Wat is er lekkerder om te eten tijdens deze gure, regenachtige dagen dan een goede stamppot? Elk seizoen heeft zijn klassiekers, zo maakt een boerenkool stamppot mij altijd erg blij in de herfst en winter. En wist je dat je deze ook heel goed vegetarisch kan bereiden?

Vegetarische boerenkool stamppot

Spekjes door de stamppot, ik hou ervan! Maar in mijn geval kies ik wel voor de vega variant. Als je tofublokjes bakt tot ze knapperig zijn, dan smaken ze heerlijk! Serveer er een vegetarische worst bij en je stamppot is compleet. Ik ben gek op de ookworst van de Hema.

Hou je ervan om jus te serveren bij de boerenkool? Ik heb een recept voor een lekkere vegetarische jus, die zeker het proberen waard is!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ingrediënten

  • 800 gram verse boerenkool
  • 1250 kg kruimige aardappels
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • olijfolie
  • 180 gram tofublokjes (voorverpakt en voorgebakken)
  • 25 gram roomboter
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout
  • peper
  • 1 vegetarische rookworst

Meer recepten met boerenkool

Mexicaanse boerenkool salade met mais, bonen, avocado, feta en chiliburger
Boerenkool is super gezond, zeker als je het rauw eet. Deze vegetarische Mexicaanse salade met mais, kidneybonen, avocado en chiliburger is heerlijk als lunch, of als maaltijdsalade.
Bekijk recept
Boerenkool risotto met pecorino
Wil jij ook eens iets anders met boerenkool dan stamppot? Probeer dan eens deze boerenkool risotto! Een heerlijk vegetarisch gerecht. De risotto is lekker smeuïg en de boerenkool geeft een verrassende twist aan deze Italiaanse klassieker. 
Bekijk recept
Pasta met boerenkoolpesto
Pasta pesto is altijd een goed idee. Je kunt gaan voor de originele variant met basilicum, of deze winterse variant met boerenkool. Dit is een leuk alternatief voor de traditionele pasta pesto. Met wat gegrilde groente erbij maak je super snel een lekker vegetarische maaltijd! 
Bekijk recept

Boerenkool stamppot met vegetarische rookworst en tofu ‘spekjes’

Boerenkoolstamppot met vegetarische worst en tofu 'spekjes'. Boerenkool stamppot kun je heerlijk vegetarisch maken. De basis is hetzelfde. Spekjes vervang je door goed gebakken tofu blokjes en serveer er een lekkere vega worst bij.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordBoerenkool, Kidsproof, Stamppot, Tofu, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram boerenkool
  • 1250 kg aardappel
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • olijfolie
  • 180 gram tofublokjes voorverpakt en voorgebakken
  • 25 gram roomboter
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout
  • peper
  • 1 vegetarische rookworst ik vind de Ook worst van Hema lekker.

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels met de boerenkool in een grote pan met water en bouillonblokjes. Kook de boerenkool en de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel). 
  • Bak intussen de tofublokjes in wat olijfolie tot ze goed knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. 
  • Giet de boerenkool en aardappels af en stamp het geheel met een aardappelstamper. Voeg de tofublokjes, 25 gram roomboter en mosterd naar smaak toe. Breng verder op smaak met zout en peper. 
  • Bereid de vegetarische rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de boerenkool met vegetarische rookworst.

Kidsproof tips

  • Veel kinderen vinden boerenkool stamppot heerlijk. Mijn zoontje helaas niet. Hij houdt niet van ‘blaadjes’. Voor dit soort types kun je de stamppot pureren in plaats van stampen.