Vegetarische buddha bowls
Ik ben gek op buddha bowls! Buddah bowls zijn altijd een feestje. Voedzaam, kleurrijk en een ware smaaksensatie. Wie houdt er niet van? Er zijn oneindig veel varianten te bedenken! Ik maak zelf erg graag een vegetarische bowl vol verse groente. Ook wissel ik af met vleesvervangers als peulvruchten, falafel of zoals in dit recept, seitan! Hiermee creëerde ik deze heerlijke buddha bowl met pulled seitan en avocado. Een lekkere en gezonde vega maaltijd als lunch of diner!
Seitan als plantaardige vleesvervanger
Seitan is een gezonde en eiwitrijke plantaardige vleesvervanger. Echter wordt seitan niet gezien als volwaardige vleesvervanger. Hiervoor bevat het product te weinig B12 en B1. Wel is seitan rijk aan eiwitten! Het past daarom prima binnen een gevarieerd en gezond voedingspatroon.
Seiten wordt gemaakt op basis van tarwe-eiwit, tarwegluten. Door de vezelstructuur kun je het vergelijken met bijvoorbeeld pulled pork of pulled chicken. Je kunt seitan redelijk eenvoudig zelf maken van tarwebloem en water. Maar je kunt ook heerlijke kant en klare alternatieven in de supermarkt kopen. Dit bespaard je een hoop tijd en is minstens net zo lekker!
Pulled seitan van Bumi
Voor dit recept gebruik ik de pulled seitan van Bumi. Deze heb ik van ze gekregen en wilde ik natuurlijk direct proberen. En ik kan je vertellen…ik ben er erg van onder de indruk!
Eerder maakte ik dit recept voor vegetarische ajam ketjap van seitan. De seitan is absoluut een waardige vleesvervanger in dit heerlijke Aziatische gerecht. Zeker een aanrader om eens te proberen!
Eiwitrijke buddha bowl
Dit vegetarische buddha bowl recept is rijk aan eiwitten. Met seitan als hoofdrolspeler ben je natuurlijk al een aardig eind op weg, maar ik heb nog een ander eiwitrijk product aan deze buddha bowl toegevoegd. Namelijk huttenkase! Hiermee heb ik de bowl afgetopt. Dit voegt een heerlijke frisse smaak toe aan de bowl en kun je zien als een soort van dressing. Als je de picture perfect bowl eenmaal door elkaar roert, wordt het een heerlijk smeuïg geheel!
Buddha bowl zelf maken
De basis voor deze buddha bowl bestaat uit rijst. Hiermee begint ook direct de opbouw van je bowl. Hierover verdeel je seitan, plakjes avocado, een klein rood uitje en verse koriander. Het geheel top je af met een flinke klodder huttenkase. Besprenkel je buddah bowl optioneel met olijfolie en peper en zout naar smaak. Enjoy!
Buddha bowl met pulled seitan en avocado
Ingrediënten
- 120 gram zilvervliesrijst
- 2 eetlepels olijfolie
- 180 gram pulled seitan ik gebruikte de seitan van Bumi
- 1 avocado
- 100 gram huttenkase
- 0,5 rode ui
- 1 handje verse koriander
- zout
- peper
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even apart.
- Verwarm de seitan in een scheutje olijfolie in een koekenpan. Roer goed door gedurende een paar minuten. Zet de seitan even apart.
- Snij de avocado in plakjes en de rode ui fijn.
- Verdeel de zilvervliesrijst over 2 kommen. Verdeel de seitan, de avocado, rode ui en verse koriander over de bowls. Top af met een flinke klodder huttenkase. Schenk er een beetje olijfolie over en breng op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Deze bowl is niet het meest kindvriendelijke recept op foxilicious.nl.Â
- Je kunt zilvervliesrijst als basis nemen en dan een kidsproof bowl maken met groente die hij/zij lekker vindt. In plaats van seitan kun je eventueel vegetarische balletjes of falafel gebruiken voor de kids.
Review