Latkes, fritters, groenten pannenkoekjes, het maakt niet uit hoe je ze noemt, maar Ć©Ć©n ding weet ik wel: ze zijn helemaal hip! Een kleine internet research leerde me dat er niet echt duidelijke verschillen zijn tussen latkes, fritters en groenten pannenkoeken. Het komt allemaal op hetzelfde neer: het zijn een soort koekjes met groente. Is dat lekker? Ja, zeker!! Eerder maakte ik al deze overheerlijke courgette fritters en Japanse kool pannenkoeken; en dat smaakte voor mij naar meer!
Lekker kidsproof recept
Latkes zijn namelijk een super handige manier om groente te verwerken in je maaltijd. Je raspt de groenten en maakt er een lekker pannenkoekje van. Ik vind latkes en fritters een soort kruising tussen een pannenkoek en een vega burger. Het is echt een heerlijk bijgerecht. Ook voor kinderen is dit een super fijn gerecht. De groenten zijn namelijk verstopt, dus dat is een reden minder voor strijd aan tafel. Daarnaast kun je dit lekker met je handen eten, super fijn.
Fritters met pastinaak
Deze latkes maakte ik met pastinaak. Dat leek mij een leuke variatie nadat ik al eerder had geĆ«xperimenteerd met groente en kool. En pastinaak bleek echt een goede keuze. Deze groente is namelijk een beetje zoet van smaak en dat pakt goed uit in zo’n latke. Wij hadden nog een paar latkes over en aten dit de volgende dag toen we restjesdag hadden. Een kwestie van even opnieuw opbakken en klaar! Wij vonden de restjes zelfs nog lekkerder dan de verse variant :).
Ingredienten voor pastinaak latkes
Haal de volgende ingredienten in huis om te imponeren met deze lekkere pastinaak latkes:
- 500 gram pastinaak
- 200 gram aardappel
- 1 kleine rode ui
- 75 gram pecorino
- 65 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 2 eieren
- flinke bos verse basilicum
- zout
- peper
Pastinaak latkes
Ingrediƫnten
- 500 gram pastinaak
- 200 gram aardappel
- 1 kleine rode ui
- 75 gram pecorino
- 65 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 2 eieren
- flinke bos verse basilicum
- zout
- peper
Instructies
- Schil de pastinaak en de aardappels. Was ze en rasp ze met een keukenrasp of food processor. Rasp ook de pecorino. Meng de ingredienten in een kom.
- Schil de rode ui en snij deze fijn. Hak de basilicum fijn en doe ze in de kom.
- Klop de eieren en voeg toe aan de kom. Doe ook de bloem en bakpoeder erbij. Breng op smaak met zout en peper. Kneed alle ingredienten nu tot 1 grote bol.
- Maak nu kleine bolletjes ter grootte van ongeveer een pingpongbal door steeds een stukje van de grote bol te halen en met je handen te rollen tot een kleine bol. Druk het bolletje een beetje plat en daar is je eerste latke! Ik haalde 12 latkes uit het ‘deeg’. Je kunt er ook voor kiezen om iets grotere of kleinere pannenkoekjes te maken.
- Zet de latkes even in de koelkast zodat ze wat harder worden en minder snel uit elkaar vallen. 15 minuten is meestal genoeg.
- Bak de latkes in een scheut olijfolie in een koekenpan, ongeveer 5 minuten per kant, tot de pannenkoeken mooi goudbruin kleuren.
Kidsproof tips
- Groentenpannenkoeken zijn een super handige manier om kinderen onbewust wat groente toe te stoppen. Deze latkes zijn daarom dus echt een super kidsproof gerecht.Ā
- Kan jouw kind de smaak van pastinaak echt niet verdragen? Vervang deze dan door wortel.Ā
Review