Seizoensgroente: Spruitjes

Denk ik aan winterse groente, dan denk ik aan spruitjes! Ik ben er zelf gek op en verwerk ze daarom graag in diverse gerechten. Ik maakte bijvoorbeeld een risotto met spruitjes Ć  la Ottolenghi, spruitjes fritters en een winterse spruitjes salade. Maar deze keer zijn ze aan de beurt voor een lekkere vegetarische ovenschotel met spruitjes, aardappelpuree en champignons!

Comfort food met zelfgemaakte aardappelpuree

Een ovenschotel met een lekkere smeuĆÆge puree valt bij mij echt onder de categorie ‘comfort food’. Een flinke laag zelfgemaakte aardappelpuree mag daarom zeker niet ontbreken in deze ovenschotel! Zelfgemaakte puree is zĆ³ lekker en allesbehalve moeilijk om te maken. Zeg maar gedag tegen puree uit pakjes en zakjes en hallo tegen de pureestamper (of staafmixer, dat kan natuurlijk ook).

Zelf de lekkerste aardappelpuree maken!

Aardappelpuree maken is eigenlijk heel makkelijk. Je hebt namelijk maar een paar ingrediĆ«nten nodig. Allereerst natuurlijk aardappels! Deze kook ik met een blokje groentebouillon. Daarna is het tijd om de aardappels te pureren. Om een perfecte zachte smaak en structuur te krijgen gebruik ik zelf altijd melk en een klontje boter om er doorheen te pureren. Daarnaast breng ik de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper. That’s it!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarische ovenschotel met spruitjes
Ovenschotel met spruitjes, champignons en aardappelpuree

Vegetarische ovenschotel met kastanje champignons

Om een extra ‘bite’ te creĆ«ren in deze vegetarische ovenschotel heb ik er kastanje champignons aan toegevoegd. De champignons zorgen voor meer variatie en structuur in de ovenschotel en door ze kort aan te bakken komt de smaak echt tot zijn recht!

Kastanje champignons versus ‘gewone’ champignons

Ik heb in dit gerecht bewust gekozen voor kastanje champignons in plaats van ‘gewone’ (witte) champignons. In principe zijn beide opties prima, maar de kastanje champignon voegt net wat meer toe vind ik.
Naast het bruine kleurtje, vind ik het grootste verschil dat hij een vollere en meer nootachtige smaak heeft dan een witte champignon. Dit komt doordat de kastanje champignon minder vocht vasthoudt dan de witte variant. Een bijkomend voordeel is dat hij daarom ook minder slinkt tijdens het bakken. Win win, want dit betekent meer champignon voor je geld! Echter zijn kastanje champignons wel ietsjes duurder dan de witte champignons, maar zoals je hierboven lees heeft dat zo zijn redenen ;). Natuurlijk ben je helemaal vrij om in dit recept witte champignons te gebruiken. Qua smaak past het in ieder geval prima!

Spruitjes en kinderen?

Spruitjes en kinderen, een combinatie waar soms wel een vloek op lijkt te liggen. Spruitjes zijn vaak bitter van smaak. Dit is een smaak waar volwassen over het algemeen minder ‘moeite’ mee hebben dan kinderen. Toch denk ik dat deze ovenschotel aanzienlijk meer kans op slagen heeft bij kinderen dan simpelweg een lepel spruitjes tijdens een avg’tje. Waarom? In deze ovenschotel zitten de spruitjes verstopt onder een dikke laag aardappelpuree mĆ©t kaas. De spruitjes worden dus omhuld door een lekkere massa aan smeuĆÆge en romige goodness, waardoor minder het accent op de spruitjes wordt gelegd. Wie niet waagt, wie niet wint!

Vegetarische ovenschotel met spruitjes, kastanje champignons en aardappelpuree

Ben je in voor een lekker 's winters maaltje? Maak dan deze ovenschotel met spruitjes. De zelfgemaakte aardappelpuree maakt het een heerlijk comfort maaltijd en de champignons zorgen voor wat extra bite. Een lekker vegetarische ovenschotel.
4.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordOvenschotel, Spruitjes, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 800 gram aardappel
  • 1 blokje groente bouillon
  • 800 gram spruit
  • 200 ml melk
  • 30 gram boter
  • nootmuskaat
  • 400 gram kastanje champignon
  • 2 theelepels mosterd
  • 75 gram geraspte kaas
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Schil de aardappels en snij in grove blokjes. Was de aardappels en doe ze in een pan met kokend water met een blokje groente bouillon. Kook de aardappels in 8-10 minuten gaar (afhankelijk van hoe grote blokjes je hebt)
  • Maak de spruitjes schoon en snij ze doormidden. Doe in een pan met kokend water en kook in 8 minuten gaar. Giet af.
  • Giet de aardappels af. Voeg de melk en boter toe en pureer met een aardappelstamper of staafmixer. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Snij de champignons in partjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak de champignons hierin voor ongeveer 6 minuten. Breng op smaak met 2 theelepels mosterd, zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
  • Doe de champignons in de ovenschaal. Verdeel hierover de spruitjes en bedek de spruitjes daarna met de aardappelpuree. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en zet de ovenschotel nog even in de oven onder de gril totdat het een mooi goudbruin korstje heeft. Dit duurt meestal ongeveer 5 minuten.

Kidsproof tips

  • De meeste kinderen houden niet zo van spruitjes. In deze ovenschotel geef ik het nog wel een kans, omdat de spruitjes omringt worden door heerlijke zachte en romige aardappelpuree.Ā 
  • Krijgt je kind het toch niet weg? Maak dan een apart ovenschaaltje met aardappelpuree en champignons en eventueel wat gebakken paprika of gekookte broccoli, net waar jouw kind van houdt.Ā