Een klassieker met witlof en kaas

Ik had deze week weer eens witlof in mijn groententas zitten. Heerlijk, ik hou er wel van! Toen ik klein was aten we witlof altijd met ham en kaas. Ham eet ik al jaren niet meer, maar witlof met kaas uit de oven vind ik nog steeds heerlijk. Met deze klassiek combinatie kun je echt toveren! Het is niet voor niets dat witlof met kaas uit de oven zo vaak wordt gegeten.

Vegetarische quiche met een twist

Dit keer wilde ik eens iets anders proberen. Mijn vriendin Kim stuurde me een tarte tartin met witlof door. Dat bracht me op het idee om een quiche te maken met witlof. Ik had daarnaast nog een flinke punt brie in de koelkast liggen en die leek me er heerlijk bij. Ɖt voila, toen ontstond deze vegetarische quiche met witlof en brie. Een quiche met een krokante korst en een zachte binnenkant door de romige brie. Precies zoals een goede hartige taart hoort te zijn! Nog steeds gerecht met de succes ingrediĆ«nten witlof en kaas, maar dan met een twist!

Ik zou deze quiche zelf als lunch, voorgerecht of als bijgerecht met een frisse salade serveren.

Gerechten met witlof

Witlof is zĆ³ divers, dat je er natuurlijk nog veel meer mee kunt maken dan hartige taarten. Een ander gerecht wat bijvoorbeeld heerlijk is met witlof is een ovenschotel met aardappelpuree of een heerlijke . Of een heerlijke vegetarische gratin. Daarnaast is rauwe witlof ook echt heerlijk! Deze frisse witlofsalade met appel, kaas en ei is daar een mooi voorbeeld van.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer vegetarische hartige taarten

Ik ben dol op hartige taarten (quiches)! Je kunt er eindeloos mee variƫren en kunt gemakkelijk aanpassingen naar smaak doen. De meeste groente en kazen kun je namelijk prima vervanger door een alternatief naar keuze. Daarnaast zijn vele quiches handig om te mealpreppen. Ideaal voor drukke (doordeweekse) dagen!

Op mijn blog heb ik al heel wat inspiratie verzameld voor de lekkerste hartige taarten. Zo heb ik bijvoorbeeld een koolhydraatarme versie gemaakt op basis van bloemkooldeeg. Ook maakte ik twee hartige taarten Ć  la Ottolenghi. EĆ©n variant met wortel en pompoen de ander met snijbiet. Beide recepten zijn een groot succes kan ik je vertellen!

Ingrediƫnten quiche met witlof en brie

Voor mijn versie van een vegetarische quiche met witlof en brie heb ik een klein beetje valsgespeeld met de ingrediƫnten hihi. In plaats van zelf mijn taartdeeg maken, heb ik namelijk gekozen voor kant en klaren plakjes deeg. Deze zijn makkelijk bij de supermarkt te verkrijgen. Zoals bijvoorbeeld Koopmans hartige taartdeeg. In ƩƩn pakje zitten 10 plakjes deeg, dus je kunt er ook nog eens een tweede ronde mee bakken ;).

Benodigdheden vegetarische quiche:

  • 5 plakjes hartige taartdeeg
  • 2 stronken witlof
  • verse tijm
  • 30 gram roomboter
  • 3 eieren
  • 200 ml creme fraiche
  • 125 gram brie
  • 1 handje paneermeel
  • zout
  • peper

Tot slot heb ik mijn gegarneerd met een drizzle van balsamico creme. Dit is niet per se nodig, maar ik vind het de quiche nĆ©t dat beetje extra’s geven.

Quiche met witlof en brie

Met witlof en kaas kun je echt toveren. Het is niet voor niets dat witlof met kaas uit de oven zo vaak wordt gegeten. Ik wilde eens iets anders proberen en maakte deze vegetarische quiche met witlof en brie. Nog steeds met de succes ingrediƫnten witlof en kaas, maar dan anders. Een heerlijk vegetarisch voorgerecht of lekker als bijgerecht met een frisse salade!
3.72 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
GangBijgerecht, Voorgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordBrie, Hartige taart, Quiche, Vegetarisch, Witlof
Porties8 personen

Ingrediƫnten

  • 5 plakjes hartige taartdeeg
  • 2 stronken witlof
  • verse tijm
  • 30 gram roomboter
  • 3 eieren
  • 200 ml creme fraiche
  • 125 gram brie
  • 1 handje paneermeel
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren:

  • balsamico creme

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ingevette quichevorm klaar. 
  • Snij de witlof doormidden en haal de harde kern eruit. Verwarm een hapjespan op het vuur en bak hierin de boter. Leg de witlof met snijkant naar beneden in de boter. Doe na 2 minuten water in de pan tot de witlof net niet helemaal onder water staat. Voeg 5 takjes tijm toe en kook de witlof ongeveer 10 minuten. Haal de witlof uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de eieren met de creme fraiche. Breng op smaak met zout, peper en flink wat tijmblaadjes. 
  • Bekleed intussen de quichevorm met hartige taartdeeg. Strooi de paneermeel op de bodem en leg hier de witlof op met de snijkant naar boven. Giet het eimengsel over de witlof. Snij de brie in plakjes en leg deze op de quiche. 
    Bak de hartige taart goudbruin in de oven in ongeveer 30 minuten. 
  • Garneer de quiche eventueel met wat balsamico creme 

Kidsproof tips

  • Ik heb wisselende ervaringen met kinderen en witlof. De mijne zijn er beide geen fan van, maar ik ken ook genoeg kids die wel van witlof houden. Ik zou het zeker proberen en een bakje rauwkost achter de hand houden, of een mini quiche voor kids (recept op mijn website!)