Ik was helemaal vergeten hoe lekker orzo is! Orzo, ook wel risoni genoemd, lijkt sprekend op risottorijst, maar is in feite een graansoort en is familie van de pasta. Je kunt het gebruiken in soepen, salades, als alternatief voor pasta, maar hij laat zich ook perfect lenen als alternatief voor de risottorijst. Het voordeel van orzo ten opzichte van risottorijst, is dat hij sneller gaar is en dus minder lang hoeft te koken en daarnaast minder aankoekt. Het wordt iets minder klef dan risottorijst, maar heeft nog wel steeds de romige smaak. Kortom: super lekker!

De komende tijd ga ik zeker nog vaker ‘orzotto’ receptjes maken. Vandaag begin ik met deze super lekkere orzotto met paddenstoelen. Heerlijk voor in de herfst of de winter!

Risotto van orzo met paddenstoelen

Deze risotto is gemaakt met orzo, een super lekker alternatief voor risottorijst. Heerlijk romig van smaak en sneller klaar dan de klassieke risottorijst. Deze variatie met paddenstoelen is een heerlijk vegetarisch herfst / winter recept voor het hele gezin. 
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordChampignons, Kidsproof, Orzo, Orzotto, Paddenstoelen, Risoni, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 320 gram orzo
  • 500 gram paddenstoel
  • 100 gram creme fraiche
  • 2 blokjes paddenstoelen bouillon
  • 4 takjes tijm
  • zout
  • peper
  • 25 gram roomboter
  • olijfolie

Om te garneren

  • 1 handje verse peterselie
  • parmezaanse kaas

Instructies

  • Smelt de boter in een hapjespan. Snij de paddenstoelen in plakjes en bak deze in de roomboter gaar. Voeg aan het einde de fijngehakte knoflook toe en de blaadjes van de verse tijm. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart. 
  • Snij de ui fijn en bak in wat olijfolie in een hapjespan. Voeg de orzo toe en roer ongeveer 1 minuut door totdat deze glazig wordt. Maak in de tussentijd een liter paddenstoelenbouillon klaar. 
  • Blus de orzo af met bouillon, totdat de orzo net onder water staat. Roer de orzo goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de orzo. Als de risoni weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de orzo korrels gaar zijn. De risoni mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 15 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je orzo gaar is.
  • Roer nu de creme fraiche en de paddenstoelen door de orzo. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Serveer met wat fijngehakte peterselie en parmezaanse kaas. Smullen maar!

Kidsproof tips

  • Niet alle kinderen houden van alle soorten paddenstoelen. Je kunt ook enkel champignons gebruiken in dit recept om het meer kidsproof te maken.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99