidney boon uitlekgewicht van blik van 400 gram
  • 140 gram mais uitlekgewicht van blik van 250 gram
  • 250 gram andijvie
  • 125 gram creme fraiche light
  • 150 gram naturel nacho / tortilla chips
  • 75 gram geraspte kaas
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar. 
    Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan op het vuur.
  • Schil de ui en knoflook en snij in stukjes. Bak 2 minuten in de olijfolie.
  • Was en snij de paprika in stukjes. Voeg toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten.
  • Was de cherrytomaat en snij doormidden of in vieren. Voeg toe aan de paprika. Voeg ook de tomatenblokjes, water, Mexicaanse kruidenmix, uitgelekte bonen en mais toe en laat 5 minuten pruttelen. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Heb je een krop andijvie, snij deze dan in flinterdunne reepjes. Was de andijvie en laat goed drogen. Heb je voorverpakte andijvie, dan kun je deze stap overslaan. 
  • Doe de creme fraiche bij de andijvie en bestrooi met wat zwarte peper.
  • Verdeel de andijvie over de bakplaat en verdeel hier het bonenmengsel over. Strooi de nacho's erover en top af met een lekkere laag geraspte kaas.
    Bak de nachoschotel ongeveer 15 minuten op 180 graden. 

Kidsproof tips

  • Ik heb zo waar de andijvie bij mijn peuter naar binnen zien gaan! Dat is vrij uitzonderlijk. Mocht je denken dat andijvie echt geen goed plan is bij jouw kind, maak dan een apart ovenschaaltje zonder de laag andijvie. In het bonenmengsel zit gelukkig al voldoende groente verwerkt. 
  • De paprika en courgette kun je eventueel vervangen door champignons of extra mais / cherrytomaten.
Nachoschotel TexMex
Vegetarische nachoschotel met andijvie