Romige bietensoep met geitenkaas

Toen ik een paar jaar geleden in Polen was, heb ik weleens heerlijke Russische borsjt gedronken. Dit is een traditionele bietensoep uit Oekraïne. Het leek me leuk om dit eens thuis proberen te maken. Borsjt is meestal niet vegetarisch en bestaat uit een hoop ingrediënten. Ik had geen zin in gedoe, maar juist in een hele simpele, pure bietensoep met geitenkaas. Dus geïnspireerd door de borsjt maakte ik deze super simpele en romige vegetarische bietensoep!

Vegetarische borsjt
Bietensoep met geitenkaascreme

Bietensoep met geitenkaas

Het recept voor deze soep bestaat hoofdzakelijk uit biet en aardappel. Dit geeft de soep ook een dikkere structuur. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van twee klassieke smaakmakers die het beste uit de biet naar boven halen! Namelijk een beetje azijn en geitenkaas. Hierdoor is de soep perfect in balans!

Geitenkaas crème maken

Het romige element in deze soep is de geitenkaas. Deze heb ik nog net wat specialer en nóg romiger gemaakt door er creme fraiche en yoghurt aan toe te voegen. Je mengt de geitenkaas met de creme fraiche en de yoghurt tot een egaal mengsel en zo creëer je binnen no time een super romige geitenkaascrème! Breng het mengsel eventueel op smaak met zout en peper. Schep een flinke lepel in je soep en genieten maar!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer vegetarische soepen

Ben jij een echte soepkop? En smaakt deze vegetarische bietensoep met geitenkaas naar meer? Dan heb ik goed nieuws voor je! Op mijn website staan namelijk allerlei heerlijke soeprecepten. Van een rijkelijk gevulde goulashsoep met linzen tot verse tomatensoep. Neem zeker even een kijkje zou ik zeggen!

Thaise noedelsoep met groente
Deze Thaise noedelsoep is een ware smaakexplosie. Super simpel om te maken en verrassend lekker. De ingrediënten voor deze noedelsoep vind je gewoon in de supermarkt, dus geen gedoe met ingewikkelde ingrediënten.
Bekijk recept
Italiaanse maaltijdsoep met orzo en canellini bonen
Deze vegetarische minestrone soep is heerlijk gevuld en lekker gezond. Een heerlijk comfortabel soepje.
Bekijk recept
Vegetarische champignonsoep
Deze champignonsoep is vegetarisch en super makkelijk om zelf te maken. De soep is lekker romig. Maak deze comfy champignonsoep in minder dan 20 minuten.
Bekijk recept

Soep als lunch of hoofdgerecht?

Deze bietensoep met geitenkaas is een vollere soep dan bijvoorbeeld een groentebouillon. De aardappelen maken deze soep bijvoorbeeld een stuk voedzamer. Zo kun je de bietensoep prima serveren als lunchgerecht of al voorgerecht. Wil je deze bietensoep graag als hoofdgerecht serveren? Dan raad ik je aan om er wat brood bij te nemen of een rijkelijk gevulde salade.

Bietensoep met geitenkaas

Deze bietensoep is makkelijk om te maken en is bijzonder smaakvol. Bietjes en geitenkaas smaken altijd super goed samen, zo ook in deze soep. Een leuke variant op de Oost-Europese borsjt soep. Lekker licht en gezond.
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 1 uur
Totale tijd: 15 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBiet, Bietensoep, Kidsproof, Soep, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1000 gram biet Voorverpakt of rauw; ik had 3 grote en 1 kleine rauwe biet
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 3 grote aardappel of 4kleine
  • 2-3 eetlepels azijn naar smaak
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 2 eetlepels yoghurt
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • verse basilicumblaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Let op: heb je voorverpakte bietjes, sla deze stap dan over en ga verder met stap 3. 
    Was de bietjes goed. Snij de grote bietjes doormidden en wikkel elk stuk biet apart in een stukje aluminiumfolie. Besprenkel met wat olijfolie en vouw de folie dicht. Leg de bieten in de oven en pof ze in ongeveer 60 minuten op 180 graden. 
    Haal de bieten uit de oven. Laat ze even afkoelen onder de koude kraan en verwijder de schil. 
  • Verwarm wat olijfolie in een soeppan. Pel de ui en snij deze fijn. Fruit deze in de pan. 
  • Schil de aardappels, was ze en snij in blokjes. Voeg toe aan de ui en bak een paar minuten mee. 
  • Snij de bieten in blokjes en bak ze nog even mee met de aardappels. 
    Voeg nu het water, de azijn en de bouillonblokjes toe en laat 5 minuten koken (zet het vuur niet te hoog!). 
  • Pureer de bietensoep met een staafmixer. 
  • Pureer nu in een klein bakje de geitenkaas met de creme fraiche en de yoghurt tot een egaal mengsel. Breng eventueel op smaak met zout en peper. 
  • Garneer de soep met de geitenkaascreme en wat blaadjes basilicum. Serveer eventueel met brood. Eet smakelijk. 

Kidsproof tips

  • Kinderen vinden bietjes vaak heel lekker. Ze zijn lekker zoet van smaak. Mijn 2 kids hebben ervan gesmuld. 
  • Joppe vond het erg leuk om zelf de geitenkaas door de soep te roeren. Daar werd het mooi roze van. Hij blij, ik ook. 
  • Houdt jouw kind niet van geitenkaas, ga dan voor creme fraiche of roomkaas. 
Vegetarische borsjt
Bietensoep met geitenkaascreme