Vegetarische orzotto met champignons

Risotto van orzo met champignons

Pasta in de vorm van een rijstkorrel

Deze vegetarische orzotto met champignons is gemaakt van orzo.
Orzo is de snelle en minstens net zo lekkere variant van risotto. Ondanks dat de vorm van orzo lijkt op die van een rijstkorrel, is het toch een pastasoort! Zeker in de mediterraanse keuken is deze pastasoort een veel gebruikt product. Gelukkig is het ook (makkelijk) verkrijgbaar bij jouw lokale supermarkt. Let wel goed op, want orzo kan vaak onder de naam ‘riso’ of ‘risoni’ in de schappen liggen.

Mijn all time favorite pastasoort!

Orzo en risotto lijken erg veel op elkaar. Beiden een korrel die veel vocht en smaak opneemt en een lekker smeuïge structuur krijgt. Vandaar dat ik dit recept ook ‘orzotto’ noem. Een mengeling van beide benamingen.
Naar mijn mening is orzo eigenlijk het beste van twee werelden. De smaak van pasta in de vorm van rijst. Voor mij is orzo daarom mijn all time favorite pastasoort!

Eenpansmaaltijden; lekker en snel!

Eenpansmaaltijdens, ik ben er helemaal fan van! Zoals deze vegetarische eenpansmaaltijd met orzo, tomaten en burrata. Of wat dacht je van deze eénpans orzo (orzotto) met courgette of dit Mexicaans éénpansgerecht met orzo? Geen gedoe met veel potten en pannen, maar gewoon lekker alles samen in één pan. Dit scheelt natuurlijk een hoop afwas!

Dit orzotto recept met champignons is een perfect voorbeeld van een eenpansmaaltijd die naast lekker en makkelijk ook nog eens snel is. De bereidingstijd van orzo is namelijk sneller dan die van risotto. Orzo is daarom een prima alternatief als je zin hebt in risotto maar niet genoeg tijd hebt voor de bereiding hiervan. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen!

Foxilicious kerstspecial 2022

Wil jij dit jaar een heerlijk duurzaam en stressvrij kerstdiner? Bestel dan nu de Foxilicious kerstspecial.

✓ 12 vega(n) recepten

✓ Duurzaam

✓ Stressvrij

✓ Verkrijgbaar als ebook en hardcopy A5 magazine

Het perfecte duuurzame sint of kerstcadeau.

Ebook kerstrecepten vegetarisch

Risotto van orzo met champignons
Orzotto met champignons

Lekkere recepten met orzo

Door mijn liefde voor orzo zijn er inmiddels al een heleboel lekkere orzo recepten op mijn blog online gekomen. Zo veel zelfs, dat ik er een top 10 van heb gemaakt! Orzo: 10 x de lekkerste vegetarische recepten met orzo. Stuk voor stuk zeker het proberen waard!

Orzo met champignons

In dit recept heb ik ervoor gekozen om de orzo te bereiden met champignons. Dit kunnen ‘gewone’ champignons zijn, maar ook kastanje champignons of gemengde paddenstoelen.
Ben je fan van champignons en op zoek naar nog veel meer champignon recepten? Neem dan vooral even een kijkje naar deze link: alle recepten met champignons.

Voor de bouillon heb ik gebruik gemaakt van paddenstoelen bouillon. Naast dat dit een heerlijke vegetarische optie is, geeft het ook nog eens die extra nootachtige smaak af aan de orzo.

Lekkere recepten met risotto

Naast mijn liefde voor orzo, blijf ik grote fan van risotto! Ik kan er maar geen genoeg van krijgen en stiekem is dit ook echt mijn lievelingsgerecht. Ik heb daarom al heel veel recepten met risotto gedeeld op mijn blog. Zo ook met champignons, zoals deze risotto met rode wijn en paddenstoelen en deze romige risotto met prei en champignons.

Maar dat is natuurlijk niet alles ;). Ook voor al mijn risotto recepten heb ik namelijk een top 10 samengesteld! Check hier het lijstje: 10x de lekkerste vegetarische risotto’s. Echt een must try voor risotto liefhebbers!

Risotto van orzo met champignons

Orzotto met champignons

Orzotto is een leuk en lekker alternatief voor risotto. Het is gemaakt van orzo, een pastasoort. Wil je eens iets anders proberen dan een risotto, dan is deze orzo met champignons een top idee! Met deze vegetarische orzotto verras je je tafelgenoten gegarandeerd!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Champignons, Kidsproof, Orzo, Orzotto, Risotto, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 750 gram kastanje champignon of gemengde paddenstoelen
  • 2 theelepels tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 320 gram orzo
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 liter paddenstoelen bouillon
  • 2 eetlepels donkere balsamico azijn
  • 100 gram creme fraiche
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Doe de helft van de boter in een koekenpan.
    Snij de champignons in plakjes of partjes en bak de champignons in de boter. Bak de champignons ongeveer 5 minuten, ze hoeven nog nog niet helemaal gaar te zijn. Breng op smaak met zout, peper en de tijm.
  • Doe de rest van de boter in een hapjespan.
    Snij de ui en knoflook fijn en bak in de boter.
  • Voeg de orzo toe en bak 2 minuten mee op middenhoog vuur.
    Blus af met de droge witte wijn en blijf goed roeren totdat de wijn is opgenomen. Voeg steeds een flinke scheut paddenstoelen bouillon toe aan de orzo. Blijf goed roeren. Als de bouillon is opgenomen, voeg je een nieuwe scheut bouillon toe, net zo lang totdat de orzo gaar is.
    Voeg halverwege de champignons en de balsamico azijn toe aan de orzo en ga door met het bijschenken van de bouillon totdat de orzo gaar is en de bouillon is opgenomen.
  • Roer de creme fraiche door de orzo en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

Kidsproof tips

  • Als je kind van champignons en pasta houdt, dan is dit zeker een gerecht voor jou! Orzo vinden de meeste kinderen erg lekker. Het ‘slurpt’ lekker weg in je mond.
  • Laat eventueel de wijn achterwege, als je dit niet prettig vindt om te gebruiken in een gerecht waarvan kinderen eten. Vervang de wijn door wat extra paddenstoelen bouillon. 

Voedingswaarde

Calorieën: 611kcalKoolhydraten: 78gEiwitten: 24gVet: 22gVerzadigd vet: 13gTrans Fat: 1gCholesterol: 53mgZout: 1432mgKalium: 952mgVezels: 5gSuiker: 13gVitamin A: 1172IUVitamine C: 9mgCalcium: 297mgIron: 3mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Risotto van orzo met champignons
Orzotto met champignons

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling