Ik ben gek op gegrilde groente Ć©n op pasta. En laat dat nou een perfecte combinatie zijn! Dit is voor mij de ideale maaltijd als ik weinig tijd heb om te koken. Als je de groente namelijk van tevoren grillt, staat dit gerecht letterlijk binnen 10 minuten op tafel. Heerlijk met wat Parmezaanse kaas en verse basilicum.
Oneindig veel keuze in je groente
Ik maakte mijn pasta met gegrilde aubergine, courgette en paprika, maar je kunt natuurlijk ook voor andere groente kiezen. Wortel, pastinaak, cherrytomaat, koolrabi, knolselderij, het kan allemaal!
Meal preppen
Gegrilde groente is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een klein beetje geduld hebben. Die mooie grillstrepen en de lekkere grillsmaak komen namelijk niet na 5 minuten. Meestal heb je daar zo’n 15-20 minuten voor nodig. Voor een doordeweekse dag kan dat soms al te lang zijn. Toch vind ik gegrilde groente ideaal voor doordeweeks. Je kunt ze namelijk super makkelijk mealpreppen. Zeker als je de groente in de oven doet, is het ideaal. Je snijdt gewoon veel groente, legt het op een bakplaat met bakpapier, smeert in met olijfolie en wat kruiden en grillt ze in de oven. De gegrilde groente bewaar je in een bakje en je kunt er de komende 2/3 dagen lekker van smullen. Gegrilde groente zijn namelijk niet alleen lekker bij pasta, maar ook bij couscous, op een wrap, op een boterham, in een pita broodje en ga zo maar door. Met Ć©Ć©n meal prep actie kun je dus makkelijk drie maaltijden voor jezelf voorbereiden. De gegrilde groente zijn trouwens zowel koud, als warm erg lekker!
Grillpan, grillijzer of in de oven
Meestal gebruik ik een grillijzer om groente te grillen. Dat vind ik makkelijker dan een grillpan, omdat je de groente niet om hoeft te draaien: ze worden van twee kanten gegrild. En het voordeel van een grillpan en grillijzer vind ik dat de groente van die mooie grillstrepen krijgen. Dat ziet er prachtig uit.
Maar heb je nou geen grillpan of grillijzer? Dat maakt niet uit, je kunt groente ook gewoon in de oven grillen. Zonder grillstrepen, maar het is eerlijk gezegd wel het makkelijkst om de oven te gebruiken voor grillen. Je legt al je groente op een bakplaat, je besprenkelt ze met wat olijfolie en kruiden en je doet de oven dicht. Makkelijker kan niet toch?
Iedereen kiest zijn eigen groente
Als ik de groente hebt gegrild, leg ik ze meestal op een bord. Ik laat iedereen zelf aan tafel kiezen welke groente hij bij zijn pasta wil. Zo hebben mijn kids het gevoel dat ze zelf hun maaltijd samenstellen en dat zorgt doorgaans voor minder discussie aan tafel. De aubergine laten ze meestal liggen, maar dat vind ik helemaal niet erg, want ik ben er zelf gek op :).
Pastabowl met gegrilde groente
Ingrediƫnten
- 250 gram verse pasta
- 2 paprika
- 1 courgette
- 1 aubergine
- zout
- peper
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 handje geraspte Parmezaanse kaas
- 1 handje verse basilicum
- gedroogde Italiaanse kruiden als je deze kruidenmix niet hebt, kun je ook voor tijm, rozemarijn of oregano kiezen, of een kruid die jij lekker vindt!
Instructies
- Was de groente. Snij de paprika in repen of ringen. Snij de courgette en aubergine in plakken van ongeveer 0,5-1 cm dik.
- Verwarm een grillpan of grillijzer. Smeer in met olijfolie en grill hierin de groente totdat ze mooie zwarte grillstrepen hebben. Dit duurt meestal 10-15 minuten, afhankelijk van de sterkte van jouw grillijzer of de hoogte van het vuur van je pan. Let op dat je de groente halverwege omdraait als je een grillpan gebruikt. Heb je geen grillpan of grillijzer? Grill je groente dan in de oven. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg je groente op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie. Grill de groente ongeveer 15-20 minuten in de oven.
- Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de knoflook fijn. Giet de pasta af in een vergiet en laat de pasta even in het vergiet rusten. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de pan waarin je net de pasta hebt gekookt. Snij de knoflook fijn en verwarm deze ongeveer 1 minuut in de pan. Let op dat je de knoflook niet frituurt! Zet het vuur uit en roer de pasta door de olie en knoflook.
- Verdeel de pasta over borden of schaaltjes. Serveer de gegrilde groente bij de pasta. Garneer met verse basilicum en Parmezaanse kaas.
Kidsproof tips
- Deze pasta is super kidsproof. Je kunt de kinderen zelf laten kiezen welke gegrilde groente hij bij zijn pasta wil.Ā
- Houdt jouw kind niet van aubergine, courgette of paprika? Je kunt ook heel goed andere groente grillen in de oven. Denk aan cherrytomaat, wortel, venkel, bloemkool, pastinaak etc.Ā
Review