Lekker en makkelijk vegetarisch recept voor chili con carne
Chili sin carne is het ideale vegetarische broertje van chili con carne. Chili con carne is een klassiek gerecht uit de Mexicaanse keuken en betekent letterlijk “chili met vlees”. Het gerecht bestaat traditioneel uit gehakt, bonen en tomaten, met kruidenmengsel waar (uiteraard) chili in verwerkt zit. Chili sin carne betekent daarentegen “chili zonder vlees”.
Hoe maak je vegetarische chili con carne zonder vlees?
Chili sin carne is eigenlijk hetzelfde als de vleesvariant, maar dan zonder gehakt. Het gehakt mis je helemaal niet in dit gerecht. Ik vind deze chili sin carne namelijk echt een smaakbommetje! Ook qua voedingsstoffen heb je het gehakt helemaal niet nodig, want de bonen bevatten voldoende eiwitten.
Chili met ingredienten uit de voorraadkast
Je maakt de chili heel snel en makkelijk met ingrediënten uit de voorraadkast, aangevuld met wat verse paprika en tomaten. Chili is heerlijk Mexicaans comfortfood voor het hele gezin! Kinderen vinden zwarte bonen / kidney bonen en mais vaak heerlijk, dus bij ons staat dit gerecht vaak op tafel na een dagje op de opvang. Dan weet ik zeker dat er goed gegeten wordt :).
Chili con carne als vulling voor tortilla wraps
Ik gebruik dit recept ook regelmatig als vulling voor wraps. Je maakt de chili klaar volgens het recept hieronder. Verwarm de tortilla wraps en smeer er wat creme fraiche op. Vervolgens doe je de chili op de wrap en vouw je de wrap. Smullen maar!
Ingrediënten voor Mexicaanse chili sin carne
Wat deze Mexicaanse comfort food maaltijd nóg beter maakt is dat de ingrediëntenlijst echt niet lang is. Dit betekent dus niet alleen comfort in je food, maar ook in je boodschappenlijstje!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 paprika
- 250 gram cherrytomaten
- 400 gram tomatenblokjes
- 2 blikken zwarte bonen 480 gram uitlekgewicht
- 1 blik mais 285 gram uitlekgewicht
- 3 eetlepels Mexicaanse kruidenmix zie recept op mijn blog, of gebruik een zakje tacokruiden
- olijfolie
- zout
- peper
Optioneel om te garneren
- 1 avocado
- nacho chips
- verse koriander
- 4 eetlepels creme fraiche
Zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix
Ik maak de chili met mijn eigen Mexicaanse kruidenmix. Zo heb je geen zakjes meer nodig en bespaar je op onnodige e-nummers. De kruidenmix is snel gemaakt en de meeste kruiden heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. Dus ga lekker zelf aan de slag zou ik zeggen!
Vegetarische chili con carne
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 paprika
- 250 gram cherrytomaten
- 400 gram tomatenblokjes
- 480 gram zwarte boon 2 blikken van 400 gram. Alternatief: kidney bonen
- 285 gram mais 1 blik van 300 gram
- 3 eetlepels Mexicaanse kruidenmix zie recept op mijn blog, of gebruik een zakje tacokruiden
- olijfolie
- zout
- peper
Optioneel om te garneren
- 1 avocado
- nacho chips
- verse koriander
- 4 eetlepels creme fraiche
Instructies
- Pel de ui en knoflook en snij deze fijn. Bak ze in een scheutje olijfolie.
- Snij de paprika in stukjes en de cherrytomaten doormidden en voeg toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten mee.
- Giet de bonen en mais af. Voeg de bonen, mais en tomatenblokjes toe aan de pan en bak nog eens 5 minuten mee. Breng op smaak met de Mexicaanse kruiden, zout en peper.
- Garneer eventueel met wat plakjes avocado, een klodder creme fraiche en verse koriander. Serveer eventueel met nacho chips of tortilla wraps.
Kidsproof tips
- Kinderen vinden chili con carne vaak heel lekker! Voeg optioneel stukjes ananas toe voor een lekkere zoete twist!
- Serveer de chili con carne op een wrap voor de kinderen.
Review