Recept voor vegetarische andijvie stamppot
Dit is weer eens wat anders dan de klassieke andijvie stamppot. Ik maak mijn andijvie stamppotten vaak volgens recept van mijn oma. Die heeft extra veel pit door de toevoeging van wat ui en azijn. Voor dit recept voegde ik stukjes gebakken paprika, cherrytomaat, blokjes kaas en cashewnoten toe. Allemaal heerlijke smaken bij elkaar! Het geeft de stamppot net wat extra’s en je krijgt op deze manier mooi wat meer groente binnen.
Ingrediënten voor andijvie stamppot met paprika
Voor deze andijvie stamppot heb je de volgende ingrediënten nodig voor 4 personen:
- 1250 gram (geschilde) aardappels
- 1 blokje groenten bouillon
- 1 kleine ui
- 300 gram andijvie
- 2 paprika’s
- 2 eetlepels azijn naar smaak
- 150 ml melk
- 250 gram cherrytomaat
- 150 gram belegen kaas
- 50 gram cashewnoten
- zout
- peper
- olijfolie
Meer vegetarische stamppot recepten
Ben je op zoek naar vega stamppot inspiratie? Ik help je graag op weg.
Wanneer is het andijvie seizoen?
Andijvie is in Nederland tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. De Nederlandse andijvie ligt van half juni tot ongeveer half november in de supermarkten. Daarna wordt de andijvie aangevuld met buitenlandse andijvie. Wil je dus met het seizoen eten? Dan eet je deze stamppot in de zomer of herfst.
Ik vind dat heel goed kloppend met het soort stamppotjes die ik maak met andijvie. Zo is boerenkool stamppot echt een winter stamppot. Andijvie stamppoten zijn vaak wat frisser en minder zwaar. Dat matcht dus goed met het oorspronkelijke seizoen. Ik heb al mijn vegetarische andijvie recepten verzameld op deze andijvie pagina.
Andijvie stamppot met paprika, cherrytomaat, kaas en cashewnoten
Ingrediënten
- 1250 gram aardappel
- 1 blokje groenten bouillon
- 1 kleine ui
- 300 gram andijvie
- 2 paprika
- 2 eetlepels azijn naar smaak
- 150 ml melk
- 250 gram cherrytomaat
- 150 gram belegen kaas
- 50 gram cashewnoten
- zout
- peper
- olijfolie
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar.
- Was de paprika en snij in blokjes. Verwarm een scheutje olijfjolie in een koekenpan. Bak hierin de paprikablokjes 2 minuten. Voeg een klein scheutje water toe en laat pruttelen totdat de aardappels gaar zijn.
- Verwarm de cashewnoten in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn.
- Snij intussen de ui super fijn. Was de cherrytomaat en snij doormidden. Snij de kaas in blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 cm.
- Als je verse andijvie hebt, snij deze dan in dunne repen en was en droog de andijvie.
- Giet de aardappels af, voeg de melk toe en pureer de aardappels. Voeg de azijn naar smaak toe. Voeg ook de ui toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de paprika, cherrytomaat en blokjes kaas toe. Voeg de andijvie toe, vlak voordat je de stamppot gaat serveren. Strooi de casehwnoten erover. (NB. hou je van zachte andijvie door je stamppot, roer de andijvie wat langer door de puree heen, dan wordt het vanzelf zacht).
Kidsproof tips
- Kinderen vinden zachte andijvie vaak lekkerder dan knapperige andijvie. Roer de andijvie voor kids daarom wat langer door de puree heen.
Review